Включіть його у раціон: 5 причин щодня пити напій, який є у кожному магазині

Кефір, традиційний кисломолочний продукт із давньою історією, повертає собі заслужене місце у щоденному раціоні завдяки своїм винятковим властивостям.

Збагачений корисними мікроорганізмами, цей напій не лише позитивно впливає на мікробіом кишківника, а й може зміцнювати імунітет, підтримувати м’язову масу та сприяти здоров’ю кісток. Як пише "Дивогляд" із посиланням на Martha Stewart, кефір значно перевершує за користю багато інших популярних продуктів, зокрема звичайний йогурт.

Що таке кефір і як він працює

Кефір виробляють шляхом ферментації молока за участю спеціальних бактеріально-дріжджових культур. У результаті утворюється напій із легкою кислинкою, консистенцією близькою до питного йогурту та вираженим пробіотичним ефектом. Його вживають у чистому вигляді або поєднують із ягодами, медом чи фруктами – це не лише покращує смак, а й зберігає користь.

Покращення травлення та мікробіому

Регулярне споживання кефіру – один із найпростіших способів підтримати здоров’я травної системи. У його складі – понад 30 різновидів пробіотичних культур, що значно перевищує показники звичайного йогурту.

"Якщо говорити точніше, кефір містить понад 30 різних штамів пробіотиків, значно більше, ніж звичайний йогурт", – пояснює дипломована дієтологиня Елізабет ДеРобертіс.

За її словами, ці культури допомагають зменшити здуття, покращити регулярність випорожнень та відновити баланс після прийому антибіотиків.

Протизапальний ефект

Здорова мікрофлора кишечника безпосередньо впливає на імунну відповідь організму. Саме тому пробіотики в кефірі здатні пригнічувати надмірну активність імунної системи та зменшувати запальні процеси. Це обумовлено здатністю пробіотиків заспокоювати гіперактивні імунні сигнали в кишечнику, додав ДеРобертіс.

Цей ефект особливо помітний у людей, які страждають на легкі шлунково-кишкові розлади або перебувають у стані після хвороби.

Кістки та вітамінний баланс

Кефір є джерелом таких важливих мінералів і вітамінів, як кальцій, магній, K2 та D (у збагачених версіях). Усі ці компоненти необхідні для формування і підтримки кісткової тканини.

"Кальцій і вітамін D працюють разом, покращуючи засвоєння і мінералізацію кісток, а K2 допомагає спрямувати кальцій у кістки", – пояснює вона.

З віком щільність кісткової тканини знижується, тож кефір може бути цінним профілактичним продуктом для зниження ризику остеопорозу.

Імунна підтримка

Оскільки значна частина імунної системи пов’язана з кишківником, кефір чинить опосередкований імуностимулювальний ефект.

"Кефір містить вітаміни групи В і цинк, які допомагають зміцнити імунну відповідь і підвищити стійкість до повсякденних інфекцій", – зазначає ДеРобертіс.

Збереження м’язів із віком

Ще одна важлива перевага – високоякісний білок у складі. Кефір містить усі незамінні амінокислоти, необхідні для відновлення і підтримки м’язової маси.

"Кефір містить повноцінний білок, включно з усіма незамінними амінокислотами, що допомагає зберегти м'язову масу", – підсумовує експертка.

Це особливо актуально для літніх людей, оскільки з віком природно відбувається зниження м’язового тонусу.

Раніше "Дивогляд" ділився рецептом торта на кефірі, який потішить у спеку.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше