Смачне та якісне: як правильно вибрати ігристе вино

Шампанське, ігристе вино Depositphotos
Скоро Новий рік – свято, яке не відбувається без келиха ігристого вина. Його смак уже налаштовує на відповідний настрій. Цей напій часто подають під час урочистостей, важливих подій у житті. 5.ua підготував для вас інформаційну довідку, як правильно вибрати добре ігристе вино

Шампанське чи ігристе вино

Варто розуміти, що традиційне шампанське почали виготовляти у французькій провінції Шампань. Звідси і назва напою. Решта напоїв мають назву ігристі вина. Більшість людей у світі звикли називати шампанським будь-яке ігристе вино. Втім саме напій з Шампаню перевіряють на сорти винограду, суворо регулюють процес виробництва і витримки.

У Радянському Союзі свого часу освоїли новий спосіб виробництва шампанського – резервуарний. Напій мав назву "Советское шампанское". Французи наполягають, аби шампанське називали тільки вино із Шампані, усе інше – ігристі вина.

"Українські винороби готові виконати всі вимоги, які передбачені в рамках Угоди про асоціацію, та перейти на нові найменування для своєї продукції після завершення перехідного періоду", – зазначив генеральний директор корпорації "Укрвинпром" Володимир Кучеренко.

Шампанське, ігристе вино, подарунки
Шампанське, ігристе вино, подарункиDepositphotos

Сорти ігристих вин

Україні за статистикою більше купляють солодкі сорта ігристих вин, втім сомельє віддають перевагу благородному брюту, адже саме цей сорт повною мірою показує майстерність і талант виробників. Тим паче таке ігристе вино важче підробити.

Сорти шампанського за кількістю цукру:

  • Brut Nature / Zéro Dosage (брют натюр / зеро дозаж) 0-3 г/л;
  • Extra Brut (екстра брют) 0-6 г/л;
  • Brut (брют) 0-12 г/л;
  • Extra-Sec (екстра сухе) 12-2-0 г/л;
  • Sec (сухе) 17-35 г/л;
  • Demi-sec (напівсолодке) 33-50 г/л;
  • Doux (солодке) 50 г/л (практично не трапляється).

Шампанське, ігристе вино, жінка в супермаркеті
Шампанське, ігристе вино, жінка в супермаркетіDepositphotos

На що варто звернути увагу в магазині

  1. Маркування (на пляшці не повинно бути слідів від клею та фарби).
  2. Колір (прозора пляшка лише для рожевого ігристого вина, для решти – темно-зеленого, адже так напій захищений від згубної дії сонячних променів).
  3. Корок (закривати пляшку з напоєм має саме кора коркового дерева, а не з пластмаса).
  4. Зберігання (напій має на полицях лежати, а не стояти, адже так вино постійно змочує корок і не дає йому висохнути).
  5. Температура (ігристі вина охолоджують, але не заморожують, тому ідеальна температура – це +6…+10 градусів, пляшка не має знаходитися в холодильнику).

Нагадаємо, раніше 5.ua розповідав, що Київ почав готуватися до Нового року. Окрім Софійської площі, до свята готують ще один майданчик – Контрактову площу. Тут теж встановлять ялинку, але дещо меншу. Змонтують сцену та спеціальні будиночки для фудкортів та сувенірів. На святкування Нового Року та Різдва з бюджету міста виділили 6 млн грн. Решту – близько 30 млн – виділили благодійники.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Не гірше від Лондона: якими будуть святкові новорічні локації в Києві – ФОТО

Новорічна ялинка
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/
Новорічне містечко 2018
/

Попередній матеріал
Різдво в Україні: що приготувати та як прикрасити домівку
Наступний матеріал
Переїли і забагато випили: що робити, аби добре почуватися після новорічних свят – дієтолог