Чорниця
Чорниця 5 канал

"12 років працюю, то я ще такої ягоди не бачив": як цьогоріч на Волині стартував сезон чорниці

Читайте по-русски
Лісівники прогнозують: чорничний сезон у волинських лісах триватиме ще місяць

Зі сходом сонця до лісу прямують збирачі чорниці. Радіють: і ягоди цьогоріч великі, і дозріли на два тижні раніше, ніж зазвичай.

"12 років працюю, то я ще такої ягоди не бачив – велика, і щоб так багато було ягід", – каже лісівник Микола Романюк.

Щороку Ягідники з нетерпінням чекають сезону чорниці. Кажуть: це хороша можливість трохи заробити.

"Поки сезон – можна збирати. Хто не лінується – можна заробити", – переконує збирачка чорниці Тетяна Старчевська.

"Роботи в селі немає, а це для місцевих – заробіток. Рано встати і йти на ягоди, збирати. І можна заробити. Ми вчора заробили, довго не були, 1000 грн", – розповідає збирачка чорниці Катерина Романюк.

У сезон, який традиційно триває майже місяць, селяни намагаються ходити до лісу щодня. Досвідчені знають найкращі місця із соковитими ягодами. Обривати кожну окремо – праця кропітка.

"Так, труд тяжкий, бачите самі, сидиш, ще якби не комарі. Але ягід багато цього року", – зауважує Тетяна Старчевська.

До лісу в селі Гайовому на Волині обривати ягоди ходять цілими родинами. Дітей змалку привчають до роботи. 13-річний Ілля допомагає батькам. Але каже: за домовленістю, частина зароблених грошей – йому. Він уже знає, на що їх витратить.

"Я собі збираю, хочу полагодити мотоцикл собі", – каже Ілля Демчук.

Через високий рівень пожежної небезпеки, місця збору ягід постійно перевіряє лісова охорона. Дивиться, чи люди не палять багать та чи не використовують гребінки. Ними хоч і легше та швидше обривати ягоди, але вони руйнують рослини. Штраф за використання гребінки – 51 гривня. Людей він не зупиняє. "Ягода тільки почалася – вибирають гребінками, зелену і всяку беруть, псують ягідники повністю. Людей багато, повно", – пояснює лісівник.

Біля виходу з лісу на людей чекають заготівельники. Скуповують чорницю гуртом. Потім заморожують і везуть до Європи. Василь Вишневський займається купівлею-продажем ягід уже 10 років. Каже: вибирає чорницю – ретельно.

"Не пом'ята, без листочків, чиста. Ціна нестабільна зараз, 55-70 грн/кг. Піде більше ягід, то може дешевше буде", – зазначає заготівельник ягід Василь Вишневський.

Однак не всі готові здавати ягоди заготівельникам. Кажуть – не вигідно. Хоча й зручно. Більшість збирають і самі везуть на ринок.

"Трохи здаємо, трохи продаємо – як коли", – каже Тетяна Старчевська.

Звісно, самі смакують і заготовляють ягоди на зиму. Варять компоти, заморожують, печуть із ними пироги. Світлана Кочмар каже: найулюбленіша страва її сім"ї – вареники з соковитими чорницями.

"Їмо. Хто як хоче: збиває блендером, робить йогурт, хто вареники, діти он їдять, посипають цукром, хто як бажає, так і їсть", – розповідає господиня Світлана Качмар.

Лісівники прогнозують: чорничний сезон у волинських лісах триватиме ще місяць. Кажуть: попри те, що людям дозволено зібрати 500 тонн ягід, вони не вибирають і 5-ї частини по всій області.

Олег Ткачук, Волинська область, "5 канал"

Попередній матеріал
ІТ-спеціалісти влаштували попереджувальну акцію протесту під Радою – включення
Наступний матеріал
Брифінг Іванни Климпуш-Цинцадзе щодо паводка на Закарпатті
Loading...
У Норвегії спалахнули масштабні лісові пожежі

У Норвегії спалахнули масштабні лісові пожежі

"Пікнікова" мапа: де в Києві можна без штрафів посмажити шашлики – список офіційних місць

"Пікнікова" мапа: де в Києві можна без штрафів посмажити шашлики – список офіційних місць

На Волині через підпал сміття загорівся ліс: реакція лісників та пожежників

На Волині через підпал сміття загорівся ліс: реакція лісників та пожежників

Маленький герой – як третьокласник з батьками врятував ліс від пожежі на Львівщині

Маленький герой – як третьокласник з батьками врятував ліс від пожежі на Львівщині

За 200-річним методом – як на Черкащині лісівники вирощують дуби

За 200-річним методом – як на Черкащині лісівники вирощують дуби

Березовий сік: як правильно його збирати, закривати, і чим він корисний

Березовий сік: як правильно його збирати, закривати, і чим він корисний