pixabay.com

Супрун розповіла, чи справді яйця небезпечні та пояснила, як їх правильно вживати

Сучасні дослідження спростовують міф про шкоду яєць та підвищені ризики серцево-судинних хвороб

Загальновідомо, що яйця корисні для здоров'я, тож важливі для раціону людини. В яйцях містяться майже всі вітаміни, а також залізо, білок та рідкісні корисні жири – наприклад, холін. Про таке нагадує в.о. міністра охорони здоровя Уляна Супрун.

"Утім, не завжди яйця вважались корисним продуктом. Війна із холестерином, водночас і з яйцями почалася в 70-ті роки 20 сторіччя. Лікарі та дієтологи вважали, що вони шкідливі через холестерин і радили від них відмовитись або максимально зменшити споживання, аби запобігти серцево-судинним хворобам", – пригадала чільниця МОЗ.

За її словами, сучасні дослідження спростовують міф про шкоду яєць та підвищені ризики серцево-судинних хвороб.

Так, в одному з великих досліджень (500 тисяч учасників) люди, які споживали одне яйце на день мали на 18% менші ризики появи хвороб серця та судин та на 28% ймовірність пережити геморагічний інсульт. І цей результат було підтверджено не в одному дослідженні.

При цьому, Супрун зазначає: в яйцях дійсно є холестерин, але він не робить їх шкідливими.

"Тож їсти яйця можна і треба. Холестерин – це один із різновидів жирів. Він потрібен для роботи мозку, вироблення гормонів, функціонування травлення та багатьох інших процесів", – запевняє в.о. міністра.

Як відомо, одне середнє яйце містить близько 186 мг холестерину. Це 62% рекомендованого добового споживання. Добова норма холестерину може коливатись від 100 до 300 мг, залежно від загальної кількості споживання калорій на день.

"В основному холестерин міститься в жовтку, а білок – це і є здебільшого протеїн. Тому якщо переймаєтесь рівнем холестерину, можете вживати тільки білок. Але тоді ви не отримаєте вітаміни та інші корисні сполуки з яєць", – порадила Супрун.

Також вона пояснила, як отримати максимальну користь від споживання яєць:

- Їсти відварені яйця чи яйця пашот, але не смажити їх чи їсти сирими;

- Не доповнювати їх шкідливими продуктами (ковбасками, беконом чи салом)

"Так ви не перевищите норму холестерину, і не будете засмічувати свої їжу шкідливими жирами, канцерогенами та калоріями. Водночас, будете споживати лише корисні мікроелементи, які є в яйцях. Їсти сало можна і навіть треба, але краще – окремо від яєць, і небагато", - уточнила чільниця МОЗ.

- Комбінувати з іншою здоровою їжею;

"Це може бути висівковий хліб, зелень, різні овочі, оселедець та олія. Така їжа, багата на клітковину чи ненасичені жири, допоможе тримати баланс холестерину в нормі та урізноманітнить раціон. Адже найкраще рішення – це збалансоване харчування!" – написала Супрун.

Дивіться також фотогалерею за темою:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Патріарх РПЦ Кирило молиться за російське військо, яке вбиває українців – Порошенко
Наступний матеріал
Стало відомо, скільки жінок-військових боронить Україну на сході