"Смачні секрети": як приготувати незабутню сирну паску та кулич на Великдень

Менш, ніж за тиждень християнський світ відзначатиме Великдень, а це означає, що після тривалого посту на столі з’явиться справжній кулич та сирна паска, розфарбовані дітками крашанки і м’ясне для чоловіків - домашні ковбаси, м’ясний рулет чи виготовлена власноруч буженина. Рецепти великодніх страв - сімейна реліквія. Їх передають з покоління в покоління. 5.UА розпитав, як приготувати найсмачніший великодній кулич та навіщо збирати сушені фіалки й цибулине лушпиння перед святом.

У народі здавна жартують: "На Великдень і той хто, не вірить, кулич наминає". Але мало хто знає, що насправді на великодньому столі господиня має поставити чотири десятки страв, що символізують 40 днів посту. У хаті має бути прибрано, привітно й затишно, а сваркам на цьому великому святі - не місце.

Великодній кулич: таїнства приготування

Найвідоміший атрибут Великодня - пишний кулич. Цей високий та особливий вид хлібу недарма так люблять смакувати і дорослі і малі. Його приготування - справа не з легких. Подекуди на це витрачають цілий день.

Ще з давніх-давен господині обирали для кулича найкращі продукти. В нього традиційно додають багато вершкового масла, яєць та цукру. У народі вірять: якщо кулич вийшов добрий, то і в хаті все буде в злагоді.

Тісто для кулича потребує особливої уваги. У народі подейкують: воно не витримує різких перепадів температур, протягів, гучних звуків та сварок. Крім того, поспішати з його приготуванням також не варто. Якщо дотриматися всіх правил, великодній кулич довго не черствіє. То як же його готувати і чим урізноманітнити смак - дізнайтеся просто зараз.

Інгредієнти:

  • 5 жовтків
  • 300 г цукру
  • 1 упаковка масла чи маргарину (250-300 г)
  • 0,5 теплого молока
  • ванільний цукор
  • спирт
  • 50 г сухих дріжджів
  • борошно (близько 1 кг)
  • 150 г родзинок
  • цедра 1 лимону

Спосіб приготування

Спершу беремося за опару:

  1. Розводимо дріжджі у теплій воді. Додаємо тепле (але не гаряче) молоко, півстакана борошна і лишаємо на годину у теплому місці;
  2. Додаємо до опари півнорми борошна, обережно перемішуємо. Залишаємо "підходити", поки об’єм не збільшиться вдвічі;
  3. Обережно змішуємо цукор з вершковим маслом - його потрібно завчасно дістати з холодильника. Збиваємо у міксері жовтки, додаємо масляну суміш та ванільний цукор, обережно вливаємо дріжджі. Додаємо трохи спирту. Тоді вмішуємо борошно і лишаємо на 4 години у теплому місці;
  4. Родзинки заливаємо окропом, зливаємо воду через 20-30 сек. Натираємо цедру лимона, додаємо все до тіста;
  5. Заповнюємо форми на 1/2, залишаємо ще на 30-40 хвилин;
  6. Випікаємо кулич за t +220 C упродовж 30-45 хвилин.

Глазур:

Чи не найбільше діти полюбляють хрустку й смачну верхівку кулича, а зробити її зовсім просто.

  1. Відділяємо жовтки від білків. Беремо 2 охолоджених білка, додаємо 1 ч.л. лимонного соку. Збиваємо разом у міксері;
  2. Потроху додаємо до суміші 1 стакан цукрової пудри або 100 гр цукру. Збиваємо до стійкої піни;
  3. Покриваємо кулич глазур'ю, прикрашаємо його святковою посипкою, родзинками та тертим шоколадом.

Маленька порада: якщо ви не байдужі до шоколаду, додайте до глазурі 2-3 ст. л. какао. Така незвичайна глазур аж ніяк не зіпсує смаку кулича, а лише доповнить його. 

Секрет від господині: нині усе частіше відходять від традиційних рецептів приготування кулича, додаючи до нього сушені вишні або журавлину, цукати й горіхи. Оригінальності страві може додати дріблений мигдаль, який додають до тіста.

Смакота без випікання: як готувати справжню сирну паску

У народі паскою часто називають саме кулич, про який ми розповідали вище, але справжню паску готують з домашнього сиру, вершків та яєць. Ця страва неодмінно сподобається дітям та всім гостям святкового столу - усе завдяки свому насиченому смаку.

Ми пропонуємо вам спробувати медову сирну паску. Рецепт не з простих, але результат того вартує.

Інгредієнти:

  • 1,5 кг сиру (18% жирності)
  • 350 мл вершків (35%)
  • 8-10 жовтків
  • 150 г + 3 ст. л. меду
  • 150 г цукрової пудри
  • 1 невеликий лимон

Спосіб приготування:

Починати готувати паску потрібно за кілька днів до свята, адже сир "набратися смаку".

