У Китаї чай спочатку використовувався у якості ліків. Тому про корисні властивості цього напою відомо ще з прадавніх часів.
У південних регіонах Китаю на місцевих діалектах чай називався "те" , а у північних - "ча". Із півночі сушене листя транспортувалося у деякі країни Європи та Африки по суші - і там напій зараз називається "чай". А у країнах, куди привозили чай із півдня по морю, напій має назви, схожі на "те".
Щоправда, є кілька винятків. У Португалії, яка знаходиться на березі океану, чай називається "ча". А у Білорусі, Польщі і Литві чай називається "гербата" або "арбата" - від латинського herba - трава.
"Дивогляд" підготував для вас добірку найпопулярніших чаїв, рецепти їх приготування, а також розкаже про їхні корисні властивості.
Чорний чай
Країни походження: Шрі-Ланка, Кенія, Індія, Китай, Таїланд, Туреччина, Непал та ін.
Технологія виробництва: отримують шляхом повного або майже повного окиснення листа чайного куща.
Як правильно заварювати: для справжнього кольору та смаку варто залити листя чорного чаю водою від 90 до 100°C та настоювати 4-6 хвилин.

Різновиди чорного чаю:
- тіпсовий (листя чаю з бруньками);
- байховий (ціле, неподрібнене листя);
- різаний (швидше заварюється);
- гранульований (скручують спеціальними валиками);
- пакетований (складається з чайної крихти і пилу);
- плитковий (чайну крихту та пил обсмажують);
- цегельний (старе листя з гілками);
- розчинний (порошок дегідратованого вже завареного чаю).
Корисні властивості чорного чаю:
- насичений вітамінами Р, К, А, С і РР;
- має сильну бактерицидну і в'яжучу властивість;
- впливає на нервову систему (може або розслабити, або збадьорити, залежно від його міцності);
- зміцнює судини;
- зміцнює ясна і захищає зуби від карієсу;
- може бути хорошим замінником кави через високий вміст кофеїну.
Поради до споживання. Буд-який чай, зокрема чорний, найкраще пити без цукру, так можна відчути його справжній смак і напій буде кориснішим. Втім, у різних країнах до чорного чаю можуть додавати лимон, мед, імбир чи молоко. Варто зауважити, що останній інгредієнт додають до напою, коли той охолоне до 65-80°C. Також смак чаю залежить від води. Її не можна кип'ятити двічі і брати потрібно лише очищену, а не хлоровану з-під крана. Найкращі властивості чай зберігає перші 5-7 хвилин. Якщо напій постоїть більш як півгодини, він стане не смачним і навіть шкідливим для здоров'я.
Зелений чай
Країни походження: Китай, Кенія, Японія, Індія, Шрі-Ланка, Грузія та ін.
Технологія виробництва: отримують шляхом зав'ялювання, часткової сушки, потім листя скручують і знову сушать.
Як правильно заварювати: температура води має бути 81-87°C, а найоптимальніший час для заварювання – 2-3 хвилини.

Різновиди зеленого чаю:
- чай, який після останньої сушки ще й просмажується – Лун Цзін та Бі Ло Чунь;
- остання сушка проходить у печах – Тай Пін Хоу Куй та Хуан Шань Мао Фен;
- сушка, яка відбувається на сонці – пресовані або розсипні чаї;
- після збору листя обробляються парою, після чого їх скручують і висушують – Сянь Жень Чан Ча та Юй Лу.
Корисні властивості зеленого чаю:
- може зменшити ризик серцево-судинних захворювань;
- знижує рівень ризику каменів у нирках;
- профілактика проти раку, особливо молочних залоз у жінок;
- може знижувати рівень холестерину;
- допомагає схудненню;
- знижує рівень цукру в крові.
Поради до споживання. Зелений чай також варто пити без нічого, однак, для різноманітності, можна спробувати у напій додати м'яту, лимон, імбир, авокадо чи аніс. Ці інгредієнти змінять смак чаю, втім додадуть до нього нові цікаві аромати.
Білий чай
Країни походження: Китай, Шрі-Ланка, Індія, Непал, Кенія, Малаві.
Технологія виробництва: збирають молоді листочки чаю разом із бруньками, потім тримають близько хвилини над парою, щоб зупинити процеси окиснення та ферментації, і після цього їх підсушують.
Як правильно заварювати: воду для чаю не можна кип'ятити, тільки прогрівати. Температура води при цьому не повинна перевищувати 70°C.

Різновиди білого чаю:
- Срібні Голки – бруньки без листя, які мають сріблястий відтінок, бо вкриті тоненькими ворсинками;
- Біла Півонія – бруньки з двома щойно розкритими листочками.
Корисні властивості білого чаю:
- майже відсутній кофеїн;
- нормалізує згортання крові;
- може сприяти зниженню маси тіла;
- рекомендують людям з хронічною втомою та зниженим імунітетом.
Поради до споживання. Цукор можна не використовувати, цей продукт і без того володіє солодкуватим присмаком. Білий чай є досить дорогим через складність його збирання, проте він майже не має жодних протипоказань і є одним з найсприятливішим для міцного здоров'я напоєм.
Улун (Синій чай)
Країна походження: Китай.
Технологія виробництва: за ступенем окиснення стоїть між зеленим та чорним чаями, і коливається він від 30 до 70%.
Як правильно заварювати: улун заварюється водою температура якої 85°C, час приготування улуну – 3-5 хвилин. Заварювати можна 8-9 разів.

