Із професійного фінансиста у джелатьєрі. Щоб відновити батьківську справу, виготовлення морозива, львів'янин Захарій Назар покинув кар'єру в банку та повернувся з Києва до Львова. Чоловік каже: сімейна рецептура морозива особлива, бо складається лише з натуральних інгредієнтів, а ще на його виробництві створюють унікальні десерти. Як виготовляють і яке на смак екзотичне джелатто, знає кореспондентка "5 каналу" Марта Шикула.
Штани і класичну сорочку Захарій Назар змінив на фартух та капелюх кухаря три роки тому.
"Навіть моя робота в банку не оминала мої розповіді про те, як я робив морозиво з татом", – розповідає чоловік.
Понад 30 років батько Захарія був відомим у Львові джелатьєрі. Виготовляв натуральне морозиво за власними рецептами. Син вирішив продовжити справу батька та відкрив невеличку фабрику. Нині у його джелато-колекції понад 90 видів десерту.
"Це може бути морозиво з квітів бузини, це морозиво буває тільки півтора місяці в році, коли цвіте бузина. Це є карамелізована груша Кальвадос, п'яна вишня. Це шоколадне морозиво з вишнею і ромом", – розповідає Захарій Назар, джелатьєрі.
А ще французький пломбір та гарбузово-апельсинове морозиво.
Найекзотичніше морозиво, яке виготовляє український джелатьєрі, – із креветкою, кропом та сиром дор-блю. Це гастрономічне морозиво, його можна використовувати як доповнення до гарячих страв або як холодний соус.
"Над тою рецептурою я працював трохи більше, як пів року. Не використовуючи жодних підсилювачів, жодних ароматизаторів, потрібно подати смак, щоб він почув, що це креветка", – каже Захарій Назар, джелатьєрі.
Інгредієнти для морозива використовують лише натуральні.
"Я ніколи не використовую якісь напівфабрикати чи бази італійські", – каже Захарій.
На мініфабриці у чотири руки щодня виготовляють 150 кг морозива. Назарій працює з дружиною. Вона відповідальна за декор, експериментує з рецептурою і виготовляє торти з морозива.
"Моя направленість – це тортик-морозиво. Чоловік готує морозимо. А я компоную смаки. Стараюся шукати в інтернеті, дивитися якісь рецепти, якісь поєднання. Знаходжу цікаві фрукти та ягоди. Кажу: Захаре, давай ідемо туди і будемо робити морозиво", – розповідає Анастасія Назар, дружина джелатьєрі.
Для знімальної групи "5 каналу" джелатьєрі проводить майстер-клас.
"Це є свіжа полуниця, звичайний цукор. Сир домашній, декстроза, вершки, лимонний сік, ванільній цукор", – розповідає чоловік.
Кілька хвилин – і морозиво готове до заморожування.
Морозиво Захарія у меню відомих місцевих ресторанів. Проте нині найбільша мрія джелатьєрі – відкрити велику крамницю львівського джелатто.
Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, "5 канал"