Азартні ігри
Азартні ігри Shutterstock

Ліквідація КРАІЛ? Які зміни плануються в азартних іграх України

    Читайте по-русски
    Що зміниться у гральному бізнесі у найближчому майбутньому

    Матеріал розміщено на правах реклами

    Сфера азартних ігор в Україні сьогодні зазнає значних змін. У новому законопроєкті, розробленому з метою боротьби з ігровою залежністю та покращення регулювання цієї галузі, додаткові заходи щодо посилення контролю та питань соціальної відповідальності.

    У цій статті ми дізнаємося, які зміни очікуються у гральному бізнесі у найближчому майбутньому.

    З чим пов'язані зміни

    В Україні намічаються реформи, спрямовані на боротьбу з ігровою залежністю та посиленням контролю над цією галуззю. Надійшла пропозиція щодо ліквідації Комісії з регулювання ігор та лотерей та передачі її функцій під юрисдикцію Міністерства цифрової трансформації. Це дозволить більш ефективно координувати та контролювати діяльність організаторів.

    Захід є частиною стратегії щодо перегляду регуляторної політики у цій галузі. Водночас зростання грального бізнесу та збільшення сум поповнення бюджету податками чинять тиск на уряд для прийняття більш суворих нормативів та заходів щодо контролю.

    Ціль реформи

    Головна мета закону полягає у запобіганні незаконній діяльності та захисті громадян від негативних наслідків гральної залежності. Для цього в ньому передбачаються:

    • моніторинг інтернету для виявлення нелегальних азартних сайтів, що дозволить оперативно реагувати на нові майданчики;
    • жорсткі санкції для організаторів нелегальних ігор – для створення додаткових перешкод незаконній гральній діяльності та доступу громадян до неї;
    • обмеження спонсорства для прикриття реклами;
    • посилення штрафів за порушення, аж до анулювання ліцензії за повторні порушення;
    • обмеження реклами азартних ігор, що сприяє зниженню їхньої популяризації та захисту населення, особливо вразливих категорій, від негативного впливу азартних ігор.

    У реформі передбачено впровадження заходів, спрямованих на запобігання та подолання ігрової залежності. В рамках нових заходів передбачається запровадження механізму компенсації гравцям, яким було дозволено брати участь у грі, попри їх заявлені самообмеження. Це спрямоване на їх стимулювання повідомляти про порушення та контролювати організаторів азартних ігор.

    Навіщо ліквідувати КРАІЛ

    Передача функцій регулювання азартних ігор Міністерству цифрової трансформації підвищить координацію та ефективність контролю у галузі iGaming. Перехід до централізованої системи регулювання може полегшити використання нових правил і нормативів.

    У чому складності реалізації реформи

    Складнощі у реалізації нових правил виникнуть у період адаптації до них. Наглядовим органам потрібно опрацьовувати плани діяльності, які б забезпечували ефективний моніторинг реклами, систему контролю та покарання за порушення. Без чітких механізмів реалізації заходів складно буде досягти цілей щодо посилення контролю у сфері азартних ігор.

    Висновки

    У законопроєкті про боротьбу з ігровою залежністю та посилення контролю за азартними іграми в Україні передбачено впровадження моніторингу інтернету для виявлення нелегальних азартних сайтів, посилення покарань для організаторів нелегальних азартних ігор та обмеження реклами цього виду розваг. Ці кроки спрямовані на забезпечення захисту громадян від негативних наслідків гральної залежності та зниження нелегальної гральної діяльності.

    Однак для ефективної реалізації закону необхідно боротися з тіньовою економікою та забезпечити роботу фінансових шлюзів, щоб уникнути переходу гравців у тінь.

    Автор поста – Олена Билиця, головний редактор Про Інтернет казино.

    Попередній матеріал
    Гроші могли б піти на зброю: тютюнова мафія завдає мільярдних збитків бюджету – Gazeta Wyborcza
    Наступний матеріал
    Чмут пояснив, чим експорт для ОПК допоможе Україні у війні
    Теги:
    Loading...