Як і чому п'ють пиво взимку

Пиво 5.ua
У Європі й Україні пиво стає дедалі популярнішим узимку. Як і чому п'ють пиво в холодну пору року, як пиво допомагає покращувати настрій та з чим пити пиво, розповідають пивовари
Коли пиво зігріває

У теплу пору року пиво вживають переважно для того, щоби вгамувати спрагу. Та узимку, коли від ватри на природі й шашликів ми перебираємося до камінів, затишних квартир і святкових столів, пиво п'ють, щоб зігрітися і відчути його смакові переливи.

Пиво часто є основою зігріваючих напоїв із додаванням різних спецій.

Кажуть, традиція пити пиво взимку має глибоке коріння у європейській культурі споживання. Тут навіть існує цілий термін "зимове пиво". Цікаво, що під цим "спільним брендом" зимового пива, описують різні сорти пива. Сюди може належати все: від легких світлих лагерів до більш міцних сортів пива – залежно від уподобань того, хто збирається його пити, а також від того, де його питимуть і з чим.

Як правило, взимку надають перевагу більш міцним, густим сортам пива, як, наприклад, номінант східноєвропейського пивного конкурсу PaleLagerSpecial 2018 та золотий призер "Свята пива" 2019, лагер "Опілля Фірмове". Не менш цікавим вважають і односолодовий "Опілля Преміум" – особливий сорт, зварений з одного виду високоякісного солоду.

Пиво
Пиво5.ua

Міцні лагери для зимового споживання обирають, бо у них додають більше солоду і хмелю. Завдяки цьому ці сорти стають густішими, дозволяють зігрітися у зимову пору року.

В деяких країнах, таких як Велика Британія, Німеччина, Австрія, Бельгія, Ірландія, часто саме пиво стає головним "святковим напоєм". Особливо поширеним є виготовлення гарячих напоїв із додаванням цинамону, кориці, гвоздики, лимонної чи апельсинової цедри. Основою "теплого пива" стають переважно темні та напівтемні сорти з легким карамельним присмаком, міцністю від 4,5%.

Більша кількість карамельного солоду надає темним сортам їхній особливий колір. Цікаво, що більшість сортів пива до XIX ст. були темними. Сьогодні темні сорти популярні у всій Європі, особливо у країнах Північної Європи та Балтії.

Пиво
Пиво5.ua

Крім традиційних додатків до теплого пива – кориці чи гвоздики в залежності від смаку – можуть бути особливі. Німці люблять додавати трохи вишневого або лимонного соку або ж м'ятного сиропу. У Бельгії чи Франції експериментують із різними фруктовими смаками. У Великій Британії та Ірландії – додають сиропи на основі трав. В Україні ж є можливість спробувати особливий темний лагер, "Опілля Княже".

Є думка, що пиво взимку популярне через те, що цей напій при помірному вживанні збільшує спротив дорослого організму до різних інфекцій і застуди. Цьому твердженню може бути і наукове обґрунтування. Адже пиво містить значну кількість вітамінів групи B, а хміль є природним антисептиком, тож може позитивно впливати на опірність організму до хвороб. Недарма ексміністр охорони здоров'я Уляна Супрун говорила про "маленький кухлик темного пива" як джерело вітамінів групи В та екстрактів хмелю – і є одним зі способів підвищувати в організмі кількість нейромедіаторів, більш відомих як "гормони щастя, мотивації та любові".

Пиво
Пиво5.ua

"Миколаївські традиції" пивоваріння

Якщо хтось вважає, що пиво – це традиція суто "далекої Європи", то, як відомо, це не відповідає дійсності. В Україні пиво взимку було одним із улюблених напоїв козаків. При цьому воно вживалося переважно теплим, бо у такий спосіб, на думку козаків, краще засвоювалося і надавало сил. До гарячого пива вони додавали перцю.

Інша цікава пивна традиція свідчить, що українці варили пиво до дня Святого Миколая. Про це писав фольклорист Олекса Воропай. Охоплювала така традиція майже всю Україну. Згадки про пиво на Миколая можна знайти у традиційному фольклорі Київщини, Слобожанщини, Буковини, Опілля та інших регіонів.

День Святого Миколая був веселим святом. Обов'язковим його атрибутом було пиво. Ввечері або вже наступного дня запрягали найкращих коней і з піснями та веселими вигуками їздили селом – "...бо треба ж знати, чи слизький сніг цього року випав!".

Пиво
Пиво5.ua

Вважалося, що від Зимового Миколая до Різдва – найсприятливіша пора для пивоваріння. Можливо, пиво сприяло дружньому настрою і здатності пробачати образи. Адже традицією на Миколая був звичай миритися з тим, з ким посварився. Цей день вважався добрим і для укладання комерційних угод. Вважалося, що цього дня найкраще піти на "мирову" та забувати про всі образи, а люди, мовляв, не мають права нікого дурити і шахраювати.

