Зі сходом сонця до лісу прямують збирачі чорниці. Радіють: і ягоди цьогоріч великі, і дозріли на два тижні раніше, ніж зазвичай.
"12 років працюю, то я ще такої ягоди не бачив – велика, і щоб так багато було ягід", – каже лісівник Микола Романюк.
Щороку Ягідники з нетерпінням чекають сезону чорниці. Кажуть: це хороша можливість трохи заробити.
"Поки сезон – можна збирати. Хто не лінується – можна заробити", – переконує збирачка чорниці Тетяна Старчевська.
"Роботи в селі немає, а це для місцевих – заробіток. Рано встати і йти на ягоди, збирати. І можна заробити. Ми вчора заробили, довго не були, 1000 грн", – розповідає збирачка чорниці Катерина Романюк.
У сезон, який традиційно триває майже місяць, селяни намагаються ходити до лісу щодня. Досвідчені знають найкращі місця із соковитими ягодами. Обривати кожну окремо – праця кропітка.
"Так, труд тяжкий, бачите самі, сидиш, ще якби не комарі. Але ягід багато цього року", – зауважує Тетяна Старчевська.
До лісу в селі Гайовому на Волині обривати ягоди ходять цілими родинами. Дітей змалку привчають до роботи. 13-річний Ілля допомагає батькам. Але каже: за домовленістю, частина зароблених грошей – йому. Він уже знає, на що їх витратить.
"Я собі збираю, хочу полагодити мотоцикл собі", – каже Ілля Демчук.
Через високий рівень пожежної небезпеки, місця збору ягід постійно перевіряє лісова охорона. Дивиться, чи люди не палять багать та чи не використовують гребінки. Ними хоч і легше та швидше обривати ягоди, але вони руйнують рослини. Штраф за використання гребінки – 51 гривня. Людей він не зупиняє. "Ягода тільки почалася – вибирають гребінками, зелену і всяку беруть, псують ягідники повністю. Людей багато, повно", – пояснює лісівник.
Біля виходу з лісу на людей чекають заготівельники. Скуповують чорницю гуртом. Потім заморожують і везуть до Європи. Василь Вишневський займається купівлею-продажем ягід уже 10 років. Каже: вибирає чорницю – ретельно.
"Не пом'ята, без листочків, чиста. Ціна нестабільна зараз, 55-70 грн/кг. Піде більше ягід, то може дешевше буде", – зазначає заготівельник ягід Василь Вишневський.
Однак не всі готові здавати ягоди заготівельникам. Кажуть – не вигідно. Хоча й зручно. Більшість збирають і самі везуть на ринок.
"Трохи здаємо, трохи продаємо – як коли", – каже Тетяна Старчевська.
Звісно, самі смакують і заготовляють ягоди на зиму. Варять компоти, заморожують, печуть із ними пироги. Світлана Кочмар каже: найулюбленіша страва її сім"ї – вареники з соковитими чорницями.
"Їмо. Хто як хоче: збиває блендером, робить йогурт, хто вареники, діти он їдять, посипають цукром, хто як бажає, так і їсть", – розповідає господиня Світлана Качмар.
Лісівники прогнозують: чорничний сезон у волинських лісах триватиме ще місяць. Кажуть: попри те, що людям дозволено зібрати 500 тонн ягід, вони не вибирають і 5-ї частини по всій області.
Олег Ткачук, Волинська область, "5 канал"