5 канал

Сіль, пампушки і дідух: як у Львові святкують Різдво

Усі наїдки святвечора – без молока, м'яса і жирів, страв має бути 12

Різдво Христове готуються відзначати християни східного обряду. Родини зберуться до святої вечері: поки що господарюють на кухнях та накривають столи, де має бути 12-традиційних страв. І тільки-но зійде перша зірка, сідають за стіл із колядою. Як це відбувається на Львівщині у селі Липники – бачила Ірина Саєвич.

Від ранку на кухні родини Вендзиловичів кипить робота. Готують страви до святкової вечері всі члени сім'ї: від наймолодшого до найстаршого. 88-річна пані Дана із онуками ліпить вареники.

Усі наїдки Ссвятвечора – без молока, м'яса і жирів. Та й того не куштують до першої зірки – дотримуються посту. Стосується це лише дорослих. Майбутній священик Юліан Вендзилович пояснює переваги відмови від масної їжі.

5 канал


"Дозволити Богові наповнити наповнити нас миром, любов'ю, благодаттю, тими дарами, які він для нас всіх приготував. І тому є дуже важливо, знаєте, десь так відкласти те, що є матеріальним і поставити його на друге місце, а насамперед поставити Бога", – каже чоловік. 

Родина готує за рецептами, які зберігають від своїх пращурів.

5 канал


"Тут я зберігаю рецепти, бачите, які вони пошкоджені, але написані рукою бабці, чоловікової бабці. А тут є ще такий старовинний перепис пампушків. Більше я ніде такого не зустрічала", – каже господар дому. 

А господиня Оксана Вендзилович розповідає: "Щоб зробити пампушок, беремо ложку, вмочаємо її в олію, руку в муку, ложкою накладаю на цю руку, всередину і тоді закриваю його, викладаю. Вони собі ростуть. Теж треба дуже пильнувати, щоб не переросли, бо як переростуть, то будуть пухкі, але триматимуть форму. То треба вловити момент". 

Основну страву – кутю – доводить до смаку голова сімейства. Після завершення приготування страв, починають оформлювати стіл. На нього за звичаєм кладуть часник. Це символ здоров'я. Освячені сіль та хліб – для достатку. В центрі наїдків свічка, яка символізує світло, що приніс Ісус. А ще ставлять порожню тарілку для тих, кого вже немає поряд.

5 канал


Перед тим як сісти до вечері, сім'я молиться й куштує проскурку – богослужбовий літургійний хліб. А далі родинна трапеза. За святою вечерею традиційно колядують.

Юліан Вендзилович каже: "Центральним в ці дні є Богослужіння і коляда. Для того щоб подібно до того, як пастушки, царі, Марія з Йосифом, пережити ці події, не лише прочитати, почути про них, але глибоко пережити всім своїм єством". 

Не обійшлося цьогоріч у Львові і без традиційного різдвяного дідуха. Його встановили поблизу гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла. Урочиста процесія вийшла з різдвяним солом'яним символом від ратуші. В колоні від малого до великого вбрані у костюми колядників. До різдвяної ходи міг долучитися кожен охочий. 300-кілограмовий різдвяний дідух – заввишки три метри. Щороку його оновлюють та укріплюють, тож його вага збільшується. Солом'яний символ свята сплети вісім років тому кілька родин зі Львівщини. 

5 канал

Ірина Саєвич, Євген Радіон, Львівська область, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею за темою:

У Львові влаштували передноворічний забіг Сант – ФОТО

Попередній матеріал
Вселенський Патріарх, Президент України і Митрополит Епіфаній привітали українців із Різдвом
Наступний матеріал
Томос вже в Україні, літак, що привіз його, сів у Києві – ЗМІ

У світі святкують Різдво західного обряду

Різдво в Україні: що приготувати та як прикрасити домівку

Поліція посилює охорону храмів на час новорічних свят

Невеликий сніг і до 16 градусів морозу: яка погода буде на Різдво

На Різдво столичний громадський транспорт працюватиме довше

Підбірка найкращих привітань з Різдвом Христовим у віршах та прозі