"Нам буде важко, але ми маємо бути сильними" – на фронті загинув військовий Павло Петриченко – що відомо про Героя

Павло Петриченко Twitter/ Павло Петриченко
16 квітня Павлу Петриченку було б 32 роки

15 квітня стало відомо, що на фронті під час виконання бойового завдання загинув сержант ЗСУ, Командир відділення БПЛА в 59-й ОМПБр Павло Петриченко. Про це повідомила його сестра Марина Петриченко у Facebook.

"Сьогодні на Донеччині під час виконання бойового завдання загинув мій брат, сержант 59 бригади Павло Петриченко", – написала вона.

Павло Петриченко – біографія та факти з життя

Павло Петриченко
Павло Петриченковідкриті джерела

Павло Петриченко народився 16 квітня 1992 року.

До повномасштабного вторгнення росії був проєктним менеджером, брав участь у громадських ініціативах.

Після 24 лютого 2022 року потрапив у 59-ту окрему мотопіхотну бригаду імені Якова Гандзюка.

"Потрапив я весною 2022 року, коли росіян вибили з Київщини. Я зрозумів, що потрібно йти далі, проганяти ворога.. І вже у квітні я був у Миколаєві й безпосередньо там на початку травня брав участь у бойових діях. Тому, що тоді все дуже активно неслося, потрібні були люди. Бригада в нас була знекровлена боями ще на Херсонщині, на лівому березі, біля Антонівського моста. Такий тяжкий шлях був у бригади, тому люди були потрібні, потрібно було поповнювати бригаду і працювати майже відразу. Аеророзвідка тоді по суті зароджувалася. Вона була в українській армії, але вона не була такою масовою і цей фах, спеціальність дуже була потрібна. І вона, як би, як для цивільного, на той момент була найлегша для, по суті навчання", – сказав Петриченко в інтерв'ю Марії Скібінській у програмі "Час:Онлайн".

Військовослужбовець ЗСУ розповів: "Я все-таки оператор БПЛА, і перший мій бій – це перше, де я отримував від російської артилерії, це буквально було відразу. Тобто, тоді така була інтенсивність роботи російської артилерії, що ти заїжджаєш на позиції, половину для там літаєш, іншу половину дня ховаєшся в бліндажі, в окопі, в якомусь каналі, в трубі і отримуєш від російської артилерії. Тому, якогось такого, от прямо, пам'ятаю жорсткі обстріли, там якісь ерші контузії. Це було там важко, страшно, але ну розуміння, що це війна, треба воювати, треба знищувати ворога".

"Спочатку, якщо чесно, мені здавалося, що я в якомусь кіно – щось зривається, ти не можеш, поки ти не бачиш там перші відірвані руки, тобі здається, що це, ну що це не може бути по-справжньому. І ти до цього моменту, поки не бачиш перших поранених, там, не перев'язуєш їх, не евакуюєш їх, то ти не зовсім розумієш, куди ти потрапив. От коли йдуть вже перші поранені, то приходить таке розуміння", – сказав Петриченко.

Нагороджений відзнакою головнокомандувача "Золотий хрест"

"Я нагороджений "Золотим хрестом" за історію з порятунком пілотів", – розповів він.

Також, Петриченко в інтерв'ю наголосив: "Нам буде важко, але ми маємо бути сильними, маємо рухатися вперед і маємо не забувати про ті речі, які вже зроблені, про ті життя, які віддані. Цініть той подвиг, який кожного дня роблять українські солдати, і доєднуйтеся до Збройних сил".

Реакція суспільства

Військовий і активіст Олег Симороз написав: "Паша, ми запам'ятаємо тебе таким! Завжди з характером, веселим та справедливим! Спи спокійно, друже! Ми спробуємо бути достойними тебе. Наш авторитет! Я дуже сильно тебе поважаю! Аеророзвідник 59-ї окремої мотопіхотної бригади ЗСУ імені Якова Гандзюка молодший сержант Павло Вікторович Петриченко загинув під Авдіївкою 15 квітня 2024 року при виконанні бойового завдання, пов'язаного із захистом Батьківщини, йому був 31 рік. Сьогодні – 16 квітня йому було б 32 роки".

"Мені було цінно, що ми – друзі. Бо ти сильний, розумний, ціннісний", – прокоментував Масі Наєм.

"Паша завжди був у перших рядах. За правду. За справедливість. За будь-який правильний двіж. Принциповий та відкритий, він пішов у військо добровольцем у 2022-му, і сьогодні, 15 квітня загинув, захищаючи кожного з нас. Честь, друже! І вічна памʼять!Помстимося. Павло Петриченко (1992-2024 рр.)", – написали у пресслужбі фонду "Повернись живим".

Павло Петриченко надав суспільного розголосу проблемі лудоманії серед військових ЗСУ. Зокрема, він став автором петиції на сайті президента, яка зібрала необхідну кількість голосів.

Редакція "5 каналу" висловлює щирі співчуття рідним та близьким Павла Петриченка. Вічна пам'ять герою!

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
Україна відмовиться від вугілля. Навіть попри війну. Чому це важливо?
Наступний матеріал
Влаштували найдовший бойовий рейд у воєнній історії України: 95 ОДШБР – "Легендарні воїни"
Loading...