Риба – це смачна, поживна та корисна їжа, яка має бути у вашому раціоні. Однак цей продукт потрібно обирати дуже обережно та знати, яку рибу можна їсти, а яку не варто. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на допис нутриціолога Попко Юрія.
Риба насичена високим рівнем жирів Омега 3, має білки, амінокислоти, селен та йод, які є дуже корисними для людського організму. Також Омега 3 корисний для клітинних мембран, мозку, волосся та здорової шкіри.
Однак потрібно вміти та знати, як правильно обрати рибу, щоб не нашкодити собі.
Найгірші види риб

Великі глибоководні риби
Йдеться про тунець, камбалу та палтус – ця риба з атлантичного басейну. Вона вбирає в себе токсичні речовини та важкі метали. Чим більша рибина, тим більша ймовірність, що вона насичена подібними речовинами.
Якщо ви обираєте консерви, то краще купувати у власному соку, а не в олії.
Брудні види риб
Телапія, пангасіус, а також окунь – він накопичує ртуть. Також небезпечний короп, який часто заражений паразитами.
Родина лососевих
До цього виду відноситься сьомга та форель. Більшість цієї риби, яка знаходиться на полицях магазинів, вирощена штучно, тому вона точно не принесе користі вашому здоров’ю.
Тому, якщо й обирати цю рибу, то з чистих водойм. Однак, краще купити рибу вирощену та вигодовану якісними кормами в гарних умовах, у порівнянні з тою, яка дика з брудних водойм.
Корисна риба

До корисної та безпечної риби можна віднести: минтай, тріску, хек, сібаса, дорадо, морського окуня і палтуса (із чистих водойм), зубатку, осетра, судака та щуку. Ще серед корисних риб нутриціолог виділяє дикі лососеві види: нерка, кіжуч, кета та горбуша.
Також до списку безпечної та поживної риби можна додати скумбрію, оселедець, сардини, анчоуси та ікру.

Печінка тріски
За словами нутриціолога це суперпродукт, проте варто пам’ятати, що на 100 грамів продукту вона має 60 % жирності. У печінці тріски міститься вітамін А, який сприяє здоровій шкірі, волоссю та звичайно ж імунітету.
Обирайте печінку тріски з якісної сировини у власному соку, з холодних ісландських вод.
Як правильно обрати рибу

Розмір та вік
Для початку потрібно звернути увагу на розмір та вік тушки. Чим менша рибина, тим більша ймовірність того, що вона менше насичена шкідливими речовинами.
Луска
Завжди уважно дивіться на луску, щоб зрозуміти чи пішла ця риба на нерест, чи ні. Річ у тім, що коли риба йде на нерест вона змінює луску та зуби. Через це відбувається некроз – руйнування тканин, тоді риба стає не корисною. Проте ця риба дешева, бо вона викидається на берег і її не ловлять, а збирають.
Тому тушка має бути ідеального гарного срібного кольору, а м’ясо риби повинно мати рівний червоний колір без кров’яних розводів.
Ікра
Ікру краще обирайте на вагу та під час нересту, щоб потрапити на справжню та якісну. Найкраща ікра – це червона, до речі ще можна обрати ікру щуки.
Раніше "Дивогляд" розповідав про важливі поради, як зберігати яйця та що не так із полицею для яєць у холодильнику.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.