театр

"Проста українська скіфська баба": прем’єра моновистави в укритті Миколаївського драмтеатру

Актори планують провести благодійні вистави на виїзді

Посічений скалками фасад, зашиті фанерою вікна та поламана огорожа. Це розбомблений рашистами театр у Миколаєві за три тижні після "прильоту". Тоді ракета С-300 поцілила прямісінько у літній дворик. Вибуховою хвилею зачепило й основну будівлю, яка є пам'яткою архітектури. А це основна зала та велика сцена Миколаївського академічного художнього драматичного театру. Нетипова тиша та спокій. Крісла під білими простирадлами, а лоджії та партери зачинені. За понад сторічну історію овацій тут не чули вже сім місяців.

"Все буде найкраще, тому що ми не втрачаємо надії, бо надія – найголовніше", – наголошує машиніст сцени Михайло Белоусов.

Так з оптимізмом дивиться у майбутнє машиніст сцени. Щороку театр відвідувало до восьми десятків тисяч осіб. Діяли три сценічні майданчики.

"Змінилося, дуже змінилося, бо сцена працює лише одна і та в укритті. Але праці додалося. Працюємо, але стало не так, як раніше, раніше було краще. Працювало три сцени, глядач пішов, зараз глядача мало, тому що війна", – розповідає працівник театру.

Втім, та частина колективу, що лишилася в місті – рук не опустила. Знайшли вихід, як залучити глядача до мистецтва.

"Це сцена в укритті, яку ми спеціальну відкрили за допомогою фінансової підтримки "Хауз юереп харт", це громадські організації. Але це безпечне місце, щоб не спускатися на повітряну тривогу, а бути в укритті і знаходитись на нашій сцені", – демонструє Михайло Белоусов.

Театральну сцену облаштували прямісінько в укритті. Привели до ладу кімнати, знесли донизу світло, музичне обладнання та стільці. Прем'єру моновистави присвятили захисникам України.

"Сьогодні ми будемо грати для наших миколаївчан, щоб ще раз нагадати – ми непереможні, незламна нація, наші захисники і захисниці – переможці. Дай Боже всім здоров'я, підтримки Пресвятої Богородиці й обов'язково, щоб наші захисники і захисниці тримали оборону нашої країни", – переконує директор, художній керівник театру Артем Свистун.

В імпровізованій гримерній до прем'єри готується акторка Марина Васильєва. У моновиставі "Проста українська скіфська баба" вона покаже всі перипетії тяжкої, проте незламної жіночої долі.

"Жінка, яка з'явиться на сцені перед глядачами, це жінка, на яку треба рівнятися – жінка-патріотка, жінка – сильна духовна. Як просто жінка, але вона настільки сильна духом", – пояснює  виконавиця та авторка інсценізації Марина Васильєва.

Марина родом із Донбасу. Грала у Луганському театрі. Тож для неї ця роль дуже близька.

"Для мене ця тема дуже болісна та хвилююча, це, по-перше, по-друге, зараз тут війна і ми переживаємо скрутні часи і тим більше жінки. Треба знайти точку опори і саме про цю точку опори ми говоримо у своїй виставі", – зауважує акторка.

Підтримують миколаївських артистів колеги по сцені з інших областей.

"Ми готуємось до опалювального сезону, до зимового періоду і театр потребує додаткових коштів за утеплення, забезпеченні життєдіяльності нашого закладу. Дуже вдячні рівненському театру, директору, які зібрали 10-го, після подій, які відбулися в нашому місті, в нашій країні, в Рівному, в Києві були "прильоти", але вони зібралися, вони розуміють, що зараз ми проживаємо єдність і це дорого обходиться", – дякує театрал.

На місцях необхідну допомогу надає військова адміністрація.

"Це насамперед наш заклад, це наші люди, які залишились в місті Миколаєві для того, щоб дарувати людям радість. Я кажу, що мистецтво допомагає нам пережити складні часи, воно лікує нас і тому не допомагати це було б взагалі неприпустимо для нас", – заявляє начальниця управління культури Миколаївської ОВА Олена Бубуренко.

Також актори планують провести благодійні вистави на виїзді. Серед перших відвідин – шелтери для переселенців із Херсонщини.

Наталія Грудова, Миколаїв, "5 канал"

Читайте також: Із покоління в покоління: як проходить осінній ярмарок народного мистецтва в музеї просто неба в Пирогові

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Дивіться також відео за темою:

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.