Напій ацтеків: ТОП-5 маловідомих фактів про гіркий шоколад та історія його походження

10 січня саме той день, коли можна та варто насолодитися плиткою гіркого шоколаду за горнятком кави чи улюбленого чаю в холодну зимову погоду

У січні відзначають День гіркого шоколаду. 10 січня саме той день, коли можна та варто насолодитися плиткою гіркого шоколаду за горнятком кави чи улюбленого чаю в холодну зимову погоду. Про історію походження та ТОП-5 цікавих фактів про гіркий шоколад розповість "Дивогляд".

Історія шоколаду

Какао-боби
Какао-боби
Фото: Вікіпедія

Какао напої

Шоколад був відомий ще понад три тисячоліття тому. Спочатку какао-боби використовували для виготовлення напоїв. Перші згадки про це датуються періодом 1250 і 400 роками до н. е. Також завдяки археологам у 2007 році було знайдено посудини із залишками какао, вік яких сягає 1100 до 1400 року до н.е. Відомо, що в ті часи м'якуш какао використовували для виготовлення алкогольних напоїв.

Також какао-боби вирощували в Месоамериці (Південна Америка) у низовинних тропічних районах. У доколумбівські часи з какао-бобів робили холодні напої, для цього какао розтирали із зернами кукурудзи та гострим перцем та змішували з водою. А потім напій переливала з однієї чаші в іншу, поки не з’явиться піна. Такий напій пили лише чоловіки зі знатного роду, шамани та люди, яких збиралися принести в жертву.

Твердий шоколад

Плитка шоколаду
Плитка шоколаду
Фото: Вікіпедія

Уперше назва "шоколад" з’явилася в 1527 році, коли іспанський генерал Ернан Кортес прибув до узбережжя Мексики. Тоді під час прийому вождь ацтеків пригощав генерала холодним напоєм з какао-бобів із ваніллю, пекучим перцем і спеціями.

Ацтеки називали збитий напій із какао-бобів "шоколатль", що в перекладі означає – гірка вода. Тому ймовірно, що саме від цього й походить сучасна назва chocolate – "шоколад".

Твердий шоколад з’явився на початку ХІХ століття завдяки винаходу голландського хіміка Конрада ван Хаутена. Він винайшов прес, який віджимав із тертого какао – какао-масло. Таким чином з’явилося какао з порошку, який залишався в пресі та твердий шоколад із какао-олії та гарячого шоколаду.

ТОП-5 цікавих фактів про шоколад

Гарячий шоколад
Гарячий шоколад
Фото: Shutterstock
  1. Учені стверджують, що шоколад сприяє кращій стимуляції мозку. Бо завдяки шоколаду виробляється більше ендорфінів, а ніж під час поцілунків.
  2. Відомо, що темний шоколад є корисним для здоров’я. Зокрема він знижує артеріальний тиск через великий вміст антиоксидантів та гарно впливає на роботу серця.
  3. Якщо кожного дня вживати 100 грамів шоколаду, то це знизить ризики серцевих захворювань.
  4. У середній шоколадці є близько 50 мг кофеїну.
  5. Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії, Німеччині та Ірландії.

Раніше "Дивогляд" розповідав про те, що учені створили новий вид шоколаду, який відрізняється від звичайного.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ

Читайте більше