Здоровий спосіб життя і безалкогольні вечірки на свята хоч і стають дедалі популярніші, утім поки що в країні переважають традиції щедрих столів, на яких удосталь і їжі, й алкоголю. Надмірне споживання, втім, нікому не йде на користь, нагадують медики. У затяжні свята воно призводить до загострень кишково-шлункових хвороб. Роботи додається в гастроентерологів і наркологів. Які помилки під час святкування найчастіше приводять до лікарні та як запобігти цьому – знає журналістка "5 каналу" Наталя Світлова.
На вулиці зимно, та пляж на березі Дніпра не пустує. На ньому відпочивають і готуються зустрічати Новий рік понад два десятки дніпровськиx моржів.
Із напоїв – лише гарячий чай. Алкоголю не вживають, але так було не завжди, зізнаються деякі. Павло Грендач переглянув свій спосіб життя понад десять років тому і знайшов, як він сам запевняє, значно цікавіший.
"Найголовніше – що на наступний день ти все пам'ятаєш, розумієте", – переконаний Павло Грендач.
Людей, які змінюють спосіб життя, щоби бути здоровішими, щороку більшає, помітили і медики. Та новорічні вечірки – випробування для всіх.
"Новий рік – усі знають, що це час, коли можна погуляти, навіть якщо ви на дієті. Усе одно в цей день ви святкуєте максимально.
Майонезний салат "Олів'є", холодець і міцний алкоголь у новорічну ніч замовляють 80% відвідувачів, розповідає ресторатор Сергій Головацький.
"Якщо є якась компанія, яка може вдарити глибоко по алкоголю, ми домовляємося, що даємо більше їжі на початку, щоб вони не одразу. Або робимо це через коктейлі – тобто вони менш алкогольні. І якщо людина і п’яніє, то робить вона це поступово, а не одразу", – пояснює ресторатор Сергій Головацький.
Перебирають з алкоголем часто, бо доза міцного напою, з якою може впоратися організм – не більше 200 грамів протягом усього вечора, кажуть наркологи. У дніпровському наркоцентрі протягом січня щороку аншлаг із пацієнтів – надходять не менше двох сотень у станах, що матимуть незворотні наслідки. Найбільш вразлива категорія – чоловіки, старші за 45 років.
Через надмірності в їжі й алкоголю в рази більшає роботи і в гастроентерологів.
Народних методів гасіння шлункових пожеж і алкогольних отруєнь безліч, та вони – шкідливі, запевняють медики. І радять подбати про себе заздалегідь: всупереч традиціям зупинятися на одній основній нежирній страві, обирати якісний алкоголь, намагатися не перевищувати дози, а астілля чергувати з прогулянками і танцями.
"Якщо ж так сталося, що вночі ви з'їли багато, тоді розумно буде наступного дня трошки обмежити енергоцінність. Наприклад, з'їсти якийсь супчик", – радить дієтологиня Вікторія Калашнікова.
Та після безсонної ночі й переїдання розпочинати нове життя у спортзалі вранці 1 січня медики не радять.
Щоби свята справді запам'яталися, медики радять дотримуватися міри в їжі та напоях, а приємних емоцій шукати у спілкуванні з близькими.
Наталя Світлова, Олександр Пронський, Дніпро, "5 канал"
Читайте також: Новорічні розваги в Києві: куди податися за святковим настроєм і скільки це коштуватиме