Кутя
Кутя 5 канал

Дві тонни куті на багатті: як у Франківську частували різдвяною стравою всіх охочих

Читайте по-русски
Кухар, який готував кутю, розповідає: керувався традиційним рецептом, за яким готували багато років тому

В Івано-Франківську у величезному казані вже традиційно готують частування для містян. Цього разу в різдвяні свята в самому центрі міста усміхнені пані в українських хустках пригощають кутею всіх охочих.

Почали приготування ще о 8-й ранку, розпалили багаття, підготували необхідні інгредієнти і вже до обіду наварили близько 2 тонн куті. Галина разом з іншими учасницями допомагала готувати. Каже, дуже хвилювалися та старалися зробити смачно, майже як вдома.

"5000 порцій куті. Додавали, звичайно, те, що має бути в куті – мак, родзинки, горіхи, цукор, все ми готували на багатті. Звичайно, все то, що давала вдома на Святий вечір і так само давали сьогодні сюди", – запевняє жителька Івано-Франківська Галина Чорна.

Кухар, який готував кутю, розповідає: керувався традиційним рецептом, за яким готували багато років тому. Але головний секрет смачної куті полягає саме в тому, аби готувати її лише в доброму гуморі.

"Звичайно, як готували наші бабусі, прабабусі. Секретний інгредієнт, я кажу, – командна робота, рук до цього приклало надзвичайно багато людей, і якось воно так склалось в кінцевому результаті. Що воно якось смачніше їсти, ніж удома, бо ти розумієш, який це об’єм, яка це кількість роботи", – пояснює кухар Петро Чорний.

Посмакувати кутею зібралося чимало франківців та гостей міста. Прийшли сюди сім'ями, з дітками, онуками та просто для того, аби надихнутися атмосферою Різдва та гарно провести час. Страва припала містянам до смаку, зазначають, що приготована на вогнищі – вона має особливий смак.

"Дуже смачна, відчувається такий наваристий смак. Дуже за цим скучила", – каже жителька Івано-Франківська Адріана.

"Як бабуся і як мама готує, дуже смачно", – переконує переселенка з Сєвєродонецька Каміла.

"Вона рідка, ми не звикли до рідкої… так колоритно", – ділиться враженнями жителька Івано-Франківська Лідія.

"Коли так на відкритому повітрі перший раз смакую", – розповідає Ярослав.

На цьому робота кухарів не закінчується. Польова кухня з гарячими стравами для містян працюватиме 10 січня на вулиці Довженка, біля храму та 12-го біля "Панорама-Плази".

Валентина Федорчук, Ігор Попик, Івано-Франківськ, "5 канал"

Читайте також: Як у Києво-Печерській лаврі проходила перша за понад 300 років служба незалежної Української Церкви – включення

Дивіться також відео: ВСЯ ІСТОРІЯ З УПЦ-РПЦ І ЛАВРОЮ КОРОТКО

Підтримайте журналістів "5 каналу" на передовій.

Робіть свій внесок у перемогу – підтримуйте ЗСУ.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Попередній матеріал
рашисти вдарили ракетою по ринку на Харківщині – загинули двоє жінок, серед потерпілих 13-річна дівчинка (оновлено)
Наступний матеріал
Бахмут – Соледар: ЗСУ перекидають підкріплення – марафон "Незламна країна
Loading...
"Миру та віри усій нашій великій єдиній родині": Порошенко привітав українців з Різдвом Христовим

"Миру та віри усій нашій великій єдиній родині": Порошенко привітав українців з Різдвом Христовим

"Молилися за перемогу": як проходять різдвяні богослужіння в УГКЦ – включення

"Молилися за перемогу": як проходять різдвяні богослужіння в УГКЦ – включення

Як у Києво-Печерській лаврі проходила перша за понад 300 років служба незалежної Української Церкви – включення

Як у Києво-Печерській лаврі проходила перша за понад 300 років служба незалежної Української Церкви – включення

"Перемир'я" по-російськи: окупанти обстрілювали Херсонщину, Харківщину, Миколаївщину та Донбас

"Перемир'я" по-російськи: окупанти обстрілювали Херсонщину, Харківщину, Миколаївщину та Донбас

Вперше: Різдвяне богослужіння предстоятеля ПЦУ Епіфанія в Успенському соборі лаври – відео

Вперше: Різдвяне богослужіння предстоятеля ПЦУ Епіфанія в Успенському соборі лаври – відео

Як у Львові та Харкові святкували Різдво – сюжет

Як у Львові та Харкові святкували Різдво – сюжет