Американські вчені дізналися вік, при якому з'являються перші ознаки погіршення роботи мозку, а також назвали спосіб уповільнення цього процесу. Як йдеться у дослідженні, опублікованому на MedicalXpress, ефекти старіння мозку проявилися у 47 років, при цьому найшвидше виродження відбулося у 60 років.
В експерименті взяли участь майже тисяча осіб віком від 18 до 88 років. За допомогою функціональної МРТ мозку вчені вивчили зміни взаємодію між різними ділянками мозку піддослідних і те, наскільки вона залежить від віку та їжі, яку вони споживають.
Для порівняння вони посадили учасників на дві дієти – звичайну і низьковуглеводну (наприклад, м'ясо або риба з листом салату, але без рису або картоплі), а потім оцінили стабільність роботи їхнього мозку. Результати досліду показали, що низьковуглеводна дієта поліпшила взаємодію відділів мозку й збільшила загальну когнітивну активність.
При цьому ефект був помітний навіть у молодших учасників експерименту, які ще не досягли 50-річного віку.
Як повідомляв 5.UA, група вчених в рамках "Пан-ракового аналізу цілих геномів" (PCAWG) вперше розшифрувала генетичну інформацію всіх видів раку, що може стати проривом у лікуванні онкології.