Мистецтво пивоваріння: цікаві відомості про хмільний напій

За даними вчених пиво з'явилося ще в епоху неоліту і мало попит в Стародавньому Шумері, Єгипті й Ассирії, а також Греції, Вірменії та Китаї

Мистецтво пивоваріння

Пиво вважається одним з найдавніших і найпопулярніших нині напоїв у світі. За даними вчених воно з'явилося ще в епоху неоліту. Поряд з квасом і вином пиво мало попит в Стародавньому Шумері, Єгипті й Ассирії, а також Греції, Вірменії та Китаї. Історики переконані, що його пиво варили навіть представники Трипільської цивілізації. Однак у всіх куточках світу його готують за власною рецептурою. У багатьох країнах заведено варити цей слабоалкогольний напій з ячменю, але також він може бути вироблений з таких злакових культур, як жито, кукурудза або рис. Основу сучасного пива складають ячмінь, пивні дріжджі та хміль. Всього існує кілька сотень видів смачного напою. Класифікують пиво всюди по-різному, найбільш поширений поділ за кольором, складом сировини, міцністю та способом бродіння.

Виготовлення пива

Цікаві відомості про пиво

  1. Деякі радикально налаштовані вчені вважають, що зернові культури стали вирощувати саме для виробництва пива, а зовсім не для виготовлення хліба. Така точка зору обумовлена величезною популярністю напою серед різних категорій населення і, звичайно ж, серед самих вчених.
  2. Крім того, що пиво смачне, воно ще й корисне, в ньому міститься багато вітамінів і мінералів, його часто використовують в лікарських і косметичних галузях. В середні віки пивом лікували застуди, виводили камені з нирок. Вважається, що регулярне вживання цього напою знижує ризик захворіти на рак і допомагає уникнути проблем з серцево-судинною системою, однак приймати його всередину необхідно не в великих кількостях.
  3. За словами відомих археологів, древні єгиптяни, що будували піраміди, отримували щодня по 4 літри пива на кожного, що не тільки збільшувало працездатність, а й допомагало розслабитися після важкого трудового дня. Результат будівництва донині вражає все людство.
  4. Існує дисципліна, яка вивчає особливості пива, способи його приготування і поєднання даного напою з різноманітною їжею - "Зітологія". Ця назва була сформована від грецьких слів пиво (Zythos) і вивчення (logos).
  5. Країна, де п'ють найбільше пива, називається не Німеччина, як думає багато хто, а Чехія. Саме тут кожна людина протягом року вживає близько 150 літрів пива. Натомість українці лише наздоганяють Європу. У нас вживають всього лиш близько 60-70 літрів пива на рік.
  6. Ранньосередньовічні скандинавські моряки вікінги вважали, що в раю (Валгаллі) живе коза, яка замість молока дає пиво.
  7. Справжні шанувальники пива милуються не тільки високою і пружною пінкою, яка утворюється при наливанні напою в келих, але також звертають увагу на аромат, колір, бульбашки, температуру і багато інших чинників.
  8. Першими в світі пивоварами були жінки. Вони мали не тільки вміти приготувати якісний напій, а й повинні були володіти привабливою зовнішністю. Зараз пивоварінням в основному займаються чоловіки.

Виготовлення пива
/
Виготовлення пива
/
Виготовлення пива
/

Правильний вибір

Купуючи пиво, потрібно врахувати його міцність, яка в середньому варіюється в межах 3-5,5% об. Хоча багато провідних виробників цього слабоалкогольного напою вирішили подолати стереотипи, та за допомогою складної технології змогли приготувати пиво міцністю 36 і навіть 65% об. Щоб не помилитися у виборі, можна спробувати кілька сортів і зупинити свою увагу на найсмачнішому та ароматному. Світле чи темне, біле або червоне, а також змішане пиво незмінно актуальне як в літню спеку, так і в люті морози, адже тільки цей напій дозволяє "відчути сонце в бокалі", відмінно провести час в компанії друзів, і при оптимальній кількості вживання обійтися без ознак похмілля на наступний день.

Виготовлення пива
/

Попередній матеріал
"Україна нарешті наводить лад в різних сферах": що думають експерти про новий освітній закон
Наступний матеріал
Які наручні годинники носять українці
Теги: