"Загадка відкрита": як курчаті вдається вилупитися з яйця, здатного витримати потрійну масу тіла несучки

    Коли курча вилуплюється з яйця, складові шкарлупи слабшають, що допомагає йому вийти назовні

    Канадські вчені-біологи розкрили одну з головних загадок курячих яєць, а саме – їм вдалося з'ясувати, як курчаті вдається вилупитися з яйця, що здатне витримати потрійну масу тіла несучки. Про це повідомляє "Вголос" із посиланням на Science Advances.

    "Ми виявили, що шкаралупа яйця складається з трьох шарів наноструктур, які мають різну міцність, еластичність та інші механічні властивості. Що цікаво, ці структури змінюються по мірі зростання зародка, і на той час, коли курча вилуплюється з яйця, вони слабшають, що допомагає йому розбити шкаралупу", – пояснив Марк Маккі (Marc McKee), біолог з університету Макгілла (Канада).

    З античних часів учені намагалися зрозуміти, як курчата і пташенята з'являються на світ. З одного боку, навіть найслабші дитинчата пернатих можуть самотужки розбити шкаралупу і вибратися з яйця, а з іншого – яйця мають незвично високу механічну міцність, витримуючи тиск тіла більших птахів.

    Маккі та його колеги знайшли відповідь на це запитання. Для цього вони нарізали шкаралупу курячого яйця на тонкі шари і дослідили їх за допомогою електронного мікроскопа. Це допомогло їм з'ясувати, як "влаштована" шкаралупа зсередини і як пташенятам вдається розбити її.

    Отже, шкарлупа – це високотехнологічний матеріал, що поєднує в собі нано- та біотехнології. Вона складається з трьох шарів нанокристалів карбонату кальцію, кожен з яких відіграє певну роль у захисті майбутнього пташеняти від зовнішнього середовища. Положенням цих кристалів управляє білок остеопонтин, який раніше вчені вважали своєрідною "помилкою еволюції" і атавізмом, спадщиною часів динозаврів, коли яйця ще залишалися вкритими шкірястою оболонкою.

    Маккі і його колеги виявили, що молекули остеопонтину були розподілені по шкаралупі не випадково, а слугували своєрідним каркасом, до якого кріпилися наночастинки крейди. Як правило, чим більше остеопонтину містилося в шарі шкаралупи, тим міцнішим він був, оскільки кристали в результаті цього розташовувалися там не хаотично, а більш упорядковано. Максимальна кількість цього білка містилася в зовнішніх шарах шкаралупи, а мінімальна – у внутрішніх.

    Завдяки тому, що остеопонтин поступово зникає з внутрішньої частини шкаралупи до моменту виходу курчати на світло, пташеня може легко розбити шкаралупу зсередини, але при цьому яйце залишатиметься досить міцним зовні для того, щоб на ньому могла сидіти несучка.

    "Приблизно 10-20% яєць, які потрапляють у магазини або в холодильники покупців, виявляються розбитими або пошкодженими, що підвищує ймовірність зараження сальмонелою. Розуміння того, як працює "наноброня" яєць, допоможе нам змінити роботу генів курок-несучок так, що їхні яйця стануть міцнішими і більш захищеними від мікробів ", – резюмує Маккі.

    Як повідомляв 5.UA, американські вчені оголосили про нове відкриття у фізіології людського організму. 

    Попередній матеріал
    "У надійних руках": стало відомо, хто нині очолив Держдеп США
    Наступний матеріал
    "Охочих нема": "військкомати" "ЛНР" намагалися зігнати на "збори резервістів" 200 шахтарів

    Розумними вони не тільки здаються: в собак виявили здатність складати уявлення про світ

    Масово тікають з Росії: за три роки витік кваліфікованих кадрів виріс удвічі

    Нове відкриття: астрономи виявили галактику без темної матерії

    Вчені зі США виявили новий орган у тілі людини – що таке інтерстиціум

    Науковці знайшли залишки раніше невідомої цивілізації в Амазонії

    16-річна Софія представить Україну на конкурсі молодих винахідників у США – що повезе