Переїли і забагато випили: що робити, аби добре почуватися після новорічних свят – дієтолог

За одну святкову вечерю, людина може набрати один-два кілограма ваги

Як починати застілля

При алкогольному отруєнні є отруєння всього організму. У першу чергу страждає мозок, бо 20% токсин потрапляє саме туди. Страждає також кровотворна система, адже алкоголь і продукти його розкладу в організмі підвищують в'язкість крові.

"Від цього у людини наступного дня може бути підвищений тиск, частота скорочень серця, погане самопочуття і червоні очі. Тобто це різні прояви отруєння, з яким печінка не впоралася. Кожне таке свято – це лічильник життя для людини", – розповів дієтолог Борис Скачко.

Він також наголосив, що до застілля за дві-три години потрібно зробити невеликий перекус, для того, щоб людина не хапала все під ряд, а їла правильно.

"Якщо одразу вживати багато їжі перед тим, як стримували себе, то можна отримати навіть інфаркт, ще такі випадки називають ресторанною хворобою", – сказав Скачко.

Потім, на думку дієтолога, потрібно правильно починати застілля. Першим в травну систему повинен потрапити шматок м'яса або риби. Тобто спочатку мають потрапляти страви гарячі.

"В жодному разі холодні закуски чи салати. І вже після гарячої страви може потрапити алкоголь. Тобто потрібно не закусювати, а запивати. Так буде безпечніше", – впевнений Борис Скачко.

Він зауважив, що не можна почати з салатів, скажімо з "Олів'є", або салату "Весняний".

"Парникові овочі самі по собі досить складні. Якщо сира клітковина потрапляє в травну систему – це один подразник, якщо їх порізати, то з неї вийде сік – це другий подразник. Третій – це сметана, олія чи майонез, які є жиром. Плюс сіль. Усі ці компоненти досить активно дратують аж до гострого панкреатиту. Він може дійти до фази хронічного, про що більшість людей і не знають", – сказав дієтолог.

Шампанське, ігристе вино, подарунки

Що робити наступного ранку

На думку дієтолога, не можна вживати каву, або чай. Кофеїн посилює активність серцево-судинної системи і мозку. А після застілля серце і так працює погано, з перенавантаженням.

"Похмелитися зранку можна. Воно допомагає. Трошки подражнити печінку, щоб вона запрацювала активніше. Але це може стати поганою звичкою і людина таким чином може провести всі свята. Тому особливо не раджу, адже коли печінка запрацює, людині захочеться ще, бо вона стане краще себе почувати", – наголосив Скачко.

Яка норма алкоголю для жінок і чоловіків

Вважається щоденною безпечною дозою для людини від 21 до 70 років: чоловікові – 40 грам чистого алкоголю, а жінці – 20 грам. Якщо перевести на горілку – це 100 грам горілки для чоловіка, для жінки – 50 грам, а якщо вино, то 600 мл – для чоловіка і 300 мл – для жінки.

"За рік набігає близько 40 літрів горілки. І це вважається безпечною дозою, цирозу печінки не буде. Але це у тому випадку, якщо алкоголь якісний, а у вас немає проблем зі здоров'ям, наприклад, загострень у гастроентерології, щоб підшлункова, печінка і жовчний справно працювали", – розповів лікар.

Алкоголь

Як поєднувати страви з алкоголем

Потрібно правильно поєднувати різні види напоїв. Якщо починається застілля, то можливі: горілка, коньяк, сухі, або напівсухі вина. Але в жодному разі лікери, ром, напівсолодкі чи солодкі спиртні напої. Тому що вони десертні. Відповідно добре поєднуються з солодкими стравами.

"Якщо шматок м'яса чи риби запити десертним вином, то він не перетравиться, а буде гнити там кілька днів. І людина подумає, що м'ясо було неякісним. Але насправді так просто не можна поєднувати страви з напоями. Якщо ви їсте десерт, то можна пити не лише солодкі чи напівсолодкі напої, але й сухі чи напівсухі", – зауважив дієтолог.

Лікар також додав, що бажано бути фізично пасивним при застіллі.

"Танцювати не варто, хіба на повільних піснях. Тому що організм на перетравлення їжі використовує певну кількість рідини, а це залежить від того, скільки з'їв. Тобто якщо людина з'їла одну тарілку страви до 200 мл, то на її перетравлення потрібно приблизно літр травних соків. В іншому випадку це може погано відобразитися на серці і судинах. Тому чим більше страв ви з'їли, тим менше під час застілля фізичних навантажень має бути", – наголосив Борис Скачко.

Нагадаємо, минулого року 5.ua пропонував вас смачне новорічне меню без міцного алкоголю та тортів.

Також дивіться фотогалерею за темою:

Канатна дорога з "желейок" та море шоколаду: в Лондоні створили солодке містечко – ФОТО

Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/
Солодке містечко, Лондон
/

Попередній матеріал
Смачне та якісне: як правильно вибрати ігристе вино
Наступний матеріал
Негода в Україні: які області накрив снігом циклон та коли погода покращиться – сюжет