Голова КСУ Олександр Тупицький
Голова КСУ Олександр Тупицький Конституційний суд України

Звільнення голови КСУ Тупицького: чому юристи вбачають ризики в рішенні Зеленського

Читайте по-русски
У КСУ скликали на 12 квітня спеціальне пленарне засідання, розпорядження підписав сам Тупицький

Уже не суддя, але скликає засідання, щоб обговорити своє звільнення – на сторінці у соцмережах Конституційного Суду з'явилося розпорядження, підписане Олександром Тупицьким, про спеціальне пленарне засідання щодо указу президента. Напередодні Зеленський скасував указ Януковича та звільнив голову КСУ та ще одного суддю Олександра Касмініна. Вони – єдині з чинних членів КСУ, призначених президентом-утікачем. Чому юристи вбачають ризики у рішенні президента і якими будуть наслідки – дізнавалася журналістка "5-го" Ірина Саєвич.

Зайти до Конституційного Суду його голова Олександр Тупицький та суддя Олександр Касмінін тепер зможуть хіба що як гості. Президент підписав указ, яким по суті звільнив служителів Феміди.

Зеленський скасував укази президента-втікача Віктора Януковича про призначення Тупицького і Касмініна суддями КСУ. Напередодні Рада нацбезпеки й оборони провела аудит рішень Януковича й дійшла такого висновку:

"Окремі судді Конституційного Суду України, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України", – йдеться в указі президента.

Це не перша спроба забрати в Тупицького крісло судді КСУ. Ще торік у грудні гарант відсторонив його від посади на два місяці, а потім ще на місяць. Підставою стала кримінальна справа проти судді. В Офісі генпрокурора його звинувачують у перешкоджанні з'явленню свідка, потерпілого, експерта, примушування їх до відмови від давання показань чи висновку та у завідомо неправдивому показанні свідка у поєднанні зі "штучним створенням доказів захисту".

Сам Тупицький звинувачення відкидав, а Конституційний Суд заявляв: Зеленський вийшов за межі своїх повноважень. Цього разу гарант заявляє впевнено:

"Зазначені особи можуть вирушати на заслужений відпочинок", – сказав Зеленський.

Звільняти недоброчесних суддів і справді необхідно. Але конституційними методами, переконаний голова правління фундації DEJURE.

"Звільнити суддю Конституційного Суду скасуванням указу про призначення – це нонсенс, тому що указ у момент видання про призначення вичерпує свою силу і фактично особа є призначеною. І потім, щоб звільнити її з посади, є вичерпний перелік в Конституції підстав, за якими це можна зробити. Так от, немає серед цього переліку скасування указу про призначення", – пояснив голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков.

Тепер звільнені можуть оскаржити указ президента у Верховному або Конституційному Суді. Михайло Жернаков переконаний: найімовірніше Верховний Суд не стане на бік президента, бо вже є схожий прецедент. 2009-го Окружний суд визнав незаконним указ Віктора Ющенка, яким той скасував указ Кучми про призначення Сюзанни Станік до Конституційного Суду.

"Суд скасує дуже ймовірно цей указ і буде правий. А якщо не скасує, якщо суд, вибачте, "нагнуть", визнати якийсь черговий нонсенс, що це зроблено правильно і це відповідає Конституції. То це відкриє скриньку Пандори. Тоді можна буде скасовувати призначення будь-кого. Сьогодні призначити суддю, завтра сказати йому: роби от так, інакше завтра ми тебе теж скасуємо", – зазначив Михайло Жернаков.

Чи перевищує президент свої повноваження? У провладній партії кажуть: це питання до правоохоронних органів, але "слуги" рішення Зеленського підтримують.

"Попередньо РНБО було накладено санкції на Віктора Януковича і тому фактично багато його документів, які були ним підписані, вони вже не мають достатньо легітимності", – вважає голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Діяльність цих осіб створювала загрозу державі і суспільству, державному суверенітету, територіальній цілісності України. А отже перспектив поновлення таких осіб на посадах суддів немає", – каже представник президента в Конституційному Суді України Федір Веніславський.

Та у Конституційному Суді схоже іншої думки. Скликали на 12 квітня спеціальне пленарне засідання. Підписав розпорядження сам Тупицький.

"Це, знаєте, як стадії: торг, депресія і потім згода. Я думаю, що тут ми знову пройдемо ці стадії з паном Тупицьким", – заявив заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Наразі ж ні Тупицький, ні Касмінін не мають статусу суддів Конституційного Суду і не можуть претендувати на чимале фінансове утримання. А у президента вже анонсують: невдовзі гарант видасть указ про оголошення конкурсу на посади суддів КСУ й через два-три місяці знайдуть заміну нечесним служителям Феміди.

Ірина Саєвич, Павло Тихоненко, "5 канал"

Попередній матеріал
Протести під ОПУ: що не так у матеріалах справи активіста Ратушного
Наступний матеріал
Розфарбовані двері з ОПУ пропонують виставити на аукціон як артоб'єкт – що відповіли на Банковій
Loading...
Тупицький скликав спецзасідання через указ Зеленського про своє звільнення

Тупицький скликав спецзасідання через указ Зеленського про своє звільнення

Охорона знову не пустила в КСУ відстороненого Тупицького – ЗМІ

Охорона знову не пустила в КСУ відстороненого Тупицького – ЗМІ

Після висновків етичної комісії КСУ вирішуватиме, чи звільняти з посади Тупицького

Після висновків етичної комісії КСУ вирішуватиме, чи звільняти з посади Тупицького

У КСУ через крісло Тупицького зчинилися чвари між суддями – що відомо

У КСУ через крісло Тупицького зчинилися чвари між суддями – що відомо

НАЗК передало до суду протоколи на відстороненого голову КСУ Тупицького

НАЗК передало до суду протоколи на відстороненого голову КСУ Тупицького

"Тупицький самовільно захопив повноваження голови КСУ": ДБР відкрило кримінальне провадження

"Тупицький самовільно захопив повноваження голови КСУ": ДБР відкрило кримінальне провадження