twitter.com

Зі 103 перевірених ресторанів Києва лише у 4 не знайшли порушень – Держспоживслужба

15 ресторанів взагалі не дозволили проводити у них перевірки

У рамках моніторингу закладів громадського харчування, який проводився через випадки масового отруєння після вживання продуктів компанії "Суші Ленд Євразія" і "Суші Лайф" в Києві, співробітники Держпродспоживслужби відвідали 103 заклади. При цьому 15 із них не дозволили проводити у них моніторинг. Про це 112.ua розповів заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Києві Олександр Овчаренко.

Він сказав, що тільки в чотирьох закладах не було виявлено ніяких порушень. У всіх інших порушення були, причому 30% закладів вирішили тимчасово припинити роботу до усунення недоліків відповідно до рекомендацій працівників Держпродспоживслужби.

Овчаренко розповів: "Були виявлені випадки риби без маркування, тобто за документами купують певну кількість риби у відомої компанії і під ці документи потім везуть рибу невідомого походження, невідомого виробника. Якої вона якості, незрозуміло".

За його словами, в окремих випадках така риба надходила по всій мережі ресторанів (10-15 закладів): "Постачальник з незрозумілими документами поставляє рибу по мережі, це тисячі споживачів цієї продукції".

Він також додав, що були випадки, коли невідомого походження були що постачальник, що риба. "Приїжджав такий хлопець у футболці і кедах, в поліетиленовому пакеті шматок лосося. Добрий день, я привіз продукцію", – розповідає Овчаренко.

Також серед виявлених недоліків були: відсутність державної реєстрації потужностей, недостатня кількість виробничих приміщень (для того, щоб потоки сировини і готової продукції не перетиналися), порушувалися вимоги до технологічних процесів, коли, наприклад, роли робили у гарячому цеху, також у гарячому цеху чистили овочі. При цьому було відсутнє або невпорядковане місце для зберігання інвентарю для протирання, місця для миття та дезінфекції.

Також за інформацією Держпродспоживслужби, були випадки зберігання продукції, термін придатності якої закінчився, з безпечною та якісною продукцією в одній холодильній камері, порушення умов товарного сусідства, незадовільний санітарний стан виробничих приміщень (бруд, потреба ремонту), відсутність контрольних приладів для вимірювання температури в місцях зберігання сировини, відсутність санітарних книжок у персоналу.

Як повідомляв 5.UA, 29 червня 2017 року стало відомо, що у Києві на гостру кишкову інфекцію захворіли 16 осіб. Згодом кількість отруєних суші в Києві зросла до 34. Поліція порушила кримінальну справу за статтею 325 КК ("Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційних захворювань та масових отруєнь"). Відомо, що фахівці Держпродспоживслужби з 1 липня проводять моніторинг закладів.

Дивіться також фотогалерею за темою:

Попередній матеріал
У російських військових на Донбасі забирають документи, аби приховати їх участь у війні – ГУР
Наступний матеріал
"Листи примирення": Тимчук розповів про нову інформаційну спецоперацію ФСБ РФ

Наймасовіший спалах ботулізму за 5 років: лікарі борються за життя отруєних

У Харкові двоє студентів отруїлися сумішшю для куріння – один з них помер

У Харкові в аквапарку отруїлися шестеро дітей – поліція