Більше гарячих супів та солодощів у сухпайках армійців. У Міноборони заходилися урізноманітнювати меню в польових умовах. Глобальна мета – перевести як пункти постійної дислокації, так полігони й передову – на НАТОвські підходи до годування особового складу. Втім, чисто "американський" варіант поки що в Україні не продуманий. Чим годують вояків зараз і що хочуть змінити – далі.
Пакетик борщу, родзинки та шоколад. Військовослужбовець Олег на одній із передових позицій на Світлодарській дузі показує сухпайок. Звісно, цю їжу не порівняти з тією, яку готує військовий кухар, – запевняє захисник. Але під час обстрілів можна не сидіти натщесерце.
Розповідає чого не вистачає: "Шоколаду можна було би більше. М'яса і курагу, горіха, чогось такого калорійного більше". У армійському денному сухпайку – сніданок, обід та вечеря. Це чотири перших страви та 17 других.
Сухпайок оновили, але на цьому в Збройних силах обіцяють не зупинятися. На презентації у Києві демонструють, які страви долучать. Зокрема – побільшає гарячих супів, а також зросте порція шоколаду.
Один із бойових командирів – Максим Миргородський на позивний "Майк" – порівнює сухпайок американських військових та українських: "Ось один елемент за стандартами НАТО. Тут американський, один прийом їжі. І ось наш, який складається з трьох прийомів їжі. Тут (показує на американський – 5.UA) усе ґрунтується на спеціях, перець, кетчуп, щоб продукти не псувалися. І потім ми перейшли на наш пайок. У порівнянні – організм краще переносить зміст нашого пайка, бо каші, супи".
Оновлення сухпайків – один із елементів реформи продзабезпечення Збройних сил. Її мають завершити до кінця 2020 року.
Мирослав Солонар, "5 канал"
Вареники та бісквіти: що побачив Полторак на кухні для військових – фоторепортаж