Ринок

Українців попереджають про небезпечні продукти – Держпродспоживслужба

Shutterstock

Вживання продуктів харчування становить серйозну загрозу для здоров'я

Жителів України попередили про продукти, які становлять серйозну загрозу для здоров'я і можуть викликати важкі захворювання. Детальніше про це розповідає "Дивогляд" із посиланням на Держпродспоживслужбу.

Експерти "Захисту прав споживачів" відмітили, що українці доволі часто звертаються до Держпродспоживслужби через харчові продукти неналежної якості, які продають у місцях стихійної торгівлі – на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під'їздах тощо.

За словами знавців, продукти, що продають у непризначених для цього місцях, із необладнаного належним чином автотранспорту в антисанітарних умовах становлять потенційну небезпеку для здоров'я споживачів.

"Держпродспожив служба повідомляє, що у магазинах суб’єкти господарювання несуть відповідальність за якість товарів, а на ринку продаж власної продукції дозволений лише за наявності висновку ветеринарно-санітарної експертизи. Відповідно до законодавства, адміністрація ринку має право надавати торгові місця лише після отримання відповідних висновків лабораторії", – пояснили експерти.

Також фахівці відмітили, що відповідальність за якість продукції несе адміністрація ринку. Закони України також передбачають адміністративне покарання (штрафи) за недотримання вимог щодо місць торгівлі.

"Пам’ятаємо, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит", – наголосили у Держпродспоживслужбі.

Відповідно до статті 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення, торгівля "з рук" на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах і в інших невстановлених місцях тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Де можна здійснювати закупи

У Держпродспоживслужбі наголосили, що єдиними офіційними місцями для торгівлі харчовими продуктами є продовольчі магазини та агропродовольчі ринки. У магазинах відповідальність за якість та умови реалізації товарів несе суб’єкт господарювання. На ринку продавати власні продукти можуть як юридичні, так і фізичні особи, якщо вони мають при собі висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи.

"Адміністрація (власник) ринку надає торгові місця лише після одержання висновків лабораторії про їх епізоотичне, ветеринарно-санітарне благополуччя та якість. Лабораторія не несе відповідальності за реалізацію продукції, що не пройшла ветеринарно-санітарної експертизи. Відповідальність за реалізацію такої продукції несе адміністрація (власник) ринку відповідно до законодавства", – наголосили у Держпродспоживслужбі.

 Нагадаємо, раніше "Дивогляд" розповідав, що болгарський перець провокує серйозне захворювання.

Поки на нашій землі війна, навіть "Дивогляд" – це не про котиків і пандочок, а про перемоги нашого війська! Наш Telegram – Дивогляд 5.UA.



ПРОКОМЕНТУЙТЕ

МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