З ОРДЛО повернулися 54 ув'язнених
З ОРДЛО повернулися 54 ув'язнених 5 канал

"Людям з проукраїнською позицією стало нелегко": як з ОРДЛО повернулися 54 ув'язнених

Читайте по-русски
Терористична "ЛНР" відпустила тих, хто мав бажання та прописку на територіях, підконтрольних Києву

Понад пів сотні в'язнів повернулися з окупованої території на підконтрольну уряду частину України. Передавання і верифікація відбулася у "сірій зоні" поблизу міста Щастя на Луганщині.

У картатій сумці – особові справи засуджених, які відбували покарання на окупованій території Луганської області. В четвер окупанти передають українській стороні 54 особи. Усі вони добровільно виявили бажання повернутися.

Євген родом із Троїцького на Луганщині. Протягом 10 років він відбував покарання у Слов'яносербській колонії. Каже, із початком бойових дій ситуація у виправному закладі значно погіршилася. Людям, які мали проукраїнську позицію, стало нелегко.

"По-перше, ставлення. По-друге, закривають же тих, хто воював проти наших. З ними доводилося сидіти в одній зоні. Їх зараз у колонії третина є. Це саме тих, хто брав участь у бойових діях", – каже ув'язнений.

Через це решту виправного терміну – а це майже 4 роки – Євген побажав відбувати у в'язниці на підконтрольній Києву території.

Довгоочікуваному перетину лінії розмежування радіє і Сергій. Вийти на волю він мав більш як рік тому. Ув'язнений – один із тих, на кого поширюється "закон Савченко". Проте на окупованій території його не визнають. Каже, після звільнення планує повернутися до рідного Золотого, де мешкає родина.

Українська омбудсмен Людмила Денісова каже, від грудня 2018-го – це вже сьома група засуджених, які повернулися в Україну з непідконтрольної Києву території Луганщини. Відколи терористична "ЛНР" розблокувала цей процес, лінію розмежування перетнули 373 ув'язнених.

Омбудсмен припускає, що сьогоднішня група – остання: "Писали заяви до мене, що вони хотіли б відбувати покарання на території, яка контролюється урядом. Але в тому числі є там людина, яка буде звільнена, і вже сьогодні поїде додому. І семеро людей, які наближаються до завершення перебування під вартою. І тому це важливо, щоб людину, яка скоїла злочин і відбула покарання, вже відпустили".

Терористична "ЛНР" відпустила тих, хто мав бажання та прописку на територіях, підконтрольних Києву. А терористична "ДНР" повністю блокує процес передачі засуджених. Від початку бойових дій із колоній окупованої Донеччини вдалося забрати лише 13 осіб.

Вікторія Ковальова, Петро Ковальов, Луганська область, "5 канал"

Попередній матеріал
Сущенко і Фейгін хочуть запропонувати світу ініціативу стосовно теми політв'язнів
Наступний матеріал
Вибачалися за кнопкодавство та голосували за "євробляхи": день у ВР
Loading...