скандал СТБ з діпфейком

Телеканал СТБ "замінив" обличчя російського актора у новому серіалі за допомогою діпфейку і спровокував скандал – українці обурені

соцмережі

Українці обурені, а росіянин не втратив нагоди посміятися

Український телеканал СТБ оприлюднив анонс до серіалу, в якому лице головного героя, якого зіграв росіянин, замінили за допомогою технології штучного інтелекту Deep Fake. У мережі спалахнув скандал з цього приводу, передає "Дивогляд".

У зйомках української стрічки "Останній лист коханого" взяв участь російський актор Прохор Дубравін, який виконав головну роль. Творці серіалу вирішили замінити російського діяча за допомогою штучного інтелекту Deep Fake, підклавши обличчя українця Дмитра Саранского.

Коли анонс почали транслювати на телебаченні, а також виклали у YouTube, мережа одразу ж вибухнула критикою. У зв'язку з цим прем'єру серіалу відклали, а трейлер прибрали з інтернет-платформ і телеканалу. 

"Телеканал СТБ прийняв рішення відкласти показ українського серіалу "Останній лист коханого". Мовник проведе додаткові індустріальні консультації для обговорення та ратифікації використання цифрових технологій у контенті, у тому числі зважаючи на найкращий міжнародний досвід", – йдеться у заяві каналу.

Щоправда, навіть ідея імовірного перезапуску не задовільнила деяких користувачів мережі:

  • "Відкласти? Ви збираєтеся це в інший сезон запустити, з новим обличчям?";
  • "Потрібно інший діпфейк накласти, бо якось не солідно";
  • "Навіщо нам такий серіал? Знову з новим обличчям? Навіщо нам російські актори?".

Українець Дмитро Саранський, чиє обличчя підклали у серіал замість російського актора, ніяк не прокоментував цей інцидент. А ось сам Прохор Дубравін не втратив нагоди посміятися:

Український актор Петро Крилов на своїй сторінці у Facebook оприлюднив допис щодо цього курйозу:

"Здавалося, все добре: на нас чекає український драматичний серіал з класними акторами. Але є одна проблема: одного з героїв не існує, це діпфейк (методика синтезу зображення людини, яка базується на штучному інтелекті). Насправді це російський актор Прохор Дубравін, який дуже багато років знімався в Україні, однак після вторгнення жодним словом не обмовився про війну. І тепер на своїй сторінці в соцмережі він вітає росіян з днем перемоги. Невже Прохор зробив пластичну операцію, щоб з'явитися в українському серіалі? Ні! Це зробив телеканал СТБ. Після скандалу з серіалом "Кріпосна" канал дуже обережно ставиться до появи росіян у своїх продуктах", – йдеться у дописі.

Варто нагадати, що у лютому 2023 року виконавча директорка СТБ Людмила Семчук дійсно виступила з заявою про те, що український телеканал не транслюватиме фільми і серіали з акторами з країни-агресорки. Саме через це була скасована прем'єра 4 сезону "Кріпосної".

Інші українські актори також не пройшли повз цю ситуацію:

"Каналу СТБ подобається пробивати дно. На пику російського актора накладати обличчя українця, щоб що? Щоб у черговий раз зробити з нас дебілів? Сором", – висловилася Ксенія Вертинська.

"Закликаю не дивитися серіали з російськими акторами. Навіть якщо на їх пику натягнули маску", – написала акторка Анастасія Цимбалару.

"Через більше, ніж рік великої війни, канал СТБ вважає, що допустимо пускати в український етер серіал із російським актором, коли країна бореться за виживання із агресором. Ми вважаємо це неприпустимим і рішуче виступаємо проти показу цього серіалу в будь-якому вигляді, на будь-якій платформі, що транслюється в Україні. Від телеканалу СТБ ми просимо офіційного пояснення їхніх дій та видалення даного продукту з усіх українських майданчиків та визнання неприпустимості подібних дій надалі", – написав Артур Логай.

Нагадаємо, раніше "Дивогляд" розповідав, що на російському телебаченні транслювали звернення Зеленського.

Дивіться також відео 5 каналу: З ЛАВРИ пропадають ікони, а ПАШУ "МЕРСЕДЕСА" помітили у паспортному столі – реакція священників

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.



ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