Викликає рак: вчені назвали популярний напій, який небезпечний для здоров'я

Онкологічні хвороби стають все більш поширеними серед людей різного віку, однак, як показують нові дослідження, є способи знизити ризик розвитку деяких форм раку

Учені у рамках нового дослідження зосередили свою увагу на популярних напоях, зокрема алкогольних. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на The Conversation.

Небезпека "соціального" напою

Хоча вживання алкоголю традиційно асоціюється із соціальними моментами та релаксацією, багато людей вважали, що помірне вживання може позитивно впливати на здоров’я. Проте нещодавні наукові дослідження, зокрема, звіт Американської асоціації онкологічних досліджень (AACR), поставили під сумнів ці уявлення, акцентуючи увагу на тому, що алкоголь є значним фактором ризику для раку.

Згідно з даними дослідження, приблизно 40% всіх випадків раку пов’язані з "модифікованими факторами ризику", які можна контролювати, зокрема, вживанням алкоголю. Дослідники також виділили шість видів раку, які мають прямий зв'язок із вживанням алкоголю: рак голови та шиї, рак стравоходу, рак печінки, рак грудей, колоректальний рак та рак шлунку. На думку професора біомедичних наук Джастіна Стеббінга, ці зв'язки спростовують традиційне сприйняття алкоголю як нешкідливого.

Статистичні дані підтверджують цю тенденцію: у 2019 році понад 5% всіх діагнозів раку в західних країнах були пов’язані з вживанням алкоголю. Ця цифра продовжує зростати, нагадуючи про те, що навіть помірне споживання може бути небезпечним. Одним із найбільш тривожних аспектів є збільшення випадків колоректального раку в молодих людей до 50 років, що, за даними звіту, зросло на 1,9% щороку з 2011 по 2019 роки.

Вечірка
Вечірка
Фото: Shutterstock

Попри те, що причини такого зростання ще не вивчено до кінця, вчені припускають, що часте вживання алкоголю у молодому віці може бути одним із факторів. Вони зазначають, що хоча ризик розвитку раку обумовлений багатьма чинниками, алкоголь є одним із тих, які можна контролювати.

На клітинному рівні негативний вплив алкоголю стає очевидним: під час його метаболізму утворюється ацетальдегід, який може пошкоджувати ДНК та викликати мутації, що ведуть до раку. Окрім цього, алкоголь може заважати організму засвоювати поживні речовини та змінювати гормональний баланс, що знижує природний захист організму.

Попри ці факти, багато людей досі не усвідомлюють ризики, пов’язані з вживанням алкоголю. У США, за даними досліджень, близько половини населення не знає про зв’язок між алкоголем і раком, що свідчить про необхідність активних кампаній зі здоров'я для інформування населення.

Хоча деякі все ще наголошують на можливих перевагах помірного вживання, наприклад, кардіопротекторних властивостях червоного вина, експерти стверджують, що ці вигоди значно менші у порівнянні з ризиками, які несе алкоголь для здоров'я. Велике британське дослідження, в якому брали участь понад 135 000 людей, показало, що вищі дози алкоголю підвищують ризик смерті від різних причин.

Раніше "Дивогляд" розповідав про ТОП-7 перевірених методів зниження ризику появи раку.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше