Близько пів тисячі порцій сухих супів та борщів швидкого приготування. Стільки для ЗСУ щотижня готують волонтери з Полтави. Заготовки страв передають військовим на фронт. Що найбільше вподобали наші захисники – журналістка "5 каналу" Анна Морозова дізнавалася.
Волонтерка Рита показує набори сніданків, обідів та вечерь, які майже три роки відправляють українським захисникам. Полтавки розробили десяток страв, які висушують і запаковують.
"Рибна юшка. Ми купляєм рибку річкову, сушимо її, на м’ясорубку, тушимо, і получається ось це, такий наборчик. Потім у нас оце плов новий, і куліш", – розповіла волонтерка Рита Ткаленко.
До повномасштабної війни полтавки займалися туризмом. Вже тоді використовували такі заготовки страв. Знають ідеальні пропорції та технології.
Починали волонтерки з борщового набору. Згодом створили розсольник, рибний, грибний та гороховий супи, плов та куліш.
"Готується м’ясце сушене, солоні огірки там от сушені. Всі спеції, морква, картопля, цибулька смажена, зелень ,кріп, петрушка. Все, що ми вдома кладемо в супи, – так само робимо тут. Ну і плюс, свою душу, свою любов. Дуже хочеться,щоб їм було там смачно і ситно", – зазначила волонтерка Галина Мухіна.
І хоча здається, що справа швидка, до розфасовування страв – цілий тиждень підготовки: потрібно купити продукти, почистити, нарізати та посмажити овочі, приготувати м’ясо та просушити все окремо.
"Ось ми вже новий рецепт зробили. Це в нас плов. Попросили хлопчики, бо деякі просять їм хочеться супу, а деякі - каші. Ми вирішили зробити плов. У нас каша, куліш єсть, й буде плов тепер", – каже волонтерка Рита Ткаленко.
За тиждень волонтерки готують продукти подекуди відразу для десятьох різних страв. Кажуть, волонтерство доводиться поєднувати з основною роботою та домашніми клопотами.
"Треба розуміть, що ти потрібен. Треба розуміть. Якщо цього не розуміть, – це дуже важко. У всіх у нас отут хтось десь на війні. І ти розумієш, якщо ти не можеш особисто зігріти. У мене зять в "Ахілесі", то ти розумієш, що хоч чужих хлопців якось підігрієш", – пояснила волонтерка Ірина.
Спочатку готові набори сушених супів та каш передавали знайомим та рідним, які служать. А далі через сарафанне радіо почали звертатися волонтери зі всієї країни. Тепер на смаколики від полтавських майстринь чекають багато захисників України.
"Ми знаємо, що в нас ось буде їхать машина. Ми знаємо, що машина, скажім так, їде на отой-то напрямок, і там точок 20, не менше, може навіть більше. І ми повинні хоч по троху хлопцям всім щось передати. Без перестанку ми це робимо. Ми розуміємо, що це треба", – наголосила волонтерка громадської організації Наталія Шевченко.
На знак подяки волонтерки отримують грамоти, світлини чи відео враження від продегустованих страв.
Волонтерки Громадської організації “На вершині” працюватимуть до нашої перемоги, яку так палко і щиро чекають.
Анна Морозова, Богдан Проскуров. Полтава, "5 канал"
Читайте також: "Самурай не тікає": волонтер із Японії три роки безоплатно годує харків'ян – чому благодійництво під загрозою
Дивіться також відео за темою:
Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій. Також стежте за нами у мережі WhatsApp. Для англомовної аудиторії маємо WhatsApp англійською.