В Івано-Франківську у величезному казані вже традиційно готують частування для містян. Цього разу в різдвяні свята в самому центрі міста усміхнені пані в українських хустках пригощають кутею всіх охочих.
Почали приготування ще о 8-й ранку, розпалили багаття, підготували необхідні інгредієнти і вже до обіду наварили близько 2 тонн куті. Галина разом з іншими учасницями допомагала готувати. Каже, дуже хвилювалися та старалися зробити смачно, майже як вдома.
"5000 порцій куті. Додавали, звичайно, те, що має бути в куті – мак, родзинки, горіхи, цукор, все ми готували на багатті. Звичайно, все то, що давала вдома на Святий вечір і так само давали сьогодні сюди", – запевняє жителька Івано-Франківська Галина Чорна.
Кухар, який готував кутю, розповідає: керувався традиційним рецептом, за яким готували багато років тому. Але головний секрет смачної куті полягає саме в тому, аби готувати її лише в доброму гуморі.
"Звичайно, як готували наші бабусі, прабабусі. Секретний інгредієнт, я кажу, – командна робота, рук до цього приклало надзвичайно багато людей, і якось воно так склалось в кінцевому результаті. Що воно якось смачніше їсти, ніж удома, бо ти розумієш, який це об’єм, яка це кількість роботи", – пояснює кухар Петро Чорний.
Посмакувати кутею зібралося чимало франківців та гостей міста. Прийшли сюди сім'ями, з дітками, онуками та просто для того, аби надихнутися атмосферою Різдва та гарно провести час. Страва припала містянам до смаку, зазначають, що приготована на вогнищі – вона має особливий смак.
"Дуже смачна, відчувається такий наваристий смак. Дуже за цим скучила", – каже жителька Івано-Франківська Адріана.
"Як бабуся і як мама готує, дуже смачно", – переконує переселенка з Сєвєродонецька Каміла.
"Вона рідка, ми не звикли до рідкої… так колоритно", – ділиться враженнями жителька Івано-Франківська Лідія.
"Коли так на відкритому повітрі перший раз смакую", – розповідає Ярослав.
На цьому робота кухарів не закінчується. Польова кухня з гарячими стравами для містян працюватиме 10 січня на вулиці Довженка, біля храму та 12-го біля "Панорама-Плази".
Валентина Федорчук, Ігор Попик, Івано-Франківськ, "5 канал"
Читайте також: Як у Києво-Печерській лаврі проходила перша за понад 300 років служба незалежної Української Церкви – включення
Дивіться також відео: ВСЯ ІСТОРІЯ З УПЦ-РПЦ І ЛАВРОЮ КОРОТКО
Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.
Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.
Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.