скандал на вступній кампанії 5 канал

Вступав на бюджет, потрапив на контракт: скандал на вступній кампанії

Абітурієнтів, які потрапили в аналогічну ситуацію, закликають якомога швидше звертатися до Міністерства освіти

Не минулося без скандалу на цьогорічній вступній кампанії – чи то через технічний збій, чи то через прорахунки розробників програмного забезпечення абітурієнти отримували з єдиної державної електронної бази Міносвіти підтвердження про зарахування на бюджет, більше того, в них потому приймали й оригінали документів у вишах, а згодом повідомляли про помилку та пропонували навчання на контракті. 

скандал на вступній кампанії5 канал

Олександр Пономаренко вирішив вчитися на режисера в університеті імені Карпенка Карого. Рік готувався, пройшов творчий конкурс. На початку серпня на сайті єдиної державної електронної бази з'явилося повідомлення – рекомендований до зарахування. Олександр відвіз оригінали документів до університету та поїхав на відпочинок. Згодом телефонним дзвінком йому повідомили, що сталася "технічна помилка" і майбутньому студенту запропонували або забрати документи, або ж податися на навчання за контрактом.

Цікаво, що статус змінився з "рекомендовано до вступу на бюджет" на якесь незрозуміле "допущено до конкурсу" вже 3 серпня в обід, після того як у нього взяли документи, зарахували його. Батько абітурієнта Іван Пономаренко прийшов все з'ясовувати до Міністерства освіти.

"Міністерство визнало, сказало, в нас була помилка технічна, сказали – ви не один такий, але помилка то наша, а от навчальний заклад Міністерства культури, тому їдьте в навчальний заклад і там пробуйте на місці вирішити цю проблему", – бідкається батько.

Журналісти "5-го каналу" вирішили з'ясувати причину інциденту у проректора закладу. Професор Петро Кравчук, заступник голови приймальної комісії, проректор з навчально-виховної роботи університету ім. І. Карпенка-Карого, розповів: "Міністерство культури, якому підпорядковується заклад, дає інформацію про кількість місць держзамовлення, а приймальна комісія розподіляє їх за спеціалізаціями. Але цьогоріч в процес втрутилася автоматична система. Коли вже фактично ми мали вивісити список результатів іспитів у залежності від цієї розбивки, раптом, 1 числа система ЄДЕБО (єдина державна електронна база з питань освіти і електронний вступ – 5.ua) дає нам абсолютно інші дані. І де, незважаючи ні на що, самі розбивають місця абітурієнтів. Я 28 років робив прийом, такого бедламу ще не було", – стверджує він.

Таких абітурієнтів лише в цьому університеті понад два десятки. У Міносвіти пояснюють – стався комп'ютерний збій, хто винен – встановить перевірка. Що ж стосується героя сюжету, Олександра Пономаренка, то директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Олег Шаров запевнив, що питання вже вирішено і абітурієнт навчатиметься на бюджеті: "Я можу абсолютно офіційно сказати, що за інформацією, яку надало Міністерство культури, ця людина буде завтра зарахована до складу студентів Київський національний університет імені І.К. Карпенка-Карого на бюджет".

Абітурієнтів, які потрапили в аналогічну ситуацію, закликають якомога швидше звертатися до Міністерства освіти. З кожним пообіцяли спілкуватися індивідуально і шукати шляхи вирішення проблеми.

Ксенія Дворнікова, Іван Наконечний, 5 канал.

Нагадаємо, у Міністерство освіти і науки України констатувало, що списки абітурієнтів, рекомендованих до зарахування на місця навчання за рахунок коштів державного бюджету, будуть опубліковані 1 серпня цього року о 12:00.

Попередній матеріал
Матіос назвав дату своєї відставки
Наступний матеріал
Керівництво криворізького ПТУ підозрюється в привласненні держкоштів у понад 1 млн грн
Теги:
Loading...
Вступна кампанія-2016: переваги і недоліки нової системи

Вступна кампанія-2016: переваги і недоліки нової системи

Вступна кампанія-2016: абітурієнти подали понад мільйон заяв

Вступна кампанія-2016: абітурієнти подали понад мільйон заяв

У Міносвіти назвали трійку найпопулярніших університетів серед абітурієнтів

У Міносвіти назвали трійку найпопулярніших університетів серед абітурієнтів

Міносвіти: Списки абітурієнтів, зарахованих на бюджет, будуть опубліковані 1 серпня

Міносвіти: Списки абітурієнтів, зарахованих на бюджет, будуть опубліковані 1 серпня

Міносвіти скасувало квоти у ВНЗ для абітурієнтів із зони АТО

Міносвіти скасувало квоти у ВНЗ для абітурієнтів із зони АТО

Гриневич розповіла, що Міносвіти збирається викинути із програми - інтерв'ю

Гриневич розповіла, що Міносвіти збирається викинути із програми - інтерв'ю