Дослідники припускають, що вино на Таємній вечері, ймовірно, було схоже на "пассум" – солодке вино із висушеного винограду, яке мало попит в античні часи. Посилання в Євангеліях від Марка, Матвія і Луки вказують на те, що Таємна вечеря відбувалася у пасхальну ніч, отже Ісус та його учні, ймовірно, споживали пассум, яке зазвичай використовувалося в єврейських обрядах. Про це повідомляє "Дивогляд" із посиланням на Aleteia.
Це вино має цікаву історію
Вважається, що пассум має своє походження з Карфагена (сучасний Туніс), а потім потрапив до Риму. Давньоримський історик Полібій зауважував, що в Римі воно відоме як "дамське вино", оскільки високопоставленим жінкам, яким було заборонено пити звичайні вина, дозволяли споживати це вино з родзинок.
Приготування пассуму включало висушування винограду на сонці, змішування його з виноградним соком, бродіння суміші, а потім додавання ще соку для подальшого бродіння. Цей процес детально описав латинський автор Луцій Юній Колумелла у своїй праці "De Agricultura".

У своїй праці Колумелла розповідає про процес, який спершу включає збір добре дозрілого винограду і його сушіння на спеціальних конструкціях на сонці. Далі сушений виноград мають помістити у посудину для бродіння з виноградним соком, де він ферментується.
Після цього відбувається змішування соку із ще більшою кількістю висушеного на сонці виноградного сусла, і цю суміш залишають бродити знову. Отриманий напій зберігають у закритій посудині, щоб він не став занадто гострим, а остаточне бродіння займає приблизно 20-30 днів.
На сьогодні вино пассум продовжують виробляти мешканці різних частин Середземномор'я. У Тунісі за традиційним рецептом Колумелли виготовляють вино під назвою "Пассум де Магон". Також на Сицилії продовжують вирощування традиційних сортів винограду для виготовлення пассуму. В Умбрії, в центральній Італії, місцеву версію називають Сагрантіно. Вона стала основним продуктом, допомігши у збережені цієї старовинної виноробної традиції.
Знання про історичний контекст та методи виготовлення вина пассум не лише розширюють наші знання про стародавні кулінарні практики, але й пов'язує нас з культурною спадщиною, яка впливає на виноробство в Середземномор'ї й нині.
Раніше "Дивогляд" розповідав, що в Єрусалимі виявили місце, де Ісус Христос повернув зір сліпому.
Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.
Допоможи ЗСУ – врятуй свій дім: офіційні реквізити та посилання.