Від білого до синього: топ-5 корисних чаїв і різновиди напоїв

Традиція насолоджуватися напоями із заварених чайних листів нараховує вже майже 4 тисячі років.

У Китаї чай спочатку використовувався у якості ліків. Тому про корисні властивості цього напою відомо ще з прадавніх часів.

У південних регіонах Китаю на місцевих діалектах чай називався "те" , а у північних - "ча". Із півночі сушене листя транспортувалося у деякі країни Європи та Африки по суші - і там напій зараз називається "чай". А у країнах, куди привозили чай із півдня по морю, напій має назви, схожі на "те". 

Щоправда, є кілька винятків. У Португалії, яка знаходиться на березі океану, чай називається "ча". А у Білорусі, Польщі і Литві чай називається "гербата" або "арбата" - від латинського herba - трава.

"Дивогляд" підготував для вас добірку найпопулярніших чаїв, рецепти їх приготування, а також розкаже про їхні корисні властивості.

Чорний чай

Країни походження: Шрі-Ланка, Кенія, Індія, Китай, Таїланд, Туреччина, Непал та ін.

Технологія виробництва: отримують шляхом повного або майже повного окиснення листа чайного куща.

Як правильно заварювати: для справжнього кольору та смаку варто залити листя чорного чаю водою від 90 до 100°C та настоювати 4-6 хвилин.

Чорний чай
Чорний чай
Фото: Depositphotos

Різновиди чорного чаю:

  • тіпсовий (листя чаю з бруньками);
  • байховий (ціле, неподрібнене листя);
  • різаний (швидше заварюється);
  • гранульований (скручують спеціальними валиками);
  • пакетований (складається з чайної крихти і пилу);
  • плитковий (чайну крихту та пил обсмажують);
  • цегельний (старе листя з гілками);
  • розчинний (порошок дегідратованого вже завареного чаю).

Корисні властивості чорного чаю:

  • насичений вітамінами Р, К, А, С і РР;
  • має сильну бактерицидну і в'яжучу властивість;
  • впливає на нервову систему (може або розслабити, або збадьорити, залежно від його міцності);
  • зміцнює судини;
  • зміцнює ясна і захищає зуби від карієсу;
  • може бути хорошим замінником кави через високий вміст кофеїну.

Поради до споживання. Буд-який чай, зокрема чорний, найкраще пити без цукру, так можна відчути його справжній смак і напій буде кориснішим. Втім, у різних країнах до чорного чаю можуть додавати лимон, мед, імбир чи молоко. Варто зауважити, що останній інгредієнт додають до напою, коли той охолоне до 65-80°C. Також смак чаю залежить від води. Її не можна кип'ятити двічі і брати потрібно лише очищену, а не хлоровану з-під крана. Найкращі властивості чай зберігає перші 5-7 хвилин. Якщо напій постоїть більш як півгодини, він стане не смачним і навіть шкідливим для здоров'я.

Зелений чай

Країни походження: Китай, Кенія, Японія, Індія, Шрі-Ланка, Грузія та ін.

Технологія виробництва: отримують шляхом зав'ялювання, часткової сушки, потім листя скручують і знову сушать.

Як правильно заварювати: температура води має бути 81-87°C, а найоптимальніший час для заварювання – 2-3 хвилини.

Зелений чай
Зелений чай
Фото: Depositphotos

Різновиди зеленого чаю:

  • чай, який після останньої сушки ще й просмажується – Лун Цзін та Бі Ло Чунь;
  • остання сушка проходить у печах – Тай Пін Хоу Куй та Хуан Шань Мао Фен;
  • сушка, яка відбувається на сонці – пресовані або розсипні чаї;
  • після збору листя обробляються парою, після чого їх скручують і висушують – Сянь Жень Чан Ча та Юй Лу.

Корисні властивості зеленого чаю:

  • може зменшити ризик серцево-судинних захворювань;
  • знижує рівень ризику каменів у нирках;
  • профілактика проти раку, особливо молочних залоз у жінок;
  • може знижувати рівень холестерину;
  • допомагає схудненню;
  • знижує рівень цукру в крові.

Поради до споживання. Зелений чай також варто пити без нічого, однак, для різноманітності, можна спробувати у напій додати м'яту, лимон, імбир, авокадо чи аніс. Ці інгредієнти змінять смак чаю, втім додадуть до нього нові цікаві аромати.

Білий чай

Країни походження: Китай, Шрі-Ланка, Індія, Непал, Кенія, Малаві.

Технологія виробництва: збирають молоді листочки чаю разом із бруньками, потім тримають близько хвилини над парою, щоб зупинити процеси окиснення та ферментації, і після цього їх підсушують.

Як правильно заварювати: воду для чаю не можна кип'ятити, тільки прогрівати. Температура води при цьому не повинна перевищувати 70°C.

Білий чай
Білий чай
Фото: Depositphotos

Різновиди білого чаю:

  • Срібні Голки – бруньки без листя, які мають сріблястий відтінок, бо вкриті тоненькими ворсинками;
  • Біла Півонія – бруньки з двома щойно розкритими листочками.

Корисні властивості білого чаю:

  • майже відсутній кофеїн;
  • нормалізує згортання крові;
  • може сприяти зниженню маси тіла;
  • рекомендують людям з хронічною втомою та зниженим імунітетом.

Поради до споживання. Цукор можна не використовувати, цей продукт і без того володіє солодкуватим присмаком. Білий чай є досить дорогим через складність його збирання, проте він майже не має жодних протипоказань і є одним з найсприятливішим для міцного здоров'я напоєм.

Улун (Синій чай)

Країна походження: Китай.

Технологія виробництва: за ступенем окиснення стоїть між зеленим та чорним чаями, і коливається він від 30 до 70%.

Як правильно заварювати: улун заварюється водою температура якої 85°C, час приготування улуну – 3-5 хвилин. Заварювати можна 8-9 разів.

Улун чай
Улун чай
Фото: Depositphotos

Різновиди "синього" чаю:

  • Світлий Улун – дає жовтий колір заварки із зеленим відтінком, а за смаком нагадує трав'яний чай з нотками меду і польових квітів;
  • Темний Улун – на фінальному етапі виробництва він проходить повільне копчення на деревному вугіллі, саме тому листя стає темними, при заварюванні чай стає бурштиновим, а в ароматі відчуваються характерні пряні ноти.
  • Молочний Улун – напій із листя цього чаю має легкий запах і смак пломбіру. Однак цей чай дуже дорогий і майже не експортується. Кущі цього виду ростуть лише на горі Алішань.
  • Синій Улун із Таїланду – це не є різновид улуну, втім його часто плутають туристи. В його основі є листя орхідеї, що виростає лише в Таїланді. Чай при заварюванні має насичений синій колір і дуже приємний аромат.

Корисні властивості Улуну:

  • дієвий засіб для схуднення;
  • чудовий тонізувальний напій;
  • втамовує спрагу і захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету;
  • виводить з організму шлаки і зайву рідину;
  • знижує ризик захворіти на застуду та вірусними інфекціями;
  • запобігає старінню шкіри, стимулює вироблення колагену.

Поради до споживання. Одна-дві чашки в день шкоди не завдадуть, а от 4-5 цілком можуть нашкодити здоров'ю. Адже це чудовий тонізуючий напій, ефект якого в кілька разів перевершує вплив на організм кави. Лікарі не радять пити улун вагітним і годуючим жінкам.

Пуер

Країна походження: Китай.

Технологія виробництва: Листя обробляють спеціальними настоями, потім додають бактерії, щоб чай ферментувався. Після цього кладуть у спеціальні ями на кілька років. Чим він старіший – тим смачніший.

Як правильно заварювати: приготувати чай можна з водою з пляшок, але не мінеральною. Допустимий максимум мінералізації – 300 мг/л. У чайник насипте 8-12 грамів (1,5 ч.л.) пуеру. Залийте наполовину окропом. Закрийте кришку і залиште чай прогрітися 10-20 секунд, потім злийте цю воду. За цей час чаїнки розкриють свій аромат і смак. А ще це робиться з гігієнічних міркувань. Потім залийте колбу доверху. Нехай чай постоїть 1-2 хвилини.

Пуер чай
Пуер чай
Фото: Depositphotos

Різновиди Пуеру:

За формою:

  • розсипний (темного коричневого кольору, іноді з більш світлими вкрапленнями);
  • бінг-ча (у формі круглого плоского диска розміром від 100 г до декількох кілограмів);
  • туо-ча (у формі гнізда чи піали до 3 кг);
  • чжуан-ча (спресований у формі цегли);
  • йінча (у формі гриба з вагою 250-300 г);
  • йінгуа-ча (пуер у формі гарбуза).

За способом ферментації:

  • "Зрілий пуер" або шу пуер (виробляється традиційним способом і витримується не менше як 6 місяців);
  • Сирий пуер (ще не дозрів до потрібного рівня, але водночас його можна вже вживати);
  • "Готовий пуер" або шен пуер (має прискорену ферментацію);
  • Грубий пуер – (зелене листя сушаться на сонці, присмажуються і витримуються декілька місяців, близький за властивостями до зеленого чаю).

Корисні властивості Пуеру:

  • Сирий пуер сприяє зниженню рівня холестерину в крові, запобігає ущільненню стінок судин;
  • сприяє переварюванню жирної їжі;
  • допомагає справлятися з похміллям і харчовими отруєннями;
  • видаляє мокроту;
  • лікує хвороби серця.

Поради до споживання. Не рекомендується пити пуер натщесерце так само, як і зелений чай. Після промивки чай заварюють гарячою водою на 3-5 секунд, а тоді розливають по чашках. Наступні 2-3 заварювання тривають ще менше – 1-2 секунди, але смак і аромат стають лише багатшими.

Напої, які помилково можуть називати чаєм

Масала – традиційний індійський напій, який готується на основі чорного чаю, суміші пахучих індійських спецій і трав "масала", молока та цукру. Зазвичай всі інгредієнти проварюють до закипання, а потім подають у чашках.

Ройбуш – листя бобового чагарника, який росте в Африці. Його ще називають червоним чаєм. Ройбуш треба залити окропом і витримати не менше як 5 хвилин. У складі цього напою є глюкоза, яка робить його смак солодкуватим без використання цукру. На одну чашку кидають 1-2 ч. л.

Каркаде – має солодкувато-кислуватий смак. Напій заварюється із сушених квіток розелли або, як її ще називають, суданської троянди. Найпростіший спосіб приготування: залити окропом суху заварку і дати настоятися 5-7 хвилин.

Мате – готується із сухого листя вічнозеленої кущової рослини – падуба парагвайського. Його п'ють без цукру, напій має бути гіркий. Смак нагадує міцний зелений чай. П'ють мате з чашки, виготовленої з гарбуза, через трубочку.

Мате чай
Мате чай
Фото: Depositphotos

 

Раніше "Дивогляд" розповідав про 5 напоїв, які збадьорять вас вранці не гірше, ніж кава.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!

ПРОКОМЕНТУЙТЕ

Читайте більше