У січні відзначають День гіркого шоколаду. 10 січня саме той день, коли можна та варто насолодитися плиткою гіркого шоколаду за горнятком кави чи улюбленого чаю в холодну зимову погоду. Про історію походження та ТОП-5 цікавих фактів про гіркий шоколад розповість "Дивогляд".
Історія шоколаду
Какао напої
Шоколад був відомий ще понад три тисячоліття тому. Спочатку какао-боби використовували для виготовлення напоїв. Перші згадки про це датуються періодом 1250 і 400 роками до н. е. Також завдяки археологам у 2007 році було знайдено посудини із залишками какао, вік яких сягає 1100 до 1400 року до н.е. Відомо, що в ті часи м'якуш какао використовували для виготовлення алкогольних напоїв.
Також какао-боби вирощували в Месоамериці (Південна Америка) у низовинних тропічних районах. У доколумбівські часи з какао-бобів робили холодні напої, для цього какао розтирали із зернами кукурудзи та гострим перцем та змішували з водою. А потім напій переливала з однієї чаші в іншу, поки не з’явиться піна. Такий напій пили лише чоловіки зі знатного роду, шамани та люди, яких збиралися принести в жертву.
Твердий шоколад
Уперше назва "шоколад" з’явилася в 1527 році, коли іспанський генерал Ернан Кортес прибув до узбережжя Мексики. Тоді під час прийому вождь ацтеків пригощав генерала холодним напоєм з какао-бобів із ваніллю, пекучим перцем і спеціями.
Ацтеки називали збитий напій із какао-бобів "шоколатль", що в перекладі означає – гірка вода. Тому ймовірно, що саме від цього й походить сучасна назва chocolate – "шоколад".
Твердий шоколад з’явився на початку ХІХ століття завдяки винаходу голландського хіміка Конрада ван Хаутена. Він винайшов прес, який віджимав із тертого какао – какао-масло. Таким чином з’явилося какао з порошку, який залишався в пресі та твердий шоколад із какао-олії та гарячого шоколаду.
ТОП-5 цікавих фактів про шоколад
- Учені стверджують, що шоколад сприяє кращій стимуляції мозку. Бо завдяки шоколаду виробляється більше ендорфінів, а ніж під час поцілунків.
- Відомо, що темний шоколад є корисним для здоров’я. Зокрема він знижує артеріальний тиск через великий вміст антиоксидантів та гарно впливає на роботу серця.
- Якщо кожного дня вживати 100 грамів шоколаду, то це знизить ризики серцевих захворювань.
- У середній шоколадці є близько 50 мг кофеїну.
- Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії, Німеччині та Ірландії.
Раніше "Дивогляд" розповідав про те, що учені створили новий вид шоколаду, який відрізняється від звичайного.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.