Амбулаторія у Краковці
Амбулаторія у Краковці 5 канал

"Дах зривало вітром, туалету не було": чи змінилася за три роки лікарня на Львівщині

Зусиллями невеликої громади – великі зміни. Три роки знадобилося медикам сільської амбулаторії у Краковці, що на Львівщині, щоб перетворити будівлю на сучасний медичний заклад

У будівлю провели опалення, відремонтували кабінети лікарів та санвузли, придбали нове обладнання в лабораторію. Зміни почалися, коли в село, тільки-но закінчивши виш, приїхав молодий лікар зі Львова. Бачили оновлений медзаклад і кореспонденти "5 каналу".

Амбулаторія Краковця обслуговує понад п'ять тисяч людей – мешканців восьми населених пунктів. Очолює медзаклад 29-річний львів'янин Ігор Заставний. Три роки тому приїхав у село працювати.

"У нас стояли дерев’яні вікна, дах зривало вітром, його зривало дошками. Комин падав. Спочатку був дуже розчарований, а потім з’явився якийсь азарт", – каже лікар.

Амбулаторія у Краковці
Амбулаторія у Краковці5 канал

Ремонт в амбулаторії до цього не робили років зо тридцять. Найгірше – не було навіть туалету. Одразу Ігор взявся за оновлення амбулаторії. До роботи долучилися і колеги.

"Перша річ, яку ми робили – це фарбування брами, щоб залучити максимально увагу. Це був такий сигнал, що ми хочемо щось змінювати. Ми фарбували браму, знімали рукавиці, приймали пацієнтів, потім знову фарбували браму і це було фантастично весело", – пригадує Заставний.

Амбулаторія у Краковці
Амбулаторія у Краковці5 канал

Колеги ініціативністю Ігора задоволені. "Мені було дуже приємно, що прийшов такий лікар, який дійсно хоче щось змінити. Я йому зі щирою душею допомагала всім, чим можу. Робота була дуже тяжка. Треба було і людей збирати, і все виносити, тобто працювати фізично", – каже педіатр Крековецької амбулаторії Надія Сименцул.

За три роки гуртом провели опалення, утеплили фасад, оновили кабінети та облаштували санвузол, а також придбали обладнання для лабораторії. На все пішло 1,5 мільйона гривень. Гроші отримали від сільської та обласної рад завдяки перемозі свого проекту реорганізації амбулаторії.

Амбулаторія у Краковці
Амбулаторія у Краковці5 канал

Про оновлення радо розповідає їх ініціатор і показує новий мікроскоп, автоматичний аналізатор сечі, ФЕК. Каже – у планах на наступний рік ще придбання аналізатора крові.

"У нас був такий генометр, ми гемоглобін робили допотопним методом. А зараз маємо ФЕК і дуже швидко проводимо аналізи. Економить по часу десь півтори години", – розповідає фельдшер Людмила Влодзяновська.

Амбулаторія у Краковці
Амбулаторія у Краковці5 канал

Пацієнти одразу відреагували на оновлену амбулаторію.

"Ясно, що неприємний вигляд вона мала. А зараз все зроблено гарно, чудово, хочеться лікуватися у такому закладі", - каже Ярослав Гирчан.

Нагадує про старий медзаклад лише вулична вбиральня, яку незабаром знесуть. Ігор Заставний каже: "Наш туалет – пам'ятник колишній славі, як то кажуть. Ми його спеціально залишаємо, щоб показувати людям".

Амбулаторія у Краковці
Амбулаторія у Краковці5 канал

На початку серпня контракт лікаря закінчився, тепер він може самостійно обирати нове місце роботи. Каже, що хоче допомогти реформувати лікарню вже в іншому селі.

Тепер колеги Заставного працюють над черговим проектом з відновлення старої будівлі лікарні, а ще – хочуть придбати службовий автомобіль.

Ірина Саєвич, Єген Радіон, Львівська область, "5 канал"

Попередній матеріал
В Україні встановили "близнюковий рекорд": як це було
Наступний матеріал
Гектари земель у вогні: в анексованому Криму палає заповідне урочище "Уч-Кош"
Loading...