Господиня Вікторія Збожна-Макаришин подивилася по телевізору трансляцію святої Літургії із виставленням Плащаниці, одягла вишиванку і почала приготування до випікання паски.
Цього року молода господиня паску пече вперше.
"Раніше мені здавалося, що якщо, господиня пече паску то вона вже справжня господиня, яка прожила життя. І я хотіла спробувати чи зможу я", – каже господиня Вікторія Збожна-Макаришин.
Вікторія готує за модернізованим рецептом, на швидку руку. Тут поєднані давня, традиційна рецептура та сучасна кулінарія.
"Я працювала здебільшого міксером. Якщо колись раніше наші бабусі вирішували години тісто руками, то тут все швидко та просто", – розповідає Вікторія.
Для приготування паски потрібні прості інгредієнти: молоко, борошно, масло, яйця та цукор.
"До смаку ти можеш додати собі цукати, журавлину, родзинки. Я це все додала, тому що Паска має бути насичена, багата", – каже Вікторія.
Перше – господиня приготувала опару. Згодом вимісила тісто та поставила у тепле місце, щоб підросло. Останній інгредієнт – сухофрукти – додає перед формуванням пасок.

Дає тісту ще раз підрости і відправляє у духовку.
Поки господиня порається на кухні, її чоловік Назар – разом із дітьми розфарбовує яйця.
До сімейної традиції дітей привчають змалечку.
"Це традиція, яку потрібно підтримувати і передавати дітям. Так робили наші баби діди і ми навчаємо своїх дітей", – каже господар Назар Збожний.

Для родини Збожних Великдень – улюблене свято. Зазвичай цей день зустрічають у церкві, але цьогоріч паску святитимуть онлайн.
"Це гарна можливість вкотре зібратися в родинному колі. На жаль, цього року воно не буде так як ми звикли і святкуємо зазвичай. Але це не привід не святкувати, хоча б вдома", – розповідає Вікторія.
Марта Шикула, Євген Радіон, Львівська область, "5 канал"