ca.wikipedia.org

Супрун пояснила, як людині загрожують бутерброди

    Варто повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м'ясних продуктів (ковбаси чи сосисок)

    В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook пояснила, що бутерброди з маслом та ковбасою, які є звичним для багатьох сніданком чи перекусом, – це нездорова і навіть шкідлива їжа.

    "Хліб, масло, ковбаса... Такий бутерброд – їжа нездорова, некорисна і досить дорога", – зазначила міністр.

    Вона стверджує, що білий хліб містить багато солі, а "багато солі = ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, що переважно пов’язані з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю".

    Крім того, у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. "Скоро через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні", – додала Супрун.

    "Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути – нездорова усім. В ній також багато солі. До прикладу, в 100 грамах салямі половина денної норми солі. Це процесоване м'ясо – глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. ... Регулярне надмірне споживання процесованого м'яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової", – попередила медик.

    Вона стверджує, що варто повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м'ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) – не частіше 3-х разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.

    Насамкінець, наголошує Супрун, кілограм ковбаси коштує значно дорожче за кілограм хорошого м'яса. Вона додала, що "готового червоного м'яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Здоровіша альтернатива – птиця".

    "Щодо масла науковці не протестують. Якщо це справжнє вершкове масло, а не спред чи маргарин, то все гаразд. В ньому є вітаміни А, D, K і жирні кислоти із коротким ланцюгом, які швидко включаються в метаболізм, а не запасаються на боках", – наголосила міністр.

    Проте додала, що слід пам'ятати, що у маслі багато насичених жирів, в 100 грамах масла насичених жирів в середньому половина — 50 грамів (для масла жирністю 81%), а це — подвійна денна норма для нашого організму.

    Вона радить споживати більш здоровіші бутерброди:

    • Cпоживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб – в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В;
    • Ковбасу можна замінити печеним м'ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку;
    • Додавайте овочі, яблука, зелень, коренеплоди й гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.

    "Іншими "намазками" можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала. Здорова альтернатива ковбасі – це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все це варіанти значно корисніші й дешевші за ковбасу та підійдуть всій родині", – підсумувала Супрун

    Попередній матеріал
    На Закарпатті священник забарикадувався у церкві, але громада все одно перейшла до ПЦУ
    Наступний матеріал
    Знову пожежа у Москві: в історичній будівлі сталося займання, є загиблі

    МОЗ заборонятиме ліки, які часто повертатимуть до аптек – Супрун

    "У 2020 році ми плануємо розширити програму "Доступні ліки" – Супрун

    Рибна паличка, фрукти та шніцель: у шкільних їдальнях Одеси тестують пілотний проект "шведського столу"

    Усі три взаємопов'язані: вчені назвали найбільші небезпеки для людства

    "Пацієнт має право": МОЗ запускає масштабну інформаційну кампанію для українців

    Вживання чорної ікри знищить популяції осетрових риб – Супрун