З часом традиція варити пиво самостійно відійшла в минуле. Про це навіть співали у колядці:

"Чому так нема, як було давно,
Як було давно, а з первовіку:
Святим Миколам пива не варять..."

Як приготувати своє "зимове пиво"

Створити маленьке свято вдома може кожен. Гаряче пиво, яке називається пивним глінтвейном, готується за різними рецептами і може стати особливою окрасою святкового столу. Зокрема, пивовари пропонують такі рецепти:

Для приготування класичного гарячого пива треба взяти:

  • 1 літр світлого або темного пива,
  • 1–2 столові ложки цукру,
  • 3–4 бутони гвоздики,
  • дрібку кориці,
  • три яєчні жовтки,
  • один лимон.

Закип'ятити пиво в казанку разом із корицею, гвоздикою і цедрою лимона. Розтерти яєчні жовтки з цукром до утворення піни і влити їх у казанок. Зменшити вогонь, постійно помішувати, поки суміш загусне. Дуже важливо, щоб гаряче пиво знову не закипіло, інакше жовтки зваряться. Загустілий напій зняти з плити і розлити у великі склянки.

Пиво
Пиво5.ua

Різдвяний пивний глінтвейн готується з темних сортів пива. Тут підійде згадане "Опілля Княже".

300 мл темного пива підігрівається на вогні, додається дрібка меленого імбиру, 1/2 чайної ложки меленого кардамону та 1/4 чайної ложки меленої кориці. Пиво не доводити до кипіння. Після того, як напій охолоне, можна додати трохи меду.

Спеціальне гаряче різдвяне пиво готується так:

  • 1 літра темного пива,
  • 100 грамів цукру,
  • 250 грамів води,
  • 1,5 столової ложки борошна,
  • 250 грамів молока,
  • 1 яйце,
  • цедра лимона
  • дрібка солі.

Пиво
Пиво5.ua

Цукор і прянощі варять у воді 5 хвилин, потім вливають пиво. Напій слід закип'ятити і трохи остудити, додати збиті в молоці борошно і яйце, проварити до загустіння.

Є і кілька зовсім простих рецептів.

Пивний грог:

  • 1 літр темного пива,
  • 3 ложки цукру,
  • цедра лимона.

Треба просто нагріти пиво з цукром та цедрою.

«Гжанець»:

  • 1 літр темного пива,
  • 1 столова ложка меду,
  • 2 столові ложки малинового соку
  • дрібки меленого імбиру та кориці.

Усі спеції змішують у посудині і нагрівають, не доводячи до кипіння.

"Цитрусове пиво" готують з темного або світлого пива.

До 1 літри пива додають 0,5 склянки апельсинового соку, 2 бутони гвоздики, 1 столову ложку меду. Нагрівають не доводячи до кипіння і подають на стіл у теплому вигляді.

Пиво
Пиво5.ua

Що найкраще подавати до пива

Кожне свято – це зустрічі з друзями, рідними та близькими за святковим столом. Особливо багато святкують українці взимку. Серед знавців кухні немає твердого рецепту щодо того, яке пиво і з чим "їсти". Але є певні рекомендації. Як і з чим їх подавати, можна побачити на прикладі сортів одного з лідерів у виробництві "живого пива" на українському ринку, пивоварні "Опілля":

"Опілля Біле" пшеничне пиво найкраще пасуватиме до легких закусок і зелених салатів. Зокрема, з цим сортом пива добре смакуватимуть різні запечені овочі, смажена риба і зелені салати з руколою, базиліком, пряними травами та помідорами, приправлені легкими сирами такими, як моцарела чи бринза. Також це пиво можна вживати з легкими десертами на основі цитрусових. Загалом же знавці радять, якщо існує "проблема вибору" пива до обіду чи вечері, варто брати "м'якіше пиво" з додаванням пшениці.

Пиво
Пиво5.ua

Легкі лагери, до яких можна зарахувати "Опілля Корифей", "Опілля Живе" та "Опілля Жигулівське", добре пасуватимуть до страв із риби, запеченої курятини, тушкованих страв із риби та м'яса з прянощами.

"Опілля Княже", "Опілля Фірмове", "Опілля Преміум", як сорти з більш насиченим смаком, добре пасуватимуть до жирних страв з яловичини та свинини. Також сюди підійдуть різні види негострого копченого сиру.

Крім усього переліченого, пиво може бути доброю основою для маринадів та соусів, особливо до м'ясних страв.

Тож пиво може стати добрим додатком і навіть основою веселого святкування. Головне – підібрати гарну компанію і пам'ятати про здорове споживання алкоголю. Тоді свято дійсно буде вдалим.

Попередній матеріал
До новорічного столу 2020: ТОП-5 святкових коктейлів на основі шампанського
Наступний матеріал
Тільки диво: ТОП-10 фільмів, які прикрасять новорічний відпочинок
Теги:
Loading...