1. Застеліть друшляк кухонним рушником. На нього викладіть сир. Зверху прикрийте ще одним рушником, поставте дошку чи тарілку й тягарець. Залиште сир стікати щонайменше на 4 год.;

2. Сир збиваємо у блендері до однорідності або протираємо крізь сито. Форму для паски застелюємо марлею, на яку викладаємо сир. Далі ставимо все у холодильник на день-два. Так з сиру витіче зайва рідина;

3. У невеликій каструльці змішуємо жовтки із медом та вершками. Додаємо сіль, збиваємо вінчиком до однорідності;

4. Ставимо яєчну суміш на водяну баню (посудина має бути на третину наповнена киплячою водою). Прогріваємо, постійно перемішуючи вінчиком, до загустіння. А потім даємо вершковій суміші охолонути;

5. Цедру та сік одного лимона змішуємо з рештою меду. Варимо на невеликому вогні до загустіння - це близько 3-5 хв. Охолоджуємо й додаємо цукрову пудру;

6. Нарешті дістаємо сир з холодильника та поливаємо гарячою медовою глазур'ю. 

Крашанки: давні традиції фарбування

Нині чи не в кожному магазині можна знайти фарбники для великодніх яєць. Мармуровий та малахітовий, глянцевий блиск, воскові цяточки та візерунки - це не повний перелік того, що пропонують господиням. Лише кілька хвилин, і шкаралупа перетворюється на яскраву крашанку, а заразом і половина вмісту вашого яйця.

Раніше ж господині вдавались до хитрощів, а крашанки розмальовували натуральними фарбниками - аби і гарно, і корисно. А часу для цього знадобиться не так вже і багато. Тож обирайте колір - беремося до роботи.

  • Сонячні крашанки

Для отримання жовтого кольору використовують куркуму. 2-3 ст.л. додаємо до окропу, розмішуємо. Потім до каструлі додаємо 1 ст.л. оцету, викидаємо яйця. Тримаємо у відварі 5-7 хвилин. Висушуємо крашанки на паперовому рушнику, змащуємо соняшниковою олією для блиску.

  • Рожевий захід сонця

Для цього знадобиться сік журавлини чи буряку. Розводимо його з невеликою кількістю гарячої води, додаємо 1 ст. л. оцету. Занурюємо у суміш варені яйця на 10-15 хв, залежно від консистенції. Так само лишаємо крашанки на паперовому рушнику і змащуємо олією.

  • Лавандовий квіт

Для цього кольору потрібно завчасно попіклуватися про сушені фіалки. Квіти заливають окропом та залишають на ніч - віддати колір. Далі до води додають 1 ст.л. лимонного соку та 1 ст. л. оцету. У такій суміші замочують яйця.

  • Свіжа зелень

Для отримання цього кольору потрібно взяти шпинат та петрушку. Додаємо до зелені воду та яйця, доводимо до кипіння. Варимо протягом 10 хвилин. Залишаємо на паперовому рушнику, змащуємо олією.

  • Бузкова ніч

Тут усе просто. Використовуємо зелений фарбник (див. вище), але до води додаємо ще 1 ст. л. соди.

  • Насичений синій

Для отримання такого кольору потрібно дрібно порізати дві червонокачанні капусти, замочити її у 500 мл води. Тоді до суміші додають 6 ст.л. білого оцету. У такому соці яйця лишають на ніч.

  • Охра

Для отримання традиційного коричнево-жовтуватого кольору знадобиться цибулине лушпиння. При цьому відтінок, який ви отримаєте, залежить від сорту цибулі. Так, ріпчаста цибуля розфарбовує яйця у коричневий, а цибуля сорту кримська червона - у червоно-фіолетовий.

У лушпинні яйця потрібно варити щонайменше півгодини. Для більш насиченого відтінку - потримайте їх у воді 1 годину.

Великдень - сімейне свято, тож готуватися до нього найліпше усією родиною. Діти радо розфарбовуватимуть яйця, а дорослі донечки та сини допомагатимуть з тістом для кулича. Ви можете роками слідувати родинному рецепту, або ж щороку експериментувати, додаючи все нові інгредієнти. Вибір - за вами. 5.UA бажає вам та вашим родинам щасливих свят та лише вдалих кулінарних пошуків! 

Марія Бєляєва, для 5.UA

Дивіться також фотогалерею за темою: 

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

Попередній матеріал
Оптимістичні печери та каньйон диявола: ТОП-15 невідомих куточків України, де варто відпочити навесні
Наступний матеріал
"Згадують і переживають усе знову": оповіді свідків історії про трагедію на ЧАЕС