5.ua

НБУ підтвердив прогноз зростання ВВП

    У НБУ зазначають, що такі темпи зростання ВВП у річному вимірі виявилися дещо нижчими порівняно з оцінкою регулятора

    Прогноз Національного банку України щодо зростання реального ВВП на 1,1% у 2016 році залишається актуальним. У Нацбанку прокоментували інформацію Держстату про зростання ВВП у І кварталі.

    "У I кварталі 2016 року реальний ВВП уперше за останні два роки відновив зростання у річному вимірі. За уточненими даними Держстату, які залишилися незмінними порівняно з попередніми оцінками, реальний ВВП зріс на 0,1% порівняно з аналогічним кварталом минулого року. Порівняно з IV кварталом 2015 року реальний ВВП знизився на 0,7% (за вирахуванням сезонного фактору)", - йдеться в повідомленні.

    Також у НБУ зазначають, що такі темпи зростання ВВП у річному вимірі виявилися дещо нижчими порівняно з оцінкою регулятора (0,8%), оприлюдненою в Інфляційному звіті (квітень 2016 року).

    У регуляторі пояснюють, що зростання ВВП у І кварталі 2016 року стримували переважно тимчасові чинники. На тлі транзитних обмежень Російської Федерації, які діяли у січні-лютому, у цей період спостерігалося погіршення ділових очікувань. Внаслідок несприятливих погодних умов, які панували в січні, пригальмувалися будівельні роботи, а також було обмежено транспортні перевезення. У першій половині кварталу все ще зберігалися спадні тенденції на світових сировинних ринках. Хоча вже в другій половині кварталу економічне середовище істотно поліпшилося, як і ділові очікування, однак попередні негативні процеси вплинули на результат усього кварталу.

    "Основними драйверами зростання ВВП у річному вимірі в розрізі категорій використання залишались інвестиції та чистий експорт. Зростання валового нагромадження основного капіталу прискорилось до 4,2% р/р. Зниження експорту сповільнилося, хоча і несуттєво (до 3.8% р/р порівняно з 5,8% р/р у IV кварталі 2015 року). Проте істотно сповільнилося падіння імпорту (до 7,2% р/р порівняно з 17,3% р/р у IV кварталі 2015 року). Цьому сприяло скасування додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року та реалізація відкладеного попиту, накопиченого перед відповідними митними послабленнями", - додали у прес-службі.

    Попередній матеріал
    У проміжних виборах на семи округах буде рекордно багато технічних кандидатів – ГМ "Опора"
    Наступний матеріал
    У ВР готують законопроект, що суттєво знизить вартість імпортних авто
    Теги:
    Loading...
    НБУ дозволив банкам змінювати курс валют впродовж дня

    НБУ дозволив банкам змінювати курс валют впродовж дня

    Звіт НБУ: довіра до вітчизняних банків поступово відновлюється

    Звіт НБУ: довіра до вітчизняних банків поступово відновлюється

    НБУ: рівень проблемних кредитів у банках перевищив 40%

    НБУ: рівень проблемних кредитів у банках перевищив 40%

    НБУ вперше дозволив самоліквідацію двом банкам

    НБУ вперше дозволив самоліквідацію двом банкам