Великі, соковиті херсонські кавуни уже на Київщині. Баржа, на якій близько чотирьохсот тонн баштанних пришвартувалася у Переяславі. Цими вихідними їх розвезуть по столичних супермаркетах, де кавуни зможуть придбати всі охочі. А кореспондентка "5 каналу" Олена Рибінська першою побачила цьогорічний врожай.
Чекають всі. Представник перевізника, виробника та навіть працівники підприємства, на пірс якого має пришвартуватися кавунова баржа. І ось на обрії з'являється омріяний транспорт. 5 днів у водах Дніпра і судно біля берега на Київщині.
Приготування, злагоджені дії і перший ящик з кавунами виринає з баржі.
Як Ассоль чекала на Пурпурові вітрила, так і на Київщині чекають на баржу з кавунами. Нині, вже вчетверте, судно прибуло водами Дніпра, до Переяслава, орієнтовно із 400 тоннами баштанних.
У компанії виробнику кажуть, справжні Херсонські кавуни дозрівають саме в середині серпня. І тільки опісля стиглості, мають вирушати до людей.
"Достигають і напряму до Києва, до столиці", – каже Андрій Колпак, заступник директора агрокомпанії.
Коливатися в баржі водами Дніпра кавунам більше до вподоби. Представник перевізника зазначає – таке транспортування менше травматичне, ягодам там прохолодніше, а це впливає на цілісність товару. В автодорозі "бій" кавунів може сягати до 10-15%.
"Підтримуємо, хочемо не один рейс. Український виробник, а ми маємо свій флот і долучаємося", – каже директор філії "Переяславська" Артем Новохатько.
Не лишень гастрономічно, а й туристично-пізнавально. Цьогорічна інновація – особистий QR-код баштанних. Це підтвердить їхню приналежність до баржі та буде нагода познайомитись із туристичними цікавинками півдня України.
На ринках столиці та в області подекуди відчувається дефіцит смугастих ягід. Однак, якщо і мають в продажу баштанні, в якості не сумніваються.
На ринках столиці кавунів з баржі не буде, реалізують в одній із торговельних мереж Київщини.
Олена Рибінська, Віктор Сніжко, Київщина, "5 канал"