За гроші, виручені під час ярмарку, у місті мають встановити інклюзивний дитячий майданчик. Як вийшло, що головним шеф-кухарем фестивалю став лікар-психіатр, дізнавалися журналісти "5 каналу".
Віталій Закладний усе життя працює лікарем людських душ, та має два захоплення – "Енеїда" Котляревського та кулінарія. Обидва взаємопов'язані - пояснює психіатр. Мовляв, готує страви ті, які описані у поемі.
"Українська кухня, вона досить багата, це близько 175 згадок тільки в "Енеїді" Котляревського. Дуже цікава тим, що вона дійсно відображає той період. От ми всі звикли до борщу, так? Але те, що ми зараз їмо, це сучасний борщ, який до автентичного не має ніякого відношення. Він варився на буряковому квасі, з цим же самим смаженим буряком, з шпундрою, це смажена грудинка свиняча, багато зелені, сметана", - розповідає Віталій Закладний.
На те, щоб відтворити енеїдівські рецепти, у Віталія пішов не один рік. Деякі - нині навіть заборонено готувати.
"Одна із страв заборонена законодавством – це зубці. Це обтовчений ячмінь, зварений у конопляному молоці", - говорить Віталій.
Саме завдяки такому захопленню чоловік став шеф-кухарем тематичного фестивалю "До Енея на гостину".Там представив близько 20 страв з "Енеїди" - серед них куліш, рябко, кебаб, пундики, сластьони, шулики.
Щороку ярмарок на Покрову благодійний. Цьогоріч збирають гроші на дитячий інклюзивний майданчик
"Ці діти не повинні ховатися десь вдома, чи десь у бабусі в дворі, чи десь в іншому місці. Вони такі ж самі повноцінні громадяни нашого міста, і хочеться, щоб вони зростали в соціумі і були включені повноцінно в нього", - зазначила координатор фестивалю Вікторія Гончар.
Іван Козаченко, Діана Литвиненко, Полтава, "5 канал".