Кольорові, мереживні та марокканські: ТОП-5 рецептів млинців до Масляної-2018

Лютий – на календарі, а зимові свята ще не скінчилися. Господині вже активно запасаються борошном, родзинками, шоколадом та горіхами. Наприкінці зими українців потішить смачна Масляна. Народні гуляння та традиційні катання на санях, ймовірно, дехто омине увагою, а от стіл знову буде рясніти стравами. 5.UA зібрав ТОП-5 найсмачніших рецептів налисників, якими можна буде порадувати рідних та й самим поласувати досхочу.

Що таке Масляна

Масляна, за народними віруваннями, символізує межу зими та весни. Дата її непостійна і залежить від Великодня, а цьогоріч українці святкуватимуть його раненько – 8 квітня. Тому і Масниця, або Сиропуст чи Колодій (так ще називають Масляну) уже на порозі. Свято відзначатимуть в Україні традиційно впродовж тижня – з 12 по 18 лютого.

Кожен день цього "смачного тижня" має свою назву. Так, розпочинає його Понеділок – "Зустріч", за яким слідує Вівторок – "Заграви" ("Загравання"). Далі Середа – "Ласунка", Четвер – "Розгуляй", П’ятниця – "Тещині вечори". І завершує святковий тиждень Субота – "Посиденьки зовиці" та неділя – "Проводи", або "Прощена неділя".

Гуляння на Масляну

А щоби шлунок впорався із тижневим "кулінарним десантом", за Масляною слідує Великий піст. Він триватиме аж 48 днів до самого Великодня.

Трохи про народні гуляння: як святкували предки та що ставили на стіл

Масниця –  традиційне слов’янське, а зокрема й українське свято. Головні його атрибути – опудало Масляної; млинці, звісно, та обряд Колодію. Впродовж тижня наші предки влаштовували народні забави, катання на санях, гульби, запрошували гостей додому та самі навідувалися на звані вечори.

Розпочинався тиждень Масниці для господинь приготуванням традиційних страв, серед яких були вареники, сирники, холодець й млинці з різними начинками: м’ясом, лівером, сиром, вишнями тощо. На стіл також ставили наливки та домашні трунки (алкогольні напої).

Млинці, Масляна

У народі вірили, що Масляна – час незаміжнім та неодруженим шукати собі пару. Так, за слов'янським обрядом, парубків, які за рік не знайшли свою любов і не одружилися, жартома "карали" дорослі. А всім самотнім прив’язували до ноги дерев'яну колоду. Із цим і пов’язана ще одна назва свята – Колодій. Наші предки вірили: усе живе має бути в парі. Так вони підтримували гармонію й лад у природі.

Завершувався тиждень Сиропусту в неділю – спаленням опудала. Подивитися на це дійство сходилися сотні людей. Вони вірили, що опудало – символ родючості та плодючості, а його проводи мають принести гарні врожаї на цілий рік. Попіл від опудала селяни часто розкидували по полях.

Гуляння на Масляну

 ТОП-5 млинців: не просто смачно, а ще й вишукано

"МЕРЕЖИВНІ" МЛИНЦІ

 Інгредієнти:

  • 3 яйця
  • 1,5 склянки борошна
  • 2,5 склянки молока
  • 1 склянка цукрової пудри і трохи солі
  • пакетик ванільного цукру або ванілін за смаком

Гуляння на Масляну

Як готувати

  1. Жовтки відділяємо від білків. Додаємо до жовтків дрібку солі, гарненько збиваємо з цукровою пудрою за допомогою міксера або вінчика. Не припиняючи перемішувати масу, вливаємо потроху молоко.
  2. У жовтково-молочну суміш поступово додаємо борошно. Перемішуємо, аби не було грудочок.
  3. Білки також збиваємо у тугу піну. Не забуваємо додати дрібку солі – вона допоможе піні не падати.
  4. Обережно змішуємо білки з рідким тестом. Аби вашій фантазії було легше створювати візерунки, потрібно взяти пляшку з невеликим отвором та заповнити її тістом. Пательню добряче розігріваємо, змащуємо олією, шматочком сала або картоплиною, вмоченою в олію. Тісто наливаємо на пательню, формуючи різноманітні візерунки – усе залежить від вас.
  5. Перегортати млинці потрібно обережно, аби не зіпсувати малюнок.

Секрет від господині: найкраще для таких млинців використовувати чавунну пательню.

Ажурні млинці

МЛИНЦІ "ПЕЙЗАЖНІ" - З ЯГОДАМИ

Для цього рецепту згодиться і звичайне тісто на млинці, але ми пропонуємо цього разу трохи помудрувати та приготувати налисники на кефірі з окропом.

Інгредієнти:

  • 400 мл кефіру
  • 200 мл води
  • 2 яйця
  • 250 г борошна
  • 2 ст. ложки рослинної олії
  • 3 ст. ложки цукру
  • 0,5 ч. ложки соди чи розпушувачу
  • дрібка солі
  • цедра 1 лимону
  • 150-200 гр чорниця (або інших дрібних ягід)

Млинці із чорникою

Як готувати

  1. Збиваємо яйця з цукром і сіллю. Додаємо кефір, просіяне борошно. Усе збиваємо вінчиком.
  2. Доводимо воду до кипіння, додаємо в неї соду і дуже обережно вливаємо тісто, гарненько перемішуючи. (Якщо вони вийде недостатньо рідким, можна додати ще трохи теплої води).
  3. Додаємо у суміш 1 ст. ложку рослинної олії. Перемішуємо і залишаємо тісто у спокої на 5-7 хвилин.
  4. Тепер до нього можна додавати цедру лимону та ягоди (ми радимо брати чорницю). Її можна класти цілою або ж протерти на блендері.
  5. Нарешті мастимо розігріту пательню рослинною олією і смажимо налисники по 1 хвилині з кожного боку.

Секрет від господині: найкраще смакує зі сметаною чи морозивом. 

КОЛЬОРОВІ МЛИНЦІ "ВЕСЕЛКА"

Іноді нам так хочеться трохи розфарбувати звичайні млинці, але ж братися до штучних фарб і псувати натуральний продукт геть немає бажання. А це й не потрібно, коли під рукою є натуральні, ще й пікантні фарбники. Один з чудових варіантів для Масляної – кольорові бездріжджові тонкі млинці на молоці.

Інгредієнти:

  • 2 склянки борошна
  • 2,5 склянки молока
  • 2 яйця
  • 1 ст.л. цукру, дрібка солі
  • 1 ст.л. рослинного масла
  • 2 ст.л. соку буряка (для рожевих млинців), 0,5 ст.л. куркуми (для помаранчевих) та 100 г шпинату (для яскравих зелених млинців)

Кольорові млинці

Як готувати:

  1. Змішуємо всі інгредієнти для тіста і ретельно його розмішуємо. Воно має вийти гладким і обов'язково – без грудочок.
  2. Розділяємо тісто кілька частин, залежно від того, скільки кольорів має з'явитися на святковому столі. У тісто додаємо природній фарбник – сік буряка, куркуму або розмелений у блендері шпинат. Насиченість кольору залежить від вмісту барвника у тісті. Чим більше його – тим яскравішими будуть налисники.
  3. Смажимо млинці уже традиційно на добре розігрітій пательні, додаємо трохи олії.

Секрет від господині: ці налисники будуть особливо ефектно виглядати на столі, якщо скрутити їх у трубочки чи трикутнички, й наповнити начинкою. Для зелених млинців – сир із зеленню, для рожевих – вишня із яблуком; для помаранчевих – шоколад.

Кольорові млинці

МАРОККАНСЬКІ МЛИНЦІ БАГХРІР

Масляна – саме час дізнатися щось новеньке про приготування млинців. В Україні традиційно господині намагаються зробити максимально тоненькі налисники – це вважається ознакою майстерності. Однак і товсті, поживні млинці – не гірший варіант для родинного застілля. Принаймні, у цьому переконані у Марокко. Там роблять дивовижні млинці, популярні в усьому світі. Їх назва - багхрір.

Ці млинці відрізняє пориста структура і дуже світлий колір. Як готувати традиційні марокканські багхрір з українських продуктів – читайте просто тут.

