5 канал

Уже 3 роки без компенсації: потерпілий від вибухів у Сватовому приїхав з пікетом до Банкової

За словами Олега Рибалкіна, загальна допомога від держави становить 10 тис. грн. А потрібно – 429 тис. грн

Три роки обіцяного прочекав, а далі що? В жовтні 2015-го у містечку Сватовому, що на Луганщині, на місцевому складі боєприпасів сталася пожежа. Вибухи пошкодили понад півсотні багатоповерхівок і понад півтисячі приватних осель. Серед них – і будинок Олега Рибалкіна. Чоловік і досі оббиває пороги можновладців, та коштів на відновлення домівки – так і не отримав. Тому з протестом приїхав до Києва.

З одиночним пікетом Олег Рибалкін прийшов на перехрестя Інститутської та Банкової. Поруч – Адміністрація Президента, уряд та Верховна Рада. Історію втрати житла та вимоги до влади виклав на плакаті. Поряд – імпровізований стенд із фотографіями напівзруйнованої оселі.

"Матеріальна допомога Сватівською міською радою власникам пошкоджених домогосподарств за адресою: місто Сватове, вулиця Щорса – не надавалася. Відновлювані роботи не проводилися. Це 1-ше лютого 2018 року", – зачитує документ.

За словами Олега, загальна допомога від держави становить 10 тис. грн. Запевняє: його конституційні права порушені, й вимагає їх поновлення: "Мінфін мені також написав, що "кошти не передбачені, шукайте інші можливості для фінансування". Які? Мені з шапкою ходити по вулиці, просити людей? Чи що мені робити?"

Дружина Олега залишилася у Сватовому. Згадує події ночі вибухів і показує пошкоджений будинок. Оселя – у 3 кілометрах від колишнього складу боєприпасів. Подружжя після початку детонації втекло. Але опівночі, коли вибухи пішли на спад, вирішили повернутися та випити чаю. І знову – вибух.

Тоді снаряд зі "Смерчу" влучив у сусідній будинок, а вибуховою хвилею зачепило оселю Рибалкіних. "Жити тут неможливо. Опалення все – батареї – на полу лежать. Вікна повилітали, даху немає", – бідкається Наталія.

У міській раді розповідають: про проблему Рибалкіних знають, але допомогти не можуть. "Крім Рибалкіна, є ще четверо людей, будинки яких зруйновані на 70%. Я не можу кошти направити на ремонт чотирьох будівель, а залишити більше 3 тис. будівель без допомоги", – виправдовується сватівський міський голова Євген Рибалко.

Натомість, в ОДА кажуть: за законом потерпіла родина має замовити експертизу наслідків пошкоджень будинку і з нею через суд вимагати компенсації від Міністерства оборони.

"Рибалкін зазначив, що відмовляється надавати органам влади будь-які довідки та підписувати будь-які документи, а також звертатися особисто до суду. Він прагне отримати компенсацію за зруйноване житло в розмірі понад 400 тис. грн, які він розрахував самостійно, не маючи ніяких підтверджувальних документів", – пояснює начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської ОДА Володимир Мірошниченко.

Щоправда, потерпілі переконують: експертизу проводили. "З Рубіжного приїжджали експерти, зробили кошторис. У 2015 році на відновлення потрібно було 429 тис. грн", – запевняє Наталія Рибалкіна.

Пікет у столиці Олег Рибалкін обіцяє проводити і в четвер. Його звернення вже прийняли в Адміністрації Президента. Але чи зможуть допомогти – невідомо.

Ірина Сисак, Олексій Тищенко, "5 канал"

Попередній матеріал
"ЗА ЧАЙ.COM": екс-керівник СТБ, "Тонісу" й УТ-1, а нині нардеп Микола Княжицький на "5 каналі"
Наступний матеріал
Цвинтар ядерних відходів "совка": як та за чиї кошти ліквідовуватимуть могильник "Цибулеве"
Loading...