майстер-клас грузинської кухні
майстер-клас грузинської кухні
5 канал

Фуд-терапія для дітей із аутизмом: як малюки проходили майстер-клас грузинської кухні

Через свою хворобу малюки із синдромом аутизму зазвичай бояться харчуватися у колективі

Для діток влаштували спеціальний майстер-клас – особлива малеча під наглядом батьків готували традиційну страву грузинської кухні. Психологи запевняють, що це ще один крок до соціалізації та боротьби зі страхами. Зокрема, вони розвивають дрібну моторику, комунікаційні навички та привчаються до командної роботи.

Процес приготування грузинських хачапурі особлива малеча починає від формування тіста. Роблять заготовки та начиняють їх. Усе – під пильним наглядом кухарів.

майстер-клас грузинської кухні
/
майстер-клас грузинської кухні
/

Вони ще не запам’ятали назву заморської страви, тому для більшості це просто "булка з сиром".

Власноруч зготований кулінарний шедевр малятам смакує.

"Для мене це дуже важливо, тому що у нас є порушення харчової поведінки. Яна не їсть із загального столу. Сьогодні у нас ось вийшло все. Яна приготувала хачапурі і навіть сама ось попробувала. Для нас це велика перемога", – стверджує мати дівчинки з синдромом аутизму.

Для дітей з аутизмом нові страви в меню – це великий стрес, кажуть фахівці. Коли дитина вчиться готувати сама, вона долає страхи та працює в колективі. А це для більшості такої малечі вже перемога.

Абсолютно нову страву до сімейного меню долучив і 10-річний Михайлик. "Хачапурі смачне. Ми тут будемо обідати, мені тут все сподобалося – приготування, і розповідь. Мені все сподобалося!" – ділиться враженнями учасник майстер-класу Михайло.

майстер-клас грузинської кухні
/
майстер-клас грузинської кухні
/

Майстер-клас таким дітям кухар ресторану проводить уперше. Утім, зізнається, не думала, що це буде так просто. Каже, що діти й справді інші, утім, такі ж допитливі та цікаві.

"Я бачу, що їм цікаво. Вони ставлять питання не тільки по тематиці хачапурі, але так само в розділах грузинської, європейської кухні. Я бачу в них потенціал, вони можуть розвиватися і продовжувати свою діяльність", – каже кухар Олена Безпала.

Наталка Коцкович, Віктор Сніжко, "5 канал"

Попередній матеріал
Порошенко підписав закон про Конституційний суд України
Наступний матеріал
У "Долині смерті" відкрили пам'ятник українцям, розстріляним загонами НКВС