Україна – Угорщина

Угорщина блокуватиме вступ України до НАТО – які суперечності існують між двома країнами

Навесні 2022 в Угорщині відбудуться парламентські вибори, які можуть змінити стосунки країн

В України на Заході більше партнерів і друзів, але є й країни, з якими доводиться частіше сваритися, ніж миритися. Угорщина заявила, що блокуватиме і далі наш вступ до НАТО, бо їй не сподобалася критика з Києва за підписану угоду з "Газпромом", яка дозволяє імпорт газу в обхід української ГТС. При цьому в Будапешті не соромляться вказувати Україні, як вести мовну чи освітню політику в місцях компактного проживання угорців. Та й скандалу з роздачею угорських паспортів українцям не вдалося уникнути. Журналістка "5 каналу" Леся Головата дослідила dсі суперечності, які існують між країнами. 

Три прапори на стінах адмінбудівель, двома мовами – вивіски, порозумітися з перехожими на вулицях простіше угорською, аніж українською. Так живуть у містечку Берегове на Закарпатті етнічні угорці. Вони навіть годинники звіряють за Будапештом. 

"Заходиш до кабінету мера, в нього годинник на стіні. І там час який? Угорський, насправді. Тобто, живуть вони насправді саме за тим часом, а мають жити, разом із нами, зберігаючи свою угорську ідентичність", – каже ексміністр закордонних справ Павло Клімкін. 

А бонусом – ще й угорський паспорт. Десять років тому Угорщина спростила процедуру набуття громадянства для своїх діаспорян, тож закарпатські угорці масово паспортизувалися. І для цього не завжди перетинали кордон. Після оприлюднення в 2018-му скандального відео, як у генконсульстві Угорщини в Береговому українські громадяни складали присягу на вірність іншій батьківщині, Україна оголосила угорського консула персоною нон-ґрата. А Угорщина – вислала українського.

"Уся угорська громада в Україні вже була паспортизована. За даними, які були доступні в публічній площині, на початок 2015-го року 125 тисяч громадян України, етнічних угорців подали документи на отримання громадянства", – розповідає експерт із українсько-угорських відносин Дмитро Тужанський. 

2017-й став точкою відліку ще одного конфлікту, освітнього. Угорщина різко критикувала ухвалений закон про освіту, який передбачав, що навчатися рідною мовою нацменшини можуть лише в початковій школі, а з 5-го класу – українською. На знак протесту Будапешт заблокував перемови України про вступ до НАТО. Верховна Рада торік урахувала всі рекомендації Венеційської комісії, а перехідний період для мовної статті продовжила до 23-го року. 

"Проблема залишається. Залишаються наміри угорської сторони, вони це не приховують і публічно артикулюють. Досі вимога – давайте повернемось до ситуації до ухвалення цього закону", – зазначив Дмитро Тужанський.

Сварилися країни й через те, що угорські урядовці відкрито агітували закарпатців на місцевих виборах голосувати за угорську партію та їх ставленика мера Берегового. У листопаді за підозрою в сепаратизмі СБУ провела обшуки в лідерів угорської громади. А вже в грудні – розслідувала, чому депутати Сюртівської ОТГ на сесії співали не український, а угорський гімн.

"Зачіпає українські національні інтереси і ми будемо діяти в рамках захисту наших інтересів на території України", – переконує співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки центру Разумкова Михайло Пашков.

Газовий конфлікт спалахнув наприкінці вересня. Бо Будапешт і Москва підписати контракт на 15 років, що російський газ – а це 4,5 млрд кубометрів щороку – транспортуватимуть в обхід української труби. Київ заявив – це політичне рішення на догоду Кремля, та скасував засідання Спільної міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічної співпраці. Угорщина розцінила критику як втручання у внутрішні справи. 

"Багатоходівка російської сторони. З одного боку – посварити або пожвавити конфлікт Будапешта та Києва. З іншого – це внести певний розкол у ЄС. Ми знаємо, що Україна звернулася до Європейської комісії з питання постачання газу до Угорщини", – каже Михайло Пашков. 

Попри конфлікти, взаємні звинувачення та дипломатичні демарші Україна змушена вести діалог та шукати компроміси з Угорщиною. Бо на кону – вступ до ЄС та НАТО, і тоді проблемна сусідка може скористатися своєю золотою акцією.

А те, що блокуватимуть – Угорщина вже заявила. І тут без стратегії Україні не обійтися – певен колишній головний український дипломат. Павло Клімкін вважає, що цими питаннями мав би займатися уповноважений із питань нацменшин при РНБО. 

"На етапі нашого вступу до ЄС та НАТО викотить нам весь набір вимог, включаючи автономію для частини Закарпаття, включаючи 100% визнання подвійного громадянства, включаючи визнання всіх механізмів фінансування, як вона там хоче", – вказав Павло Клімкін.

Наскільки складно буде Києву домовлятися – залежить, зокрема, і від результатів парламентських виборів, які відбудуться в Угорщині навесні 22-го. Вже одинадцять років незмінним прем'єром є Віктор Орбан, його політична сила тричі поспіль заходила до парламенту конституційною більшістю. Тож його політику щодо України легко спрогнозувати. 

Леся Головата, Олексій Іванченков та Віктор Сніжко, "5 канал"

Нагадаємо, що російський "Газпром" знову відмовився бронювати додаткову транзитну потужність через Україну і вирішив підписати з Угорщиною договір на постачання газу в обхід нашої країни.