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 100 г дрібної манки
  • 2 жовтка
  • 1 ч.л. цукру
  • 1 ч.л. рослинного масла
  • 2 г солі
  • 2 г розпушувача
  • 3 г сухих дріжджів
  • тепла вода – приблизно 1 л (тут потрібно виходити з тіста, яке має за консистенцією не відрізнятися від тіста на звичайні тонкі млинці)

Для соусу:

  • 100 г вершкового масла
  • 7 ст. л. меду

Як готувати

  1. Міксуємо всі сухі інгредієнти: борошно, манку, цукор, сіль, розпушувач, дріжджі. Додаємо воду, безперервно помішуючи тісто, аби не з’являлись грудочки. Консистенція тіста має бути схожа на рідку сметану.
  2. Накриваємо ємність з готовим тістом і залишаємо у теплому місці на 1 годину.
  3. Тепер найважче: випікання млинців багхрір. Найкраще це робити на невеликій за діаметром пательні. Якщо ж такої немає, тісто потрібно буде наливати просто у центр з достатньої висоти. Так можна сформувати правильний круглий багхрір.
  4. Важливо не перегрівати пательню і не робити великий вогонь: млинець смажать на слабому або помірному вогні, оскільки другий його бік має залишатися світлим і у жодному разі не має бути пересмаженим. Можна навіть потримати пательню 10 секунд під струменем холодної води перед тим, як виливати на неї тісто. Також поверхню пательні змащують картоплиною, умоченою в соняшникову олію.
  5. Смажити такі млинці потрібно на маленькому вогні, а тісто не розподіляти по пательні, як це звикли робити українські господині.
  6. Увага: тісто має рясно вкриватися бульбашками. Якщо цього не відбувається – можливо, воно у вас дуже густе. Тоді потрібно додати до тіста ще теплої води. А от чіпати млинець під час смаження не потрібно.  
  7. Налисники смажимо на одній стороні, не перегортаючи. Коли з поверхні млинця зникають мокрі місця і він не липне до долоні – багхрір готовий.
  8. Беремося до солодкого соусу – поєднуємо розтоплене масло та мед. Змащуємо гарячі млинці сумішшю.

Порада від господині: І хоча на перший погляд скидається на те, що рецепт доволі складний, його варто спробувати. Товстенькі пухирчаті солодкі млинці багхрір неодмінно сподобаються усім, хто їх бодай раз скуштує. 

ШОКОЛАДНІ ТРИКУТНИЧКИ

Коли по будинку розноситиметься запах шоколаду та вершків, втриматися від млинців не зможуть навіть ті, хто часто-густо сидить на дієті… Наостанок пропонуємо вам потішити рідних шоколадними налисниками, до яких можна подати склянку гарячого молока чи какао.

Інгредієнти:

  • 1 склянка борошна
  • 2,5 ст. л. какао
  • 4 яйця
  • 2 ст. л. цукру
  • 250-300 мл молока
  • 3 ст.л. рому
  • 100 г вершкового масла
  • цукрова пудра
  • Для начинки:
  • 2 плитки чорного шоколаду (не менше 80% какао-бобів)
  • 200 г маскарпоне
  • 3 ст. л. цукру

Як готувати

  1. Спершу зробимо начинку. На водяній бані розтоплюємо шоколад. За необхідності додаємо цукор. Окремо збиваємо маскарпоне.
  2. Змішуємо маскарпоне із шоколадом та ще раз добре збиваємо у міксері.
  3. Беремося до млинців. Просіюємо борошно і какао, додаємо цукор. У цю масу вливаємо збиті яйця та молоко. Усе добряче переміщуємо, аби не лишилося грудочок.
  4. Додаємо до тіста ром і розтоплене масло - близько 100 г. Знову все розмішуємо. Накриваємо тісто та залишаємо у холодильнику на півгодини.
  5. Розігріваємо пательню, змащуємо поверхню вершковим маслом. Смажимо налисники на помірному вогні до готовності. Коли будуть готові, заповнюємо їх начинкою. Подають такі налисники гарячими (можна розігріти у духовці, якщо охололи), попередньо посипавши цукровою пудрою. Форма - довільна. Можна зробити їх у вигляді трикутничків, а можна і у трубочки загорнути. 

Млинці - страва універсальна. Ви можете зібрати торт із млинців, змащених згущеним молоком чи "ірискою", зробити солоні налисники з лососем чи шпитаном та сиром, накрутити ролів з млинців та подати їх в якості закуски. А можна просто приготувати за родинним рецептом ванільні тоненькі налисники та відкрити домашнє варення з торішніх груш. Вибір – за вами. 5.UA лише спробував трохи його урізноманітніти. 

Марія Бєляєва, для 5.UA

Попередній матеріал
184 роки з дня народження Володимира Антоновича - засновника української історіографії
Наступний матеріал
Міфічні крематорії та вилов голубів для їжі: ТОП-10 російських фейків за тиждень