"Світ не пробачить": понад 20 країн світу застосували до РФ "дипломатичні санкції" через "справу Скрипаля"

кремль nv.ua
4 березня 2018 року колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля, який був подвійним агентом і шпигував у Росії на користь Британії, та його дочку Юлію отруїли в місті Солсбері. Впливу отрути також зазнали ще 19 осіб. Усе вказує на те, що за інцидентом стоїть Росія...

У понеділок, 26 березня, президент США Дональд Трамп видав наказ про вислання з країни десятків російських працівників розвідувальних відомств та закриття російського консульства в Сіетлі через отруєння Сергія Скрипаля. Про це повідомляє речниця Держдепу Хізер Нойєрт у власному Twitter.

"Ми непорушні в солідарності з Великою Британією. Ми висилаємо 60 росіян, що працювали у двосторонній місії та Місії РФ при ООН і вимагаємо від Росії закриття консульства в Сіетлі", – написала вона.

Тим часом Франція ухвалила рішення про видворення чотирьох російських дипломатів.

Німеччина на знак солідарності з Британією також вирішила видворити чотирьох дипломатів з РФ.

"Нам нелегко далося рішення про висилання російських дипломатів, але факти і непрямі докази вказують на Росію", – заявив міністр закордонних справ ФРН Гайко Мааса.

"Зрозуміло, що ця атака не може залишатися без наслідків, тому ми зайняли чітку позицію і стали на сторону Великої Британії", – додав політик.

Гайко Маас
Гайко Маасzik.ua

26 березня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив: Голландія висилає з країни двох працівників російських спецслужб. Їм буде надано два тижні для ви'їзду.

Канада тим часом заявила про видворення чотирьох дипломатів РФ на знак солідарності з Великою Британією після отруєння в Солсбері.

"Ми висилаємо чотирьох російських дипломатів, які працюють або у Посольстві РФ у Канаді, або в Генеральному консульстві РФ у Монреалі. Всі четверо були ідентифіковані як розвідники або особи, які використовували свій дипломатичний статус для підриву безпеки Канади і втручання в нашу демократію", – повідомила голова МЗС Канади Христя Фріланд.

Христя ФріландРадіо Свобода

За її словами, офіційна Оттава також відмовить в акредитації трьом іншим російським дипломатам, яких РФ хотіла направити на роботу в Канаду. 

Водночас, Фріланд наголосила:

"Використання отруйної хімічної речовини становить відверту загрозу заснованому на певних правилах міжнародному порядку… Це є частиною попередньої моделі неприйнятної поведінки РФ, що включає зокрема співпрацю з режимом Асада, анексію Криму, бої під проводом РФ на сході України, підтримку громадського неспокою в Україні, Грузії, Молдові та інших сусідніх країнах, втручання у вибори та дезінформаційні кампанії" .

Італія також не лишилась осторонь і заявила про висилку двох російських дипломатів у відповідь на отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки у Британії.

Долучилися до таких "дипломатичних санкцій" Латвія, Литва та Естонія. Вони висилають дипломатів РФ та розширюють "чорний список".

"На знак солідарності з Великою Британією через напад у Солсбері Литва прийняла рішення видворити трьох офіцерів російської розвідки, що працюють під дипломатичним прикриттям; внести 21 громадянина до списку Магнітського; заборонити в'їзд до Литви 23-м громадянам", – повідомив голова МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.

http://ru.delfi.lt/

Іспанія долучилась до таких "санкцій" проти РФ і заявила про видворення двох російських дипломатів, які працюють у посольстві РФ у Мадриді.

У МЗС країни повідомили: отруєння екс-шпигуна Сергія Скрипаля "є серйозною загрозою нашій колективній безпеці та міжнародним законам". А сам злочин – це інцидент "крайньої тяжкості".

В Естонії повідомили про вислання російського військового аташе. "За традицією, ми не назвемо імені дипломата, якого висилають. Йдеться про військового аташе. Якщо посольство Росії вважатиме за потрібне оприлюднити його ім'я, то у посольства є на це право", – зазначив очільник МЗС країни  Свен Міксер.

Тим часом у МЗС Латвії повідомили:

"У зв’язку з порушенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини і на знак солідарності із Сполученим Королівством та у співпраці з іншими державами-членами ЄС, Латвія видворяє другого секретаря посольства Росії та вносить до "чорного списку" керівника представництва російської компанії в Латвії".

Чехія у відповідь на отруєння Скрипаля висилає трьох працівників російського дипломатичного корпусу.

За словами чеського прем'єр-міністра Андрія Бабіша, "Росія перейшла всі межі", коли назвала Чехію можливою країною виробництва отрути "Новічок", яку використали в Солсбері.

Андрій Бабіш
Андрій Бабішфото UA:Перший

У Румунії теж відреагували на інцидент у Британії. Одного з дипломатів Посольства РФ у Бухаресті оголосили персоною нон-грата.

"За підсумками засідання Європейської Ради від 23-24 березня МЗС вважає, що атака в Солсбері становить загрозу для колективної безпеки і міжнародного права. Європейська Рада згодна з представленими Великою Британією висновками, згідно з якими, можливо, РФ відповідальна за атаку в Солсбері", – зазначено у повідомленні МЗС Румунії.

Хорватія солідарна: також оголосила персоною нон-грата російського дипломата.

"Після саміту (ЄС – ред.) ми ухвалили спільне рішення бути солідарними з Великою Британією. Республіка Хорватія є однією з 14 держав, які оголосили російських дипломатів персонами нон грата", – повідомив прем'єр-міністр країни Андрей Пленкович.

Андрей Пленкович
Андрей Пленковичвідкриті джерела

Албанія на знак солідарності з Британією 26 березня ухвалила рішення оголосити двох російських дипломатів особами нон-грата.

"Ми повідомили послу РФ, що два російські дипломати мають бути вислані з Албанії, оскільки їхні дії не відповідають їхньому дипломатичному статусу", – йдеться у повідомленні МЗС країни.

Як інформував 5.UA, 26 березня Україна на знак солідарності з британськими партнерами і трансатлантичними союзниками заявила про видворення 13-х російських дипломатів, про що повідомив Президент Петро Порошенко. Причиною цього стала "цинічна хімічна атака в Солсбері".

Загалом за один день - 26 березня - Сполучені Штати, країни Євросоюзу, Канада та Україна сукупно видворили понад 100 російських дипломатів. 

Зауважимо, 14 березня прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що Велика Британія вишле 23-х російських дипломатів з країни через інцидент у Солсбері. Потому Євросоюз відликав свого посла з Москви через інцидент у британському Солсбері, а президент США Дональд Трамп заявив, що готується видворити десятки російських дипломатів зі США у відповідь на отруєння колишнього російського шпигуна у Великій Британії. 

Попередній матеріал
Монетизація пільг на проїзд: чи справді пільговики гроші "на руки" отримають
Наступний матеріал
ТОП-5 найдивовижніших театрів світу: на плавучій сцені, у каменярні та навіть під водою
Loading...