Страва з "вогником" для захисників. Криворізькі волонтери готують аджику для військовослужбовців. Обсяги виробництва – чималі: варять по кількасот літрів соусу. Овочі для приготування волонтерам привозять небайдужі фермери. А кухарі кажуть, що у них рецепт особливий, "із секретом". Намагалися дізнатися про таємний інгредієнт наші колеги. Докладніше – далі.
Пора консервації для волонтерів-кухарів особливо гаряча. Нині – варять аджику для бійців ЗСУ. Валентина Миколаївна, одна з волонтерок, розповідає, що весь процес чітко розподілений: одні миють та подрібнюють овочі, інші стерилізують банки. Бо обсяги великі, треба встигати поратися.
"Ви бачите, у нас казан на 80 літрів. Він десь закипає через 1,5-2 години. Плюс ще треба мінімум 40 хвилин, щоб воно все це закипіло. Потім додавати гіркий перець, часник, в кінці оцет і приправи. І оце все повинно десь з годину постояти. Ми зробили вже першу партію, а ще чотири партії. По 3-4 години кожна", – розповідає волонтерка.
Рухи волонтерів відточені до автоматизму, адже доводиться переробляти десятки кілограмів овочів. Аджику вже незабаром повезуть військовим, аби вони могли посмакувати гостреньким. Кожна з господинь має свій рецепт приправи, однак волонтерський варіант доопрацювали і вдосконалили, каже пані Світлана. Жінка розповідає, що й назву консерві дали "запальну" – "Разом до перемоги."
"Ми додаємо свою перчинку, щоб у нас перчинка була для хлопців, щоб у них більше було такої сили для перемоги. Ми додаємо більше часничку, більше гіркого перцю, ось цю гіркуватість, і ще дещо, ще один інгредієнт, але це сюрприз для них", – зауважує волонтерка Світлана Качан.
Сировину для аджики волонтерам безплатно дають фермери та приватні підприємці. Кухарі кажуть: цього разу додали більше часнику та перцю, бо напередодні осінніх холодів треба подбати про профілактику застудних захворювань у захисників. А відгуки про продукцію волонтерам надходять з усіх напрямів бойових дій.
"Нещодавно нам зателефонували з Херсонського напрямку, і кажуть: "Дівчата, а там є мій номер, дівчата, це ви там робили аджику? – Хлопцям дуже сподобалось, і ми вам дуже вдячні!". Це так піднімає настрій, піднімає наш бойовий дух. Бо ми теж надійний тил для надійного фронту. Ми стараємося, щоб люди бачили, що війна не скінчилася, що допомога хлопцям потрібна. Потрібна їх підтримка, щоб вони почували себе теж, що їх чекають, що ними опікуються", – каже заступниця голови Криворізької асоціації учасників АТО та учасників бойових дій Валентина Тютюнник.
З останньої партії овочів кухарі приготували 240 літрів духмяного соусу. Аджику закривають у трилітрові банки. І вже незабаром доправлять захисникам на фронт.
Олександр Фефілатьєв, Максим Мурашов, Кривий Ріг, "5 канал"
Читайте також: Смаколики на передову: як господині на Дніпропетровщині випікають смачненьке для "чужих" синів – сюжет
Дивіться також відео: Волонтер Андрій робить дивовижні речі для ЗСУ.
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
- Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.