Аварія Ан-12 біля ЛЬвова
Аварія Ан-12 біля ЛЬвова dsns.gov.ua

Смертельне падіння Ан-12: розлого про авіакатастрофу на Львівщині

Читайте по-русски
Близько 7-ї  ранку вантажний літак Ан-12 зник із радарів, авіадиспетчер львівського аеропорту оголосив тривогу

Брак пального, перевантаження судна та сильний туман. Такі основні версії авіакатастрофи, яка сталася неподалік Львова, розглядають правоохоронці. Трагедія трапилася близько 7-ї ранку в селі Сокільники. Літак АН-12 здійснив аварійну посадку у полі. До аеропорту не долетів всього півтора кілометра. На борту перебувало вісім членів екіпажу. П’ятеро загинули, троє ушпиталені в тяжкому стані. Більше Марта Шикула далі.

Близько 7-ї  ранку вантажний літак Ан12 зник із радарів. Авіадиспетчер львівського аеропорту оголосив тривогу. За кілька хвилин на зв’язок вийшов один з членів екіпажу  і попросив про допомогу.

"На 101 прийшов виклик одного із членів екіпажу, він повідомив про аварійну посадку і про те, що їм треба допомога", – коментує Валерій Глобенко, заступник керівника ГУ ДСНС області.

На місце авіатрощі приїхала майже сотня рятувальників. Щоб витягнути потерпілих із понівеченого літака, спецтехнікою довелося розрізати фюзеляж повітряного судна. Працювали обережно, через загрозу займання судна.

Живими з носової частини розтрощеного літака рятувальники витягли трьох членів екіпажу – двох бортінженерів та бортового техніка.

"Фактично, кабіна повністю зрізана. Все розкидано. Вантаж, який був у літаку, задавив людей, які там перебували", – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

У тяжкому стані потерпілих госпіталізували до львівської лікарні. Їх уже прооперували.

"У всіх пацієнтів є поєднані травми, в основному. У перших двох – це скелетні травми: перелом плечової кістки, кісток тазу з виходом та вивихом. І третій пацієнт має численніші ушкодження: черепно-мозкову травму і забій грудної клітки, тазу, також відкритий перелом кінцівки", – прокоментував Ігор Стояновський, заступник головного лікаря.

Серед загиблих – командир екіпажу, його заступник, штурман, бортовий технік та радіооператор. Їхні тіла рятувальники знайшли за кілька десятків метрів від літака.

"Дві особи загиблі перебувають біля літака, ми їх спостерігаємо. Ну і в радіусі близько 60 метрів – ще три особи", – коментував заступник керівника обласного ГУ ДСНС.

Авіатроща сталася за пів кілометра від житлових будинків. Літак дивом не зачепив їх. Якби пілот не зманеврував у поле – жертв могло бути набагато більше.

Місцеві мешканці розповідають, до літаків над своїми будинками вже звикли. Звук авіатрощі чули лише ті, хто був на вулиці.

"Я чула гуркіт, так гримнуло, то було в тумані. Нічого не було видно. Тих стільки навчань йде, я думала то, але я не подумала на літак. То вже як почали їхали поліція, "швидка" і кричали, то я подумала, що хата горить. Ми вже звикли до тих літаків. Ніхто б не міг подумати", – розповідає Ольга Кочетова, мешканка Сокільників.

АН-12 здійснював вантажний рейс з Іспанії до Туреччини. На борту мав будматеріали, металеві та дерев’яні конструкції. За інформацією правоохоронців, літак мав приземлитися у львівському аеропорту на дозаправку всього за пів тора кілометра від місця, де сталася трагедія.  Перевантаження – одна з версій причин авіакатастрофи. Серед інших розглядають також і брак пального.

"Після завершення місця будуть призначені відповідні експертизи, де буде встановлено, було чи не було пальне, все буде встановлено. Експертиза встановить, скільки він мав, допустимо, ваги перевозити і скільки перевозив", – пояснив заступник керівника слідчого управління обласного ГУ НП Андрій Кумечко.

Чому вантажний борт не долетів до аеропорту, впав він чи приземлився, мають з’ясувати фахівці. Справу розслідують за статтею "Порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту". Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном до десяти років.

Марта Шикула, Євген Радіон, "5 канал"

Попередній матеріал
З 2020 року російськомовні школи перейдуть на навчання українською – міністр
Наступний матеріал
Всеукраїнське віче "Зупинимо капітуляцію" – лише прелюдія: ветеран розповів про заплановані протести
Loading...