Щонайменше 10 тисяч продуктових наборів щодня формує штаб гуманітарної організації World Central Kitchen. Їх передають українцям, які постраждали від російської агресії. З перших днів війни американські благодійники годували людей на кордоні. А за понад три місяці роботи в нашій країні організували цілу систему штабів у різних регіонах. Нині вони допомагають харчами понад двом сотням населених пунктів. До роботи залучили місцевих волонтерів. Як їм вдається виконувати такі масштаби роботи та як небайдужі люди допомагають тим, кому це справді потрібно, дізнавався журналіст "5 каналу".
Більше двох сотень волонтерів від самого ранку працюють у гуманітарному штабі. Колись звичайнісінький склад нині радше нагадує чи то вулик, чи то мурашник.
"Кожного дня 140 тонн приїжджають на цей склад, на цьому складі вони перетворюються на продуктові набори і 140 тонн від'їжджає впродовж всього дня", – каже керівниця регіонального штабу гуманітарної організації World Central Kitchen Тетяна Шуляк.
Помічник керівниці регіонального штабу гуманітарної організації World Central Kitchen Олександр Білошицький зауважив: "Крайня зона. Там люди відкривають пакунки. Є великі і маленькі. І вони для фасування овочів та фруктів. Є стенд, на якому написана повністю грамовка, скільки ми кладемо в кожен пакет".
Після того, як фасуються овочі і фрукти, їх кладуть у пакунки. Тобто пакунки, вони вже більші і безпосередньо вони ідуть вже на конвеєр. На конвеєрі у є ціла схема продуктів, які кладуть в пакунок.
Як працює ця схема, знімальна група "5 каналу" вирішила перевірити на собі. Ми напросилися у помічники до дівчат, які формують продуктові набори. Робота ця не надто складна, але монотонна і потребує багато уваги.
Серед волонтерів ми помітили Дугласа Чоя. Він громадянин США, але ще у лютому приїхав до України, аби підставити плече тим, хто потребує допомоги.
"Ми разом із дружиною постійно жертвували кошти на потреби українців, але я переконаний, що іноді ти маєш допомагати фізично. І саме через це я приїхав до України. У мене було три рейси аби долетіти до Польщі, потім автобус до Львова і потяг зі Львова до Києва", – повідомив волонтер, громадянин США Дуглас Чой.
Дуглас каже, що про таке рішення ще жодного разу не пошкодував і радий допомагати українцям. Нині він вантажить вже готові продуктові набори. Таких у цьому штабі за день формують від 10 до 12 тисяч. Їх одразу відправляють до інших міст України.
"Чернігівська, Сумська, Полтавська, Харківська, Миколаївська, Запорізька, під Донецьк, під Ізюм, Одеса, Житомир, Вінниця", – додала Тетяна Шуляк.
І допомагати українцям із різних регіонів міжнародна організація почала з перших днів повномасштабного вторгнення росії. 24 лютого вони вже годували біженців на кордонах із Польщею, Молдовою та Румунією. Продовольство постачали з усього світу. За кілька тижнів організація сформувала регіональні штаби в Україні та почала перемови з місцевими виробниками.
"Одна із цілей World Central Kitchen – це підтримати економіку країни, коли вона нестабільна. І це роблять через те, що ви бачите, нині більшість продуктів – місцевих виробників, місцевих фермерів, місцевих постачальників. Для того, щоб запускати економіку", – підсумував регіональний лідер гуманітарної організації World Central Kitchen Захарій Сердюк.
Нині організація проводить 4 такі операції. У Бангладеш, Іспанії, Мексиці та в Україні. І саме у нашій державі – наймасштабніша. Бо кількість жертв та постраждалих, на жаль, найбільша.
Юрій Пугач та Орест Пона, "5 канал"
Читайте також: У тимчасово окупованому Маріуполі довжелезні черги по їжу, питної води досі немає – Андрющенко
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.