Вакцинація

Верховний суд підтримав заборону відвідування школи без заповненої карти щеплень – як реагують батьки на рішення

Два роки тому Запорізький ліцей заборонив відвідування одній дитині, що й призвело до судової тяганини

Без заповненої карти щеплень на класні заняття не допускаються: батьки, які не хочуть робити щеплення дітям – мають обрати альтернативну форму навчання. Верховний суд України  вирішив, що відсторонення від шкільних занять нещеплених дітей є законним. Вищий орган правосуддя - розглядав справу запорізьких школярів, яких два роки тому керівництво ліцею відсторонило від занять у класі.  Це спричинило обурення у батьків, які подали до суду на керівництво навчального закладу. Журналіст "5 каналу" Денис Розенков спілкувався з батьками-позивачами і дізнався, чи змінилося у них ставлення до вакцинації.

Історія почалася позаторік у Запорізькому академічному ліцеї. Тоді, перед вересневим початком занять, батьки двох учениць освітнього закладу відмовилися робити щеплення дітям. Своєю чергою керівництво ліцею заборонило їм відвідувати заняття. Справа дійшла до суду.

Справа видалася гучною. Після заборони нещепленим ученицям перебувати у класних кімнатах – їхні батьки привели до ліцею поліцію та місцевих активістів.

"У директора немає ніяких повноважень, щоб взагалі аналізувати медичну інформацію, що стосується щеплень, і перевищення службових повноважень стосовно саме отримання цієї інформації", – переконував член громадської організації "Вакцинація. Вільний вибір" Сергій Мазуренко.

Керівництво ліцею тоді підтримали у міському управлінні освіти. Там переконані: вимоги для усіх учнів мають бути однакові. Окрім випадків, де щеплення протипоказане. Тоді посилалися на спільний відповідний наказ двох міністерств: охорони здоров'я та освіти і науки.

"Робота, так буде здійснюватися і надалі. Якщо дитина має щеплення – будь ласка – до класу. Якщо дитина не має щеплень – вам різні форми, інші форми навчання", – розповів директор департаменту освіти Запорізької міськради Станіслав Романчук.

Майже два роки судового процесу. І нарешті – 23 березня 2021 року – рішення Верховного суду України. Згідно з яким керівництво Запорізького ліцею мало всі повноваження для відсторонення дітей від навчання. По суті – заради здоров"я самих учнів.

Ксенія Шелудько – мати однієї з нещеплених учениць – до рішення головного суду країни ставиться скептично. Її дитина вже два роки навчається вдома, на так званій сімейній формі освіти. Мати й досі не збирається вакцинувати доньку.

"Попередній досвід із старшими дітьми, ми вирішили, що, пока в нас не буде інформації про те, що, в разі, якщо якісь ускладнення у нас виникають, то лікарі готові надати таку допомогу, що дитина не залишиться інвалідом, чи не втратить своє життя. Бо все ж таки, підписавши інформаційну згоду, я розумію, що беру всю відповідальність за наслідки щеплення на себе", – розповіла Ксенія Шелудько.

Її позицію не підтримують прихильники вакцинації. Тетяна, мати двох школярів, переконана: у шкільному колективі всі діти мають бути захищені.

Ксенія Шелудько не погоджується з рішенням Верховного суду. Тепер має намір відстоювати права свої та дитини – вже в Європейському суді.

"В Україні відсутній правовий механізм реалізації заборони на навчання невакцінованих дітей, в освітніх закладах. Наша мета, це створити прецедент, якого ще не було в Україні", – каже захисниця Ксенії Олена Нінчук-Худякова.

Денис Розенков, Дмитро Дубіна, Запоріжжя, "5 канал"