Кавуни та дині з'явилися на ринках і в супермаркетах за ціною, майже втричі вищою за торішню. Фермери пояснюють: усе через рясні дощі. Утім, попри негаразди, врожай пізніх сортів обіцяє бути багатим. Тож незабаром ціни на найбільшу ягоду стабілізуються. Подробиці дізнавався журналіст "5 каналу" Денис Розенков.
Білі, чорні та смугасті. Традиційно влітку баштанними культурами рясніє південь України. Безумовні лідери, де найкраще ростуть кавуни – Херсонщина та частина Запорізької області. Денис – родом із Баку. Він уже десять років продає баштанні в Україні. Розповідає – працює тільки з перевіреними постачальниками. Тож за якість товару – відповідає.
"Просто різні сорти – там Білий, називається Мічиган – це сорт, там насіння побільше, велике, тут насіння чорне і невелике, і червоний ось цей кавун, а це звичайний – Арашан", – каже продавець кавунів Денис.
Дніпрянин Олексій вибирає кавуни для онуків. Каже, дуже любить смакувати стиглою ягодою й сам. Завжди ретельно перевіряє, обираючи найсмачнішу.
"Та мені вони на здоров’я. Я от стукаю по ньому, як глухий стук, то значить він хороший, а як не дзвонить, то він тоді не сильно хороший", –наголосив житель Дніпра Олексій.
Зараз на запорізьких та херсонських ринках за кілограм кавуна просять від 12 до 15 гривень. Майже стільки ж коштують і дині. Це – утричі дорожче, ніж у цей період рік тому. Фахівці пояснюють, цього року визріванню баштанних завадили дощі. Тому поки що врожай – небагатий. Зазвичай сезон кавунів триває в Україні з середини липня до початку вересня. Аграрії радять купувати саме пізні сорти, бо вони корисніші та смачніші. Бути обережнішими із першими кавунами радять і дієтологи. Ягода – малокалорійна та покращує роботу судин. Але якщо нітратів забагато – може бути шкідливою.
"Дуже чутливі до впливу нітратів діти, а також слід обмежити вживання кавунів і динь у дітей, що мають проблеми або з органами травлення, або мають якісь алергічні прояви. Я б радила не вживати людям, які не тільки мають алергію, а й захворювання печінки, хронічні гепатити, захворювання, які пов’язані із зниженням детоксикаційної функції печінки", – наголосила дієтологиня Оксана Палладіна.
Вже за тиждень, кажуть продавці, підуть пізніші сорти кавунів. Їхній урожай має бути багатшим. Відповідно ціни впадуть – до 8-10 гривень за кілограм.
Денис Розенков, Олена Рибінська, Дмитро Дубіна, Запорізька область, "5 канал"
Читайте також: Чорнобривці проти шкідників: Марина Порошенко поділилась секретами щедрого врожаю