Працюють на межі можливого. Критичною залишається ситуація на Івано-Франківщині, де зафіксували спалах коронавірусу. Лікарі працюють у посиленому режимі. Хворіють не лише пацієнти, а й медики. Такої кількості недужих не було від початку пандемії. Водночас підприємці та ресторатори вийшли на мітинг, аби карантин запровадили не лише для них, а й для гірськолижних курортів. Про ситуацію в місті дізнавалася журналістка "5 каналу".
Наталія Ожгевич – терапевтка однієї з поліклінік Івано-Франківська. За 30 років практики такої кількості звернень не пригадує. За день приймає до сорока пацієнтів, більшість з яких мають симптоми коронавірусу.
"По навантаженню в нас має бути 20 хворих, 15 хвилин на одного хворого. Це дуже складно, але нема куди дітися. Тому що хворі дзвонять на телефон, бо температура висока і треба обстежити хворого, треба подивитися його стан. І тому приймаємо стільки, скільки треба", – розповідає терапевтка у міській лікарні №5 Наталія Ожгевич.
Майже половина її пацієнтів зараз – ті, хто перехворів на ковід, і тепер відновлюються після хвороби.
"Процентів 90 – всі вертаються зі стаціонару для доліковування в дільничного терапевта. Тому що вони там лікуються і виходять звідти ще зовсім ослаблені, недоліковані, з відкритими лікарняними, і доліковуються в дільничного терапевта. Залежно від стану хворого, приблизно ще тиждень, 10 днів, дві неділі, вони доліковуються в нас", – додає вона.
Через постійний контакт із хворими різко збільшилася захворюваність на коронавірус серед медиків.
"В нас є зараз поліклініка, в якій вся адміністрація захворіла, нам надзвичайно важко працювати. Ці люди випадають практично з робочого моменту. В нас є триступенева замінність лікарів, але звичайно, що ресурс виснажується, люди змучуються", – каже директорка Центру первинної медичної і діагностичної допомоги Ольга Савчук.
Щоб стабілізувати ситуацію із захворюваністю на COVID-19, в області з 22 до 28 лютого посилили карантин. Призупинити роботу мають заклади харчування, нічні клуби та кінотеатри.
"Якщо ситуація настільки критична, то, напевно, найрозумніше рішення – це все ж таки припинити роботу повністю, не тільки закладів харчування, а, можливо, і транспорту, є в нас церкви, є в нас курорти, які відвідуються не тільки іванофранківці, а взагалі з'їжджаються сюди з усієї України", – зазначає рестораторка Анна Гойсан.
Підприємці переконані, що владі зволікати з рішучими діями не варто. А ще необхідно зачинити на карантин гірськолижні курорти.
"Який сенс чекати тиждень, якщо все одно будемо в "червоній" зоні, всі будем закриті. Ми не противники, ми дуже раді, що такий курорт у нас є. І це дуже круто, але захворюваність зростає, і логічно можна припустити, що все ж таки саме завдяки курорту прискорення збільшення захворювання якраз відбувається", – зауважує ресторатор Євген Казаков.
Звернення про однакові для всіх карантинні обмеження ресторатори передали голові облдержадміністрації.
Ольга Рега, Сергій Попович, Івано-Франківськ, "5 канал"