ca.wikipedia.org

Вживання чорної ікри знищить популяції осетрових риб – Супрун

    Існують продукти, які не поступаються своїми корисними властивостями чорній ікрі, втім зовсім не ставлять під загрозу зникнення цілого виду

    В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook зруйнувала міф про виняткову користь чорної ікри для здоров'я.

    Вона зазначила, що стосовно чорної ікри варто пам'ятати важливу річ – це продукт, який отримується з дуже рідкісних осетрових риб, які наразі перебувають на межі вимирання.

    "Вилов осетрових заборонено у всіх країнах Причорномор'я. В Україні також усі види осетрових – стерлядь, білуга, російський осетр та інші – занесені до Червоної книги. Головною загрозою для осетрів є браконьєрський вилов цієї риби, головним чином заради їхньої ікри", – наголосила посадовець.

    Слід зазначити, що більшість корисних властивостей чорної ікри обумовлені вмістом вітамінів, макро та мікроелементів, незамінних амінокислот та ненасичених жирних кислот. Але за словами лікаря, існують продукти, які не поступаються своїми корисними властивостями чорній ікрі, втім зовсім не ставлять під загрозу зникнення цілого виду риб.

    "Наприклад, ікра лососевих риб (червона ікра), а також ікра лобаня та минтая мають схожий вміст білків і незамінних амінокислот. За вмістом заліза та фосфору червона ікра майже не поступається чорній, а за вмістом кальцію та магнію навіть переважає", – йдеться у тексті повідомлення.

    Крім того, червона ікра нічим не поступається чорній і за вмістом вітамінів. М'ясо деяких риб (наприклад, тунця), а також печінка тваринного походження містить набагато більше вітаміну А. Щодо вітаміну Е, то його можна знайти в достатній кількості в соняшниковій олії.

    Також, за словами Супрун, вміст білків є значним і в інших рибних продуктах – м'ясі та печінці, навіть в консервованому вигляді.

    "Тому не обов’язково споживати саме чорну ікру осетрових. Поживні вітаміни, мікроелементи та жири, які вона містить, можна знайти і в інших продуктах", – пише вона.

    Проте якщо ви не можете відмовитись від цього продукту, то обирати варто ікру перевірених виробників, з відповідним маркуванням на пакуванні. Адже є місця для розведення осетрових, де їх вирощують спеціально. Пам'ятайте, що купуючи неперевірену ікру чи м'ясо осетрових, ви робите свій внесок в їхнє знищення.

    Якщо ж полюбляєте рибалити та випадково зловили осетрову рибу — обов'язково відпускайте назад у воду.

    "Цей вид риб з'явився ще 250 мільйонів років тому. Допоможімо йому залишатись на цій планеті якнайдовше", – підсумувала Супрун.

    Попередній матеріал
    Donald Cook прямує в Чорне море: з'явилися кадри, як американський есмінець проходив Босфор
    Наступний матеріал
    Стало відомо, за якої умови Японія погодиться на мирний договір із РФ

    Дивовижний світ мопсів: кумедні та незграбні чотирилапі, які змушують посміхатися – ФОТО

    МОЗ заборонятиме ліки, які часто повертатимуть до аптек – Супрун

    Більше не найсамотніший: як науковці знайшли пару для жабки Ромео

    "У 2020 році ми плануємо розширити програму "Доступні ліки" – Супрун

    Історія зі щасливим кінцем: кошеня Амелі з плюшевою шубкою знайшло нових господарів

    Лікар сам вирішує, чи йти до пацієнта додому – пояснення від Супрун