Мішленівський шеф-кухар і боєць французького іноземного легіону, а нині військовий Нацгвардії. На початку повномасштабного вторгнення рушив на Луганщину та у Рубіжне. Там із побратимами переживав 12-годинні обстріли. А під час одного з таких отримав контузію і поранення. Зараз він на реабілітації у рідному Дніпрі. Свою історію розповів журналісту "5 каналу" Назару Войтенкову.
Усміхнений чоловік – Юрій Грицай. Його історія почалася у 2000-х роках, коли він служив у французькому іноземному легіоні. А після закінчення контракту – підробляв у місцевому закладі, і там знайшов нову любов – готувати страви.
"І так сталося, що це переросло у хобі. Потім це хобі переросло в професію. І ця професія вже 12 років мене кормить. І це дуже круто, коли людина має хобі, яке приносить і задоволення, і фінансову стабільність", – розповів військовослужбовець Нацгвардії, шеф-кухар Юрій Грицай.
Пригадує, що від 2010 року і до сьогодні – за спиною стажування у більш ніж 49 ресторанах. Востаннє працював у Саудівській Аравії, де приймав у закладі короля та принца Еміратів.
У 2014 році Юрій повернувся до України – разом із сотнями тисяч інших українців брав участь у Революції Гідності. Потім записався у військкомат, аби продовжити чинити спротив ворогам країни вже на сході.
"Мабуть, не був тоді так потрібен і десь до пів року я прослужив і мене демобілізували. Я знову поїхав за кородон", – каже військовослужбовець Нацгвардії, шеф-кухар Юрій Грицай.
І до лютого 2022 працював шеф-кухарем. Згадує, як дізнався про початок великої війни.
"Був у Бордо у Франції. В один із елітних ресторанів мішленівських поїхав на стажування, але не встиг. Чому? Тому що жінка там в 6:20. В 6-й ранку подзвонила і каже: "Війна почалась". Спочатку не повірив, потім заліз в інтернет і зрозумів, що Юра, треба їхати. Бордо – Краків і з Кракова я добирався. 25 лютого в два часа дня я вже записався в добровольці в Дніпрі", – розповідає військовослужбовець Нацгвардії, шеф-кухар Юрій Грицай.
"Я розумів, що буду їхати на фронт, що це буде не та війна, яка 2014-го. Це не те, що я бачив, коли служив у НАТО-вських військах у Франції. Але наважився, поїхав. Ну і попав в одні із найгарячіших точок березня – квітня – це напрямок Луганщина, Рубіжне. Там я боронив нашу країну", – каже військовослужбовець Нацгвардії, шеф-кухар Юрій Грицай.
Під час одного з багатогодинних обстрілів, розповідає Юрій, отримав контузію і поранення, ледве не загинув – урятував товариш. Чоловіка евакуювали і тепер він на реабілітації. Шеф-кухар готовий повернутися на фронт і певен, що коли Україна здобуде перемогу – на нас чекає світле майбутнє.
"Покоління, яке народилося в незалежній Україні, яке до совка відношення не має – це найкрутіші воїни. Це будуть наші майбутні генерали. У них немає страху, у них чисті серця, чисті помисли і любов до нашої Батьківщини", – переконаний військовослужбовець Нацгвардії, шеф-кухар Юрій Грицай.
Юрій мріє виграти у телевізійному шоу "Майстер-шеф професіонали", і 90% коштів передати на свою роту, яка зараз боронить державу. Крім того, каже, їхати за кордон уже не хоче. Готовий як не зброєю, то головою і руками відновлювати Україну.
Назар Войтенков, Микола Чеботарьов, "5 канал"
Нагадаємо, що на фронті у боях загинув Євген Брах на позивний "Малі".
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться відео за темою:
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.