Майже дві сотні іноземців долучилися до українських волонтерів, щоб допомагали готувати та роздавати гарячі обіди у Харкові. На благодійній кухні працюють люди, зокрема, з Австралії, Канади, Китаю та Великої Британії. Чому вони приїхали у Харків – іноземних волонтерів розпитувала журналістка "5 каналу" Оксана Нечепоренко.
Біля плити канадець Френсіс Кардинал – із пів на восьму ранку. Готує обіди для переселенців та містян, які лишилися без житла. До Харкова волонтер приїхав понад 7 місяців тому.
"Я вирішив приїхати в Україну, адже вірю, що ця війна безглузда. Я намагаюся допомогти. Тут на кухні я знайшов своє місце", – каже кухар-волонтер із Канади Френсіс Кардинал.
Кухар за професією, Френсіс у Канаді готував на кіномайданчиках для акторів та персоналу. Каже: іноді його робочий день тривав близько 18 годин. Цей досвід знадобився і в Україні.
"Перших 4-5 місяців це було близько 3 тисяч обідів. Та ці три тисячі – три тисячі основних страв – каша чи макарони з м'ясом, три тисячі салатів, три тисячі десертів, три тисячі супів. Отже виходило – один обід із 4 страв це 12 тисяч порцій. Та зараз ми готуємо близько 1 тисячі", – зауважує Френсіс Кардинал.
Тим часом китаєць Річард пакує гарячі обіди. Вперше ми з ним познайомилися, коли він, як художник, розмальовував руїни багатоповерхівок на Салтівці. До Харкова приїхав із Китаю як волонтер. Щодня допомагає на кухні.
"Я не думаю, що це важко. Можливо, чистити картоплю складніше, тому що я не надто вправний у цьому", – посміхається волонтер із Китаю Річард.
"Я готував лише для дівчини, але дуже погано. Я вкрай незграбний у цьому. Працював на кухні, але як мийник посуду", – зазначає волонтер із Великої Британії Ліам Флетчер.
Ліам за походженням британець, але вважає себе людиною світу. Він поет, письменник та діджей. Останні 12 років мандрував країнами. До Харкова приїхав із пів року тому.
"Я хотів бути тут, адже мій друг служить в Іноземному легіоні, і я мав доєднатися. Тож приїхав податися до Іноземного легіону, але мою заявку відхилили. Оскільки я не був солдатом до цього. Тож намагаюся бути зайнятим у цей час", – пояснює Ліам Флетчер.
Гарячі обіди для нужденних в їдальні одного з харківських заводів готують від початку повномасштабного вторгнення. Відтоді до українських волонтерів долучилися дві сотні іноземців.
"Кожен пише своє ім'я і знаходить крапку на карті, звідки вони. Тут, звичайно, найдальші – це Бен з Африки, Австралія, у нас три китайці", – пишається керівниця БФ "Бути добру" Олена Василенко.
Волонтерів фінансово підтримує міжнародна гуманітарна організація World Central Kitchen. Іноземні донори ретельно контролюють якість приготованої їжі.
"У нас сьогодні розсольник, 300 грамів на людину, і окрошечка. Сьогодні у нас гречка, креолка, рагу, пюре, зразі, плов, різото з овочами, котлетки, тюфтелька та м'ясо. Є на локаціях, де багато бабусь, намагаємося більш перетерте робити: бурячок, тушковану капусту", – показує Олена.
Щодня волонтери кухні готують та розвозять понад 3 тисячі гарячих страв. Кажуть: останнім часом здебільшого допомагають адресно. Забезпечують людей, які втратили власні будинки, немічних та переселенців. Коли трапляються масштабні атаки на місто – влаштовують виїзні їдальні біля місць прильотів для рятувальників та потерпілих.
Оксана Нечепоренко, Антон Авіжас, Харків, "5 канал"
Читайте також: Відновленню не підлягають близько 500 будинків: як у Харкові проводять демонтаж пошкоджених будівель
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Дивіться також відео за темою: Як проходить відбудова зруйнованих об'єктів Харківщини.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.