Різновиди "синього" чаю:
- Світлий Улун – дає жовтий колір заварки із зеленим відтінком, а за смаком нагадує трав'яний чай з нотками меду і польових квітів;
- Темний Улун – на фінальному етапі виробництва він проходить повільне копчення на деревному вугіллі, саме тому листя стає темними, при заварюванні чай стає бурштиновим, а в ароматі відчуваються характерні пряні ноти.
- Молочний Улун – напій із листя цього чаю має легкий запах і смак пломбіру. Однак цей чай дуже дорогий і майже не експортується. Кущі цього виду ростуть лише на горі Алішань.
- Синій Улун із Таїланду – це не є різновид улуну, втім його часто плутають туристи. В його основі є листя орхідеї, що виростає лише в Таїланді. Чай при заварюванні має насичений синій колір і дуже приємний аромат.
Корисні властивості Улуну:
- дієвий засіб для схуднення;
- чудовий тонізувальний напій;
- втамовує спрагу і захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету;
- виводить з організму шлаки і зайву рідину;
- знижує ризик захворіти на застуду та вірусними інфекціями;
- запобігає старінню шкіри, стимулює вироблення колагену.
Поради до споживання. Одна-дві чашки в день шкоди не завдадуть, а от 4-5 цілком можуть нашкодити здоров'ю. Адже це чудовий тонізуючий напій, ефект якого в кілька разів перевершує вплив на організм кави. Лікарі не радять пити улун вагітним і годуючим жінкам.
Пуер
Країна походження: Китай.
Технологія виробництва: Листя обробляють спеціальними настоями, потім додають бактерії, щоб чай ферментувався. Після цього кладуть у спеціальні ями на кілька років. Чим він старіший – тим смачніший.
Як правильно заварювати: приготувати чай можна з водою з пляшок, але не мінеральною. Допустимий максимум мінералізації – 300 мг/л. У чайник насипте 8-12 грамів (1,5 ч.л.) пуеру. Залийте наполовину окропом. Закрийте кришку і залиште чай прогрітися 10-20 секунд, потім злийте цю воду. За цей час чаїнки розкриють свій аромат і смак. А ще це робиться з гігієнічних міркувань. Потім залийте колбу доверху. Нехай чай постоїть 1-2 хвилини.

Різновиди Пуеру:
За формою:
- розсипний (темного коричневого кольору, іноді з більш світлими вкрапленнями);
- бінг-ча (у формі круглого плоского диска розміром від 100 г до декількох кілограмів);
- туо-ча (у формі гнізда чи піали до 3 кг);
- чжуан-ча (спресований у формі цегли);
- йінча (у формі гриба з вагою 250-300 г);
- йінгуа-ча (пуер у формі гарбуза).
За способом ферментації:
- "Зрілий пуер" або шу пуер (виробляється традиційним способом і витримується не менше як 6 місяців);
- Сирий пуер (ще не дозрів до потрібного рівня, але водночас його можна вже вживати);
- "Готовий пуер" або шен пуер (має прискорену ферментацію);
- Грубий пуер – (зелене листя сушаться на сонці, присмажуються і витримуються декілька місяців, близький за властивостями до зеленого чаю).
Корисні властивості Пуеру:
- Сирий пуер сприяє зниженню рівня холестерину в крові, запобігає ущільненню стінок судин;
- сприяє переварюванню жирної їжі;
- допомагає справлятися з похміллям і харчовими отруєннями;
- видаляє мокроту;
- лікує хвороби серця.
Поради до споживання. Не рекомендується пити пуер натщесерце так само, як і зелений чай. Після промивки чай заварюють гарячою водою на 3-5 секунд, а тоді розливають по чашках. Наступні 2-3 заварювання тривають ще менше – 1-2 секунди, але смак і аромат стають лише багатшими.
Напої, які помилково можуть називати чаєм
Масала – традиційний індійський напій, який готується на основі чорного чаю, суміші пахучих індійських спецій і трав "масала", молока та цукру. Зазвичай всі інгредієнти проварюють до закипання, а потім подають у чашках.
Ройбуш – листя бобового чагарника, який росте в Африці. Його ще називають червоним чаєм. Ройбуш треба залити окропом і витримати не менше як 5 хвилин. У складі цього напою є глюкоза, яка робить його смак солодкуватим без використання цукру. На одну чашку кидають 1-2 ч. л.
Каркаде – має солодкувато-кислуватий смак. Напій заварюється із сушених квіток розелли або, як її ще називають, суданської троянди. Найпростіший спосіб приготування: залити окропом суху заварку і дати настоятися 5-7 хвилин.
Мате – готується із сухого листя вічнозеленої кущової рослини – падуба парагвайського. Його п'ють без цукру, напій має бути гіркий. Смак нагадує міцний зелений чай. П'ють мате з чашки, виготовленої з гарбуза, через трубочку.

Раніше "Дивогляд" розповідав про 5 напоїв, які збадьорять вас вранці не гірше, ніж кава.
Